mobiltelefonokat épp ennyien nézik
Felhasználóbarát mobiltelefon oldal

Blackberry 9520 Storm 2 teszt – Feketevihar szeder módra

Blackberry 9520 Storm 2 teszt – Feketevihar szeder módra
2010. 12. 17.
Nemrég járt nálunk egy Blackberry Curve 8520 és nagyon kíváncsiak voltunk, hogy a RIM milyen érintõképernyõs mobiltelefonok gyártására képes. Az erre alkalmas alany pedig csakis a Blackberry Storm 2 lehetett.


Blackberry 9520 Storm 2 teszt – Bevezetõ

Blackberry Storm 2 kézben tartvaA Blackberry Storm 2 elõdje a Blackberry Storm elég nagy viharveréssel lépett be a köztudatba az érintõkijelzõje miatt. Finomították, csiszolgatták, javítgatták és kijött a Blackberry Storm 2. Számomra tetszett ez a fajta érintõkijelzõ típus, bár tény, hogy néha okozott meglepetéseket és fura volt a használata. Kezelése könnyû, igazából mintha gombokat nyomogatnánk, nem elég csak rábökni, hanem kissé be kell nyomni a kijelzõt és csak akkor teszi a dolgát. Egészen újszerû elgondolás, talán a RIM-nél gondoltak a hozzám hasonló emberekre, akik nem tudnak hamar megbarátkozni az érintõkijelzõkkel.

Az üzleti szférában etalon a Blackberry, így a Blackberry Storm 2-t is így alakították ki. Levelezõ- és adatkommunikációs rendszere páratlan megoldásokat tartalmaz, de mégis mindig van egy fura „más” érzésünk amikor Blackberry-t veszünk a kezünkbe.

Blackberry Storm 2 bõrtokA gyártó telepakolta a dobozt lényegében alap dolgokkal. Kb. egy tölgynek megfelelõ papírok tömkelege (használati utasítás, kiegészítõk), gyári CD, microUSB-s hálózati töltõ, Adatkábel, sztereó headset és 2GB-os microSD kártya. Bõrtok nagyon hiányzott a dobozból, hozzá kell tennem, hogy a tesztkészülékhez, amit magánszemélytõl kaptunk, volt. Valamilyen mágnesféleség van belevarrva a tokba és amikor belehelyezzük automatikusan lezárja a
mobiltelefont.

Blackberry 9520 Storm 2 teszt – Külsõ

Blackberry Storm 2 keresztbenKülsõben nem változott sokat az elõdjéhez képest, inkább a belsejére van kiélezve a változás, de arról majd késõbb. Hû marad a Blackberry vonalhoz; fekete, nagyon elegáns megjelenésû, nem túl hivalkodó, követi az üzleties formavilágot. Méreteiben megegyezik a Blackberry Storm-al, vagyis 112,5 x 62,2 x 14 mm, tömege 160 gramm. Nagyon kellemes a fogása a mobiltelefonnak, kézre áll és jó az anyaghasználat is. A hátlap fém, körülötte prémium minõségû mûanyag és az elõlap körül krómozott díszcsík fut körbe.

Az egész elõlap lényegében maga a kijelzõ, a legalul lévõ 4 gomb is a kijelzõn van (híváskezelõ gombok, vissza gomb és a menü gomb). Ezek használata kissé nehézkes, határozottabb nyomást igényelnek. Itt jegyezném meg a kijelzõ egyik hibáját. Pont a legnagyobb fagyokban került hozzánk a mobiltelefon és azt tapasztaltuk, hogy a hideg mínuszokban néha nem mûködik jól az érintésvezérlés. Kb. fél percre van szüksége, amíg magához tér és azután használható.

A mobiltelefon jobb oldalán a 3,5 mm-es jack csatlakozó található, a hangerõszabályozó gombok és a dedikált fényképezõ gomb felett. Bal oldalon egy programozható gomb, ami alapból a hangtárcsázó gombja, és a microUSB csatlakozó foglal helyet. A Blackberry Storm 2 tetején egy kikapcsoló/zároló gomb és egy gyors némító gomb található. Legalul egyedül a mikrofon árválkodik.

Blackberry Storm 2 Review

Az elõlap tetején a hangszórót, a fényérzékelõt és egy Blackberry logót látunk. A kijelzõ 3,25 hüvely átlójú, 360 x 480 pixel felbontású kapacitív TFT érintõkijelzõ. Az elõdhöz képest maga a mechanika sokkal kiforrottabb, nincsenek már meg a kezdetleges hibák. Az idõtállósággal még mindig fenntartásaink vannak, hiszen a Blackberry Storm 2-nél is elõfordulhat, hogy egy idõ után lötyögni kezd a kijelzõ. Zárolt állapotban csakis a feloldó gombbal aktiválhatjuk a kijelzõ, tehát nem fog felvillanni, ha véletlenül benyomódik a zsebünkben. Pár pozitív tulajdonsága is van a SurePress technológiájú kijelzõnek. Felbontásban igaz kissé kevésnek tûnhet mondjuk egy AMOLED kijelzõvel szemben, viszont fényerõben és betekintési szögben felveszi a versenyt. Nagyon szép képi megjelenítésre képes, szóval le a kalappal a RIM elõtt.

Blackberry 9520 Storm 2 teszt – Belsõ

Ugyanaz a processzor zötykölõdik a Blackberry Storm 2-ben is, mint a Storm-ban. 528 MHz-es Qualcomm processzorról van szó, viszont a RAM megnõtt 256 MB-ra. Érezhetõen megnõtt a gyorsaság, ráadásul a belsõ memória is 2GB-ra növekedett. A Blackberry Storm 2-n az 5.0-s Blackberry OS fut, amely gyors és tartalmaz pár újítást is.

Blackberry Storm 2 fektetveFelépítésben minden maradt a régiben, ami már egyszer jól bevált és logikus azt nem is kell bolygatni. A menübe háromféle módon juthatunk be; vagy a menü gomb segítségével, vagy valahol csak egyszerûen megérintjük a háttérképet, vagy elforgatjuk magát a [[link3]] és már bent is van a menüben. A készenléti képernyõn minden alapvetõ információt megtudunk, ráadásul egyszerûen válthatunk profilt, állíthatunk be ébresztõt, de az adatkapcsolatokat is tudjuk itt kezelni, plusz testreszabhatjuk a legalsó két ikonsort, ahová a kedvenc programjainkat állíthatjuk be.

Könnyedén tudunk görgetni (ilyenkor nem kell nyomva tartani a kijelzõt) , ha kiválasztunk egy ikont, érintéssel csak kijelöljük, ha rányomunk akkor belép. Maga a technika nagyon innovatív, „sima” érintõkijelzõhöz szokottaknak elsõre furcsa, de a teljes kezelése egy-két nap alatt elsajátítható.

Blackberry Storm 2 AlkalmazásokA programok a jól megszokott Blackberry programok, tehát minden van amit megszokhattunk. Van egy jól használható naptár, egy szép óra, rengeteg funkcióval, van egy média menüpont, ahol csengõhangállítót, hangjegyzetet és diktafont találunk. Az alkalmazások menüben; feladatlista, jegyzettömb, számológép és Office programcsomag, fájlkezelõ, jelszótároló és hangtárcsázó található. Egy külön menüpontot kapott az Instan Messeging, de itt csak a Blackberry Messenger bujkál. Ugyanígy külön menüpont alatt vannak az SMS-ek és az E-mail-ek is.

Adatátvitel:

GPRS, EDGE, UMTS és 7,2 Mbps HSPA, Bluetooth, microUSB 2.0 és Wi-Fi van segítségünkre az adatkapcsolatok terén. Szóval szégyenkeznie nem kell a Blackberry Storm 2-nek. Ezeket mind megszokhattuk már egy Blackberry-ben. Az igaz, hogy jelen esetben a Wi-Fi újítás, hiszen az elõdben még nem volt. Ez manapság már szinte alapfelszereltség. Mint ahogy a GPS is, hiszen azt is találunk, ráadásul A-GPS támogatással. Viszont a szoftverrel bajban leszünk, a tesztkészüléken nem volt, így nem tudtuk kipróbálni.

Blackberry Storm 2 SMSA telefonálás rendben volt, a hangminõség tökéletes, a névjegyzékbe korlátlan telefonszámot menthetünk és a hívásnapló is jól átgondolt és kényelmes. Az üzenetkezelés tökéletesen kiforrott, ahogyan azt egy Blackberry-tõl elvárjuk. E-mail-t könnyedén beállíthatunk és pillanatok alatt szinkronizálhatjuk 2G-n, 3G-n vagy Wi-Fi-n. Az SMS-ek dátum szerint listázódnak ki, chat szerûen. A gépelés kissé nehézkes, egyrészt pontatlan és nehéz vele írni, de persze minden megszokás kérdése.

MultiBerry:

Blackberry Storm 2 hátlapA webböngészés nem az erõssége a mobiltelefonnak, de azért használható, csak kicsit lassúcska. A kamera egy 3,2 megapixeles autofókuszos LED-es villanóval ellátott modul. Beállítási lehetõség a képkészítésnél rengeteg, a videózásnál sokkal kevesebb. Elfogadható képeket készít, de a videók borzasztó gyengék… Természetesen nem erre lett kihegyezve a [[link5]].

Blackberry 9520 Storm 2 teszt – Összegzés

A Blackberry Storm 2 az a mobiltelefon aminek nem 2-nek, hanem 1-nek kellett volna lennie. Szép volt a RIM-tõl, hogy figyelembe vette a piaci igényeket és nagyot ugrottak a Blackberry Storm megalkotásával. Újdonság volt, ráadásul más, mint a többi és így mindenki érdeklõdését felkeltette. A Blackberry Storm 2 lényegében egy „javítócsomag”. Kiküszöbölték a hibákat, kapott egy ráncfelvarrást és kész is. A Mobiltelefon 2-3 napig is kihúzza, szóval ez sem egy rossz teljesítmény. Összegezve; szép, jó, más: Blackberry.

A nagyméretû képekért kattintsatok a logós képekre!

A Blackberry Storm 2-t Bajnok Levente jóvoltából kaptuk és a GSM online oldalán már megkaphatod.

Fotó: Bajnok Levente

Blackberry Storm 2 teszt videó

legutóbbi Mobiltelefon hírek
mobiltelefon sajtóközlemény
2019. 06. 17.
Idén negyedszerre szerepel a Huawei a BrandZ Top 50 legjobbja között
mobiltelefon sajtóközlemény
2019. 03. 27.
A Huawei P30 Pro kameraképességeivel újraírja a mobilfotózás szabályait
mobiltelefon tartozékok
2019. 02. 28.
A maga nemében egyedülálló HTC 5G Hub otthon, munkahelyen és persze útközben is biztosítja az 5G gyorsaságát
További mobiltelefon hírek >>

további mobiltelefon hírek
szifon.com
2019. 08. 24.
Az iOS 11 egyik újdonsága volt a teljesen megújult App Store, amiben helyet kapott a Ma fül, ahol az Apple rendszeresen összegyűjt néhány...
Mobilaréna
2019. 08. 23.
Az Android 10-en készülő rendszerváltozat jól körvonalazza a Huawei telefonok szoftveres jövőjét: egységesebb stílus és...
Mobilaréna
2019. 08. 23.
Lencsevégre kapták a berlini IFA-ra várt Nokia 7.2 lencserendszerét, amely egy klasszikust idéz meg.
Mobilaréna
2019. 08. 23.
Lu Weibing a Redmitől nem bírt magával: két képet is közzétett, amely a bejelentés előtt álló Note 8 Pro 64 megapixeles hátlapi...
Mobilaréna
2019. 08. 23.
A Samsung új csúcsmodelljei messze felülmúlják az elődmodell előrendelési számait; a készülékek ma kerülnek a boltokba.
Mobilaréna
2019. 08. 23.
Az új nevezéktan mögött komoly filozófia bontakozik ki, amihez új logó és betűtípus is jár.
mobiltelefon tweetek
mobiltelefon on Facebook
GSM online TV / mobiltelefon videó
OlcsóbbatiPhoneNokiaSamsungHTC
2006-2019 © Significant Communications Zrt. Impresszum Médiaajánlat Jognyilatkozat
xx