mobiltelefonokat épp ennyien nézik
Felhasználóbarát mobiltelefon oldal

Blackberry Torch 9800 teszt – Thor kalapácsa

Blackberry Torch 9800 teszt – Thor kalapácsa
2011. 05. 07.
Az érintõképernyõs és egyben szétcsúsztatható Blackberry Torch 9800 járt nálunk és meglehetõsen pozitív élménnyel zártuk a tesztünket. A RIM próbálkozik az európai piacon, amit nagyon jól tesz, hiszen van igény a mobiltelefonjaikra.
biztosította.
Köszönjük!
 

Blackberry Torch 9800 teszt – Bevezetõ

A Blackberry mobiltelefonokkal kapcsolatban mindig fenntartásaim vannak, úgy vagyok velük, hogy tényleg nagyon jó mobiltelefonok, lehet õket használni, viszont arra a célra, amire a legalkalmasabbak, számomra feleslegesek. Így van ezzel rajtam kívül még sok felhasználó, hogy felesleges pénzkidobásnak tartják egy Blackberry mobiltelefon megvásárlását, hiszen õk úgy sem leveleznek és nincs szükségük a RIM által nyújtott szolgáltatásokra. Hiába néz ki egy Blackberry manapság már viszonylag pofásan, Európában mégsem annyira ismert, mivel inkább csak egy szûk réteg körében elterjedt.

Ezen a tévhiten próbál a Blackberry változtatni és szeretne erõteljesen benyomulni az európai piacra, hiszen Amerikában már megszerezték a hírnevüket és az ottani felhasználók elõszeretettel választanak inkább egy Blackberryt, mint egy LG-t vagy akármilyen Androidos készüléket.

Igen ám, de a Blackberry mutatói lényegében világszerte esni kezdtek, mivel az Android már olyan mértékû ostromot nyom mindenhol, hogy szembeszállni velük bizony nem egyszerû. Ráadásul az iPhone-ok hada sem kevés, mert lassan Almát találunk minden sarkon.

Blackberry Torch 9800 kézben csukvaRá kellett ébredni a kanadai cégnek, hogy ez így tovább nem nagyon mehet, lehet, hogy az üzleti szférában még mindig toppon vannak, viszont az eladásokat növelniük kell, azt pedig nem lehet máshogy csak úgy, hogy ha trendi, minõségi, ütõs dizájnnal rendelkezõ mobiltelefonokat gyártanak és változtatnak az OS-en, mégpedig, hogy sokkal felhasználóbarátabbá teszik. Ez a próbálkozás már megmutatkozik a Blackberry Torch mobiltelefonban és nyugodtan állíthatjuk, jó irányba halad a Blackberry. A Blackberry Torch mindenképpen telitalálat. A RIM elsõ fizikai QWERTY billentyûzettel rendelkezõ szétcsúsztatható mobiltelefonja lett a Blackberry Torch, ami ráadásul érintõkijelzõs is. A mobiltelefon összhangja pedig egyszerûen annyira jól sikerült, hogy semmi rosszat nem is lehet róla elmondani. Egy igazi Blackberry, elegáns, modern, de ugyanakkor van benne egy kis pimasz fiatalosság is.

Blackberry Torch 9800 teszt – Külsõ

A Blackberry Torch 9800 mobiltelefon számomra lélegzetelállító látványt nyújt. Igazából semmi extra a mobiltelefon, de valamiért mégis annyira magával ragadó. Teljesen exkluzív, elegáns, belevaló darab. Nem tudok róla csúnyákat mondani, mert egy szép mobiltelefon. Meghagyták a Blackberry érzést, az üzleti eleganciát, ötvözték némi trendiséggel így igazán minõségi mobiltelefont sikerült alkotniuk. Összeszerelési minõsége kiváló, mérete és súlya egy robosztus mobiltelefont idéz, amely azt a hatást kelti, hogy képes átgázolni mindenen. Különbözõ anyagokból rakták össze, találkozhatunk fényes fémbetétekkel és jó minõségû mûanyagokkal és puha tapintású gumis részekkel.

Körültekintés, külsõségek:

Blackberry Torch 9800 fektetveAz elõlapon találjuk természetesen a kijelzõt, amely 3,2 inches kapacitív és 360x480 pixeles felbontással rendelkezik. Az teljesen igaz, hogy nem egy felsõ kategóriás panelrõl van szó, viszont a képminõség rendben van, megfelelõ, a giroszkópos kijelzõkép elforgatás is alacsony reakcióidejû és rendelkezik a mobiltelefon még fényérzékelõvel és proximity szenzorral is. Ráadásul a kijelzõ érzékenysége teljesen testre szabható. A kijelzõ alatt öt kezelõszervet találunk; középen egy optikai trackballt, amelynek igazából nem sok értelme van az érintõképernyõ miatt, viszont ezzel okézhatunk. Bal és jobb oldalon legszélén a két híváskezelõ gomb fedezhetõ fel, belül pedig az opciók és a törlés gombok, amelyek érintésre reagálnak.

A Blackberry Torch 9800 baloldalán helyezkedik el a microUSB csatlakozó aljzata, a 3,5 milliméteres jack csatlakozó, a hangerõsítõ gombpáros illetve egy programozható gomb a jobb oldalra került. A mobiltelefon tetején a zárolásra és a némításra alkalmas gombokat találjuk.

A mobiltelefon szétcsúsztatható, ez az elsõ ilyen Blackberry. Végre. Ettõl lesz igazán egyedi és trendi, bár jó sokat késtek vele. Így tárul elénk a QWERTY gombsor, amelyek a szokásos Blackberry kinézetet adják vissza, kissé pici gombokkal, de igazán jó használhatósággal. A megvilágítás tökéletes, a nyomáspontok jól érzékelhetõek és számomra ez volt egyébként az elsõ Blackberry amin tényleg gyorsan és jól tudtam gépelni.

A hátlap gumírozott, ettõl lesz jól fogható a mobiltelefon. Puha tapintású, valóban kellemes, nem gyûjti az ujjlenyomatokat és nehezen is karcolódik. A gumis hátlap felett, egy csíkban található a kamera egy ledes fény társaságában.

Review

Blackberry Torch 9800 teszt – Belsõ

Hardverileg, Szoftverileg:

A Blackberry Torch 9800 mobiltelefonban egy 624 MHz-es Marvel processzor kapott szerepet, 512 MB RAM és 4 GB ROM társaságában. A gyorsaságra nincs panasz, teszi a dolgát a processzor, igazából éppen, hogy kihajtja a mobiltelefont, de megfelel. Összességében tehát gyors és a multimédiás feladatok elvégzése sem okoz számára különösebb fennakadást.

Egy új koncepcióhoz dukál egy friss operációs rendszer is, amit a Blackberry Torch 9800 meg is kapott az OS6 személyében. Ebben a mobiltelefonban természetesen érintõkijelzõre optimalizálták a szoftvert, ugyanakkor a Blackberry Bold-ra és a Blackberry Curve mobiltelefonra is elérhetõ már a ropogós OS6.

A szokásos sok perces Blackberry betöltõdés megmaradt, viszont egy teljesen átgondolt, gyors, egyszerû és dizájnos elemekkel teli szoftver tárul elénk. Személy szerint én hadilábon állok a Blackberry mobiltelefonjaival, de ez az új elgondolás számomra nagyon vonzóvá tette a kanadai RIM cég termékét. Komoly elõrelépés az elõzõ szoftverekkel szemben, úgy, hogy megmaradt az a Blackberrys egyszerûség, de végre egy igazán jól kinézõ felhasználói felület mögé bújtatták.

Blackberry Torch 9800 fõképernyõAz alapkijelzõn legfelül leljük a szokásos idõ, dátum, akkumulátor és a térerõ kijelzéseket, és rögtön ez alatt találjuk a vadonatúj keresõ funkciót. Akár egy e-mailt, egy kontaktot, egy alkalmazást, vagy egy zenei állományt keresünk, ezzel a keresõvel villámgyorsan rálelünk majd. Az alapkijelzõ alsó részében alaphelyzetben négy kis ikon látható, melyek egy felfelé irányuló szkrollozással négyszer négyes konfigurációra bõvíthetõk, de ezenkívül akár oldalirányban is lapozhatók (All, Favorites, Media, Downloads, Frequent).

A giroszkóp segítségével a menü összes pontján elfordíthatjuk a kijelzõt, persze csak akkor ha a mobiltelefon összecsukott állapotban van. A szokásos sokrétû beállítási lehetõségek megmaradtak, úgy mint; a pixelenként növelhetõ betûméret, ötféle betûtípussal stb. A Blackberry is megnyílt a közösségi hálók irányába, így találhatunk natív klienst Facebook-ból, Twitter-bõl, de még Myspace-bõl is. De találunk még a Blackberry Messenger-en kívûl Gtalk, MSN, AOL és Yahoo chatklienst is a Blackberry Torch 9800 mobiltelefonon.

A menük mélyére ásva is jelentõsen átalakított, de legalábbis dizájnosabb felület fogad, a korábbi, unalmas karakteres menüpontok ikonokat kaptak. Jóllehet a menüstruktúra továbbra sem tartozik a legjobban áttekinthetõk közé, de rövid nyomogatás után megszokható és hamar kiderül, hogy valójában minden a helyén van.

Pár szoftveres újítás:

Lehet a beérkezõ e-maileket a tárgymezõ egyezése alapján csoportosítani, így az egy személlyel folytatott levélváltások, vagy a levelezõlistás, kiterjedt beszélgetések egy sort foglalnak csak el az üzenetnézetben, ahelyett, hogy teleszemetelnék a postaládát.
 
Blackberry Torch 9800 QWERTY

Ott van még a Social Feeds, mellyel közösségi jelenlétünket koordinálhatjuk, illetve ismerõseink aktivitását tekinthetjük át. A kliens egy felületen jeleníti meg az ismerõsök, barátok Twitter-bejegyzéseit, vagy a chatprogramokban hozzánk intézett mondandójukat, továbbá RSS-olvasóként is mûködik.

Alkalmazások, Multimédia:

Természetesen minden üzleti igényt kielégít a mobiltelefon, találunk rajta Office dokumentum olvasót, fullos naptárat, számológépet, ébresztõt. Üzenetkezelésben a szokásos Blackberry színvonal adott, az SMS-ek chat nézetben jelennek meg, az e-mail postafiókot meg pofon egyszerû beállítani. A gépelés könnyen megy, mind a fizikai, mind pedig a virtuális QWERTY-n.

Egy új WebKit alapú böngészõt fedezhetünk fel a mobiltelefonon, amely villámgyors, minden webes szabvánnyal megbírkózik, egyedül a Flash ami nem megy neki. A multitouch nagyszerûen használható és kifejezetten jól is jön.

A zenelejátszó a széles körben használatos formátumokon kívül az FLAC és Ogg Vorbis állományokat is kezeli. A Wi-Fi Sync szolgáltatásnak és a BlackBerry Desktop alkalmazásnak köszönhetõen lehetõség nyílik arra, hogy vezetékek használata nélkül másolgassunk zenéket a PC-nk és mobiltelefonunk között. Játékokból is akad a mobiltelefonon, mégpedig a Brick Breaker és Word Mole nevezetû kis õrültségek közül választhatunk.

Blackberry Torch 9800 beállításokA kamera egyáltalán nem nagy durranás, egy 5 megapixeles autofókuszos optikát kapott a Blackberry Torch 9800, egy teljesen védtelen üveglencse mögött LED vakuval. Három felbontás közül választhatunk, sötét pillanatokban a vaku használatakor hajlamos a képeket túlexpózni. A kamera szoftvere rendelkezik még elektronikus képstabilizátorral, arcfelismeréssel és portré, sport, tájkép, party, makró, hó, tengerpart, éjszaka, szöveg üzemmódokkal. A képminõség elfogadható, az élességgel és a színekkel nincs baj, viszont kissé zajos képeket készít. A galéria gyors és persze itt is jól mûködik a multitouch.

Adatkommunikáció:

A négynormás Torch HSDPA és HSUPA kompatibilis, a régebbi b/g mellett az újabb n-es Wi-Fi szabványt is ismeri, ezenkívül pedig Bluetooth 2.1 és GPS-vevõ (BlackBerry Maps) is van benne. MicroUSB is rendelkezésünkre áll, ebben az esetben arra is képes a mobiltelefon, hogy a memóriakártya és a belsõ tárhely tartalmát egy-egy különálló külsõ meghajtóként mutassa a számítógép számára, így nagyon egyszerû az adatok mozgatása.

Blackberry Torch 9800 teszt – Összegzés

Blackberry Torch 9800 menü 2Ez az elsõ Blackberry mobiltelefon, amely tényleg nagy hatással volt rám és komolyan tetszett. Kinézetre a Blackberry Torch 9800 kifogástalan, pofás, tetszetõs darab. Az új szoftver mindenképpen elõnyére válik a Blackberry-nek, kellett ez már, mint ahogy ez a szétcsúsztathatós mobiltelefon is. Soha ne feledjük, hogy a RIM nem multimédiás mobiltelefonokat szeretne gyártani, hanem igenis az üzletemberek mindennapi életét szeretné megkönnyíteni nagyszerû megoldásaival. És ebben igazán nagyon jók. A Blackberry Torch 9800 egy elegáns, korrekt mobiltelefon lett, kiváló gombsorral, dinamikus és kellemes felhasználói felülettel, szóval csakis ajánlani lehet.

A nagyméretû képekért kattintsatok a logós képekre!

A Blackberry Torch 9800 mobiltelefont a VIP Phone jóvoltából kaptuk és a GSM online oldalán már 102.000 Ft-ért megkaphatod.

Fotók: Bajnok Levente

www.flickr.com
Mobiltelefon's Blackberry Torch 9800 mobiltelefon képek photoset

Mobiltelefon's

Blackberry Torch 9800 

photoset

Csatlakozz te is a GSM online internetes rajongótáborához a Facebook közösségi oldalon, hogy képben a legyél legfrissebb mobiltelefonok tesztjeirõl!

Blackberry Torch 9800 teszt videó

legutóbbi Mobiltelefon hírek
mobiltelefon sajtóközlemény
2019. 06. 17.
Idén negyedszerre szerepel a Huawei a BrandZ Top 50 legjobbja között
mobiltelefon sajtóközlemény
2019. 03. 27.
A Huawei P30 Pro kameraképességeivel újraírja a mobilfotózás szabályait
mobiltelefon tartozékok
2019. 02. 28.
A maga nemében egyedülálló HTC 5G Hub otthon, munkahelyen és persze útközben is biztosítja az 5G gyorsaságát
További mobiltelefon hírek >>

további mobiltelefon hírek
szifon.com
2021. 07. 28.
Pár hete kiveséztük a Muzix csapattal az Apple Music Lossless témát, most pedig egy cikksorozattal érkezem hozzátok a következő hetekben....
szifon.com
2021. 07. 28.
Tegnap este 7-kor az Apple kiadta az iOS 15 és az iPadOS 15 negyedik bétáját, melyekkel tovább csiszolják nyár elején bemutatott...
szifon.com
2021. 07. 27.
Az Apple este 7-kor elérhetővé tette az iOS 15, az iPadOS 15, a watchOS 8, a tvOS 15 és a macOS Monterey negyedik béta verzióit. Az...
szifon.com
2021. 07. 27.
Kétségtelen, hogy az Apple okostelefonjainak egyik fő húzóereje az évek alatt hatalmas fejlődésen keresztülment képalkotó egysége,...
szifon.com
2021. 07. 26.
Még nem egészen egy héttel az iPadOS 14.7 után Apple kiadta az iPadOS 14.7.1-et, ami a frissítés részletei alapján most fontos biztonsági...
szifon.com
2021. 07. 26.
Egy héttel az iOS 14.7 után az Apple kiadta az iOS 14.7.1-et, ami elsősorban azt a hibát javítja, amely miatt a Touch ID-val rendelkező...
mobiltelefon tweetek
mobiltelefon on Facebook
GSM online TV / mobiltelefon videó
OlcsóbbatiPhoneNokiaSamsungHTC
2006-2021 © Significant Communications Zrt. Impresszum Médiaajánlat Jognyilatkozat