mobiltelefonokat épp ennyien nézik
Felhasználóbarát mobiltelefon oldal

HTC Desire HD teszt – Vágyaink netovábbja

HTC Desire HD teszt – Vágyaink netovábbja
2011. 01. 25.
A HTC gondolt egyet és megálmodta a HTC Desire családot. Teljesíteni akarják minden vágyunkat és erre nagyszerû megoldás a HTC Desire HD, de ne feledkezzünk meg a család másik tagjáról a HTC Desire Z-rõl sem.


A mobiltelefont a

VIP PhoneVIP Technika

biztosította.
Köszönjük!
HTC Desire HD teszt – Bevezetõ
 
Nehéz eldönteni, hogy a tyúk vagy a tojás volt elõbb. A HTC-nél a tojás. A HTC Desire önmagáért beszél, teszteltük már, csupa jót tudtunk akkor is elmondani róla. Most se lesz ez másképp a HTC Desire HD-val sem. Õ a tyúk. A kakasról (HTC Desire Z) talán majd máskor.

Összeállt tehát a kis család és együtt, boldogon karöltve döntögetik meg a piacot szép lassan. Az elképzelés és az alapötlet kiváló elgondolás volt. Van a HTC Desire és úgy gondolta a HTC, hogy egy updatet ki kellene dobni. Legyen más a neve (HTC Desire HD), legyen benne valami új (HD), legyen nagyobb (4,3 hüvelyk), legyen gyorsabb (1Ghz) és persze androidos meg sokkal multimédiásabb. Így született meg a HTC Desire HD, ami inkább a multimédiára gyúr rá, a HTC Desire Z pedig üzletiesebb, és akinek nincs ezekre pénze vegye meg a köztes HTC Desire-t.

A HTC Desire eddig is az iPhone nagy konkurense volt, de a HTC Desire HD megjelenésével igen csak fel kell kötniük a gatyát. Szerintem Steve Jobs esténként a sarokba kuporodva sír,  biztos sokat gondolkozik azon, hogy miért kellett piacra dobniuk az iPhone-t. Azóta folyamatosan nõ a nagy érintõképernyõs mobiltelefonok gyártása és persze az érdeklõdés is irántuk. Minden valamirevaló gyártó palettáján ott egy full multis kütyü, ami hiperszuper meg érintõs és mindent tud. Én továbbra is csak támogatom ezt, szóval hajrá gyártók! Adjatok az iPhone-nak!

Azt gondolom, hogy a HTC-nek nem volt még olyan nagy baklövése, persze a Windows Mobile-os fonalat én annyira nem tartottam jó ötletnek, de hát akkor még az is nagyot ütött. A HTC-nek nincs is olyan nagy termékkínálata (bár ez az utóbbi idõben bõvül), viszont minden réteget lefed és próbál azért nem lealacsonyodni a nagy haszon reményében. (lsd. Samsung) Jók az átfedések a mobiltelefonjaik között és az amit kidobnak tényleg megéri a pénzét. Számomra kérdés, hogy ér e 40-50 ezer forinttal többet a HTC Desire HD, mint a HTC Desire. Megpróbálok majd erre választ adni.

HTC Desire HD teszt – Külsõ

A szokásos HTC dizájnos dobozban kapjuk a mobiltelefont, kicsi, pont a mobiltelefon mérete. A HTC Desire HD fekszik legfelül, alatta a tartozékok; egy microUSB-s Adatkábel, hálózati töltõ és sztereó headset.
Külsõre a mobiltelefon tekintélyt parancsol, méretében (123 x 68 x 11,8 mm) és tömegében (164 gramm) egyaránt. Alakja, mérete olyan, mint egy tálcáé, pont meg lehet kenni rajta egy zsemlét. Akárhányszor a zsebemben volt a HTC Desire HD és leültem azt hittem, na itt a vége, fizethetem ki, ezt kettétörtem… De nem, mert baromi szívós darab ám és nagyon jó összeszerelési minõséggel büszkélkedhet.

A HTC Desire HD egy kétkezes mobiltelefon, ez nem vita tárgya. Nincs olyan nõ, akinek a kezében el tudnám képzelni a mobiltelefont, hacsak nem pankrátor az illetõ. A kis kezû férfiak is gondban lesznek, mert nehezen fog menni az egykezes hadmûvelet. Viszont, mint minden mobiltelefon, de ez fõleg, könnyen megszokható és könnyen kezelhetõ.

Az anyaghasználat átlagon felüli, szokásos HTC minõség, mondhatni kifogástalan. Kellemes, puha tapintású, átadja a HTC életérzést. A kijelzõt üveglap fedi, a készülékház pedig alumíniumból készült. Ez dobott is rajta, tehát felszedett pár grammot. A hátlap fém és vannak ilyen mûanyag betétek, amik nagyon selymes tapintásúak. Oldalt és alul kipattintható mûanyag darabkák találhatóak ahova a SIM- kártyát vagy az akksit tudjuk betenni. Itt csak az illesztésekkel van probléma, ugyanis ahogy látom, nem simulnak teljesen bele a mobiltelefon síkjába, picit érezni, hogy kiemelkednek.

Csatlakozók, gombok:

Az elõlapot szinte teljes egészében üveglap fedi. Itt találhatjuk a 4,3 hüvelykes 480 x 800 pixel méretû S-LCD kijelzõt. Ez a Sony új kijelzõtípusa. Panasz nem lehet rá, gyönyörû képi megjelenítéssel bír, szépek a színek, az árnyalatok és a kapacitív érintéstechnológia is kiválóan mûködik. Az elõlap aljára négy érintés érzékeny gomb került; a bal szélsõ a fõképernyõre visz, a következõ az aktuális képernyõhöz vagy a programhoz tartozó menüt hozza elõ. Mellette a vissza gomb és a keresõ foglal még helyet. Nincs trackpad, mint ahogy híváskezelõ gombok sem. Az érintõkijelzõre vagyunk utalva. Legfelül a hangszórócsík, mellette pedig a külsõ fényerõ szenzora. A visszajelzõ LED-ek és a mozgásérzékelõ a hangszóró rács mögé kerültek.


Valódi benyomható gomb csak három van a HTC Desire HD-n, ami valljuk be elég kevés, mostanában egy alsó kategóriás mobiltelefonra is több gomb kerül, ebbõl is látszik, mennyire bízik a gyártó a saját szoftverében. Felül a ki- és bekapcsoló gomb, bal oldalon a hangerõszabályzó gombok.  A mobiltelefon jobb oldala üres, alulra a microUSB aljzat és a 3,5 mm-es jack csatlakozó került, meg persze a mikrofon. Számomra a jack helye is fura volt, hiszen ha a zsebemre vágom, mindig fejjel lefelé kell majd betegyem a mobiltelefont. Engem kicsit frusztrált a dolog.

A HTC hátlapja ugye fém, de tartalmaz mûanyag betéteket, ennek oka valószínûleg az lehet, hogy mi tudatlanok igen is lássuk, hogy hol a fenébe van pl. a 8 megapixeles kamera dupla LED vakuja vagy épp, hogy mit kell lepattintanunk ahhoz, hogy az akksit, SIM-et, bõvítõkártyát behelyezzük a mobiltelefonba. Jó megoldás, csak épp a megvalósítás nem éppen prémium. Apropó, ha az oldalsó fedelet lepattintjuk, a mobiltelefon rögtön kikapcsol, pedig az akksit ki se vettük belõle. Itt jegyezném meg, hogy gyárilag, a bontatlan dobozban az akksi fordítva volt a mobiltelefonban. El lehet képzelni micsoda fejtörést okozott, mire rájöttünk, miért is nem kapcsol be a HTC Desire HD.

HTC Desire HD teszt – Belsõ

A mobiltelefonban 1 Ghz-es Snapdragon processzor döcög, RAM 768 MB, flash ROM-ból pedig 1,5 GB áll rendelkezésre. Utóbbiból 1,12 GB használható programok számára. A 3D-s teljesítmény közel háromszorosára nõtt a HTC Desire-hez képest.

A HTC Desire HD legkiemelkedõbb tulajdonsága a kijelzõ paraméterei. 4,3 hüvelyk átmérõvel büszkélkedik és 480 x 800 pixel felbontású. A panel S-LCD vagyis SuperLCD, amelyet a Sony gyárt. Azért nem AMOLED, mert biztos volt valami rokon a Sony-nál, passz. 800:1 kontrasztarányt nyújt, erõs napsütésben is igen jól látható, talán a betekintési szöge valamivel kevesebb, mint a Samsung kijelzõké. Kapacitív technológiát használ, természetesen támogatja a multitouch funkciót és remekül mûködik.

A mobiltelefonon andorid 2.2 (Froyo) rendszer fut a HTC Sense legújabb kezelõfelületével. Aki találkozott már HTC mobiltelefonnal, annak ismerõs lesz a szokásos idõjárásos nagy óra és a kezelõfelület. Amiben változott a HTC Sense, hogy most már a felület skinezhetõ, amelybõl gyárilag öttel van felszerelve a HTC Desire HD.

Kibõvült a testreszabhatóság is, amely menüpontot a virtuális gombsor alján jobb oldalt érhetjük el. Innen már csak a képzelet szab határt hogyan formáljuk mobiltelefonunkat sajátunkká. A multitasking funkciót sokkal okosabban és egyszerûbben oldották meg. Ha megnyitunk egy programot és utána még sok újat és lassan kezd betelni a memória, a mobiltelefon a legrégebben megnyitott programokat elmentett állapotban szép lassan bezárogatja. Fõképernyõbõl összesen hét darab áll rendelkezésre, ahová könyvtárakat, widgeteket dobálhatunk ki, így megkönnyítve magunknak a gyors elérést.

Összességében a rendszer nagyon jól mûködik, a megszokott android módon. Vannak azért apró lassulások, pl. elforgatásnál, vagy programmegnyitásnál, görgetésnél. Elképzelhetõ, hogy az új HTC Sense felület elég sok energiáját leszívja a HTC Desire HD-nak.

Gyárilag elõre feltelepített programok tömkelege várja, hogy használjuk õket pl. Facebook, Friend Stream, HTC Hub, HTC Likes, Latitude, Locations, Maps (Google), Quickoffice, SoundHound, Twitter, YouTube. Multimédiás programokból nem szenvedünk hiányt az biztos. Facebookunkat ötféleképpen is megtudjuk nézni, YouTube videókat is könnyedén játszhatunk le, van médiamegosztási lehetõségünk, simán tudunk csiripelni, vagy akár felismertetni a mobiltelefonnal a zenéket. De ha tök sötét van a három fokozatú zseblámpa programmal tuti látunk majd. Persze könyvtárba is hülyeség már mennünk: töltsük le , amit akarunk és mehet bárhol a könyvmolyoskodás. Aki eddig nem olvasott, most sem fog majd így fog. A navigációs program egyszerûen fantasztikus, könnyen gyorsan talál jelet és pofonegyszerû a használata, ráadásul rengeteg funkcióval rendelkezik. Természetesen ha jófejek vagyunk, még a mobilnetünket is megoszthatjuk csóró Wi-Fi-s haverjainkkal.

Kétfajta levelezõ klienst kapunk, egy Gmail és egy POP3 alapút. Utóbbinál összefésülve is megnézhetjük leveleinket, ha több fiókot becsatolunk. Az SMS kezelés a megszokott módon jól mûködik, könnyû a gépelés, szinte alig ütöttem félre a virtuális QWERTY-n, pedig én aztán nem vagyok nagy májer ebben.

Multimédia:

A HTC Desire HD 8 megapixeles kamerával rendelkezik, amely 3264 x 1952 felbontású állóképet és 720p-s videókat tud rögzíteni. A mobiltelefonnal készített képek a kijelzõn lélegzetelállítóan jól mutatnak, számítógépen persze már más a helyzet. Nagyon szépek az tény és a lehetõ legtöbbet kihozták belõle. Rengeteg beállítási lehetõség van; makró, ISO és fehéregyensúly állítás, arcképfelismerés, kontraszt/telítettség/élesség állítás plusz még megannyi jó. Még akár profi fotóssá is válhatunk. A videófelvételek is baromi szépek, hû a HD jelzéshez.

A zenefelismerõ szoftver tökéletesen mûködött, mint ahogy a zenelejátszó program is. Gyorsan tekert, könnyû a váltás számok között, megjeleníti az albumborítókat és a háttérben is elfut. Elégedettek voltunk a hangzással, bár lehetett volna szebb és erõsebb is. Fülhallgatóval viszont kifejezetten élmény volt hallgatni a
HTC Desire HD-t.

A videólejátszás egyértelmû erõssége a mobiltelefonnak. Egészen a HD minõségig mindent letudott játszani akadás nélkül. Ráadásul olyan kép élményt nyújtott, ami egy jó darabig beleégett a retinánkba.

A webböngészés ezen a nagy kijelzõ egyszerûen gyerekjáték. A multitouch segítségével könnyedén megy a kezelés és gond nélkül jeleníti meg a Flash tartalmakat is. Nagyon intelligens a böngészõ, talán az egyik legjobb jelenleg a piacon a HTC Desire HD böngészési élménye.

Adatkommunikáció:

Ezen a fronton sem lehet csalódni. Megkapunk mindent amire szükségünk lehet valaha is az életben, de legalábbis a következõ egy évben: GPRS, EDGE, UMTS, 14,4 Mbps HSDPA, 5,76 Mbps HSUPA, Bluetooth 2.1, WLAN 802.11 g/b/n és microUSB 2.0. Természetesen ide sorolhatjuk a GPS vevõt is, ami kifejezetten jól mûködik és legnagyobb elõnye, hogy ingyenes. Ide sorolhatjuk a GPS vevõt is, ami kifejezetten jól mûködik és legnagyobb elõnye, hogy ingyenes. Ezzel adtak a Nokia Maps-nak egy akkora pofont, hogy csak na. Ugyanis már most sokkal jobbak. A program a Route66-en alapul és 3D-s nézettel rendelkezik.

HTC Desire HD teszt – Összegzés

A HTC megcsinálta. Nem kicsit, nagyon. Odatették ezt a mobiltelefont ahova kell. Igazi iPhone konkurens lett belõle. Lassan azt is lehet majd mondani, hogy az iPhone a konkurense a HTC Desire HD-nak. Nagyon kihegyezték a mobiltelefont a multimédiára és ez be is jött. Minden döntésük nagyszerû és semmivel sem nyúltak mellé. Fogalmam sincs hova vezet a rengeteg újítás amit a gyártók bevezetnek, de lassan elérjük azt a szintet, hogy vizsgát kell tennünk mobiltelefon használatból. Egy egyszerû földi halandó számára a HTC Desire HD egy ûrhajó, vagy valami földönkívüli ketyere. Tény, hogy rengeteg extrával bír és nagyon jól mûködik az androiddal karöltve, de használata könnyû azok számára akik nem elõször találkoznak hasonlóval. Csak ajánlani tudjuk a mobiltelefont és kívánunk jó szórakozást a HTC Desire HD-hez.
 
A HTC Desire HD-t a VIP Phone jóvoltából kaptuk és a GSM online oldalán már 145 900,- Ft-ért megkaphatod.
 
Fotók: Bajnok Levente

www.flickr.com

Mobiltelefon's
HTC Desire HD képek photoset
legutóbbi Mobiltelefon hírek
mobiltelefon sajtóközlemény
2019. 06. 17.
Idén negyedszerre szerepel a Huawei a BrandZ Top 50 legjobbja között
mobiltelefon sajtóközlemény
2019. 03. 27.
A Huawei P30 Pro kameraképességeivel újraírja a mobilfotózás szabályait
mobiltelefon tartozékok
2019. 02. 28.
A maga nemében egyedülálló HTC 5G Hub otthon, munkahelyen és persze útközben is biztosítja az 5G gyorsaságát
További mobiltelefon hírek >>

további mobiltelefon hírek
szifon.com
2019. 08. 24.
Az iOS 11 egyik újdonsága volt a teljesen megújult App Store, amiben helyet kapott a Ma fül, ahol az Apple rendszeresen összegyűjt néhány...
Mobilaréna
2019. 08. 23.
Az Android 10-en készülő rendszerváltozat jól körvonalazza a Huawei telefonok szoftveres jövőjét: egységesebb stílus és...
Mobilaréna
2019. 08. 23.
Lencsevégre kapták a berlini IFA-ra várt Nokia 7.2 lencserendszerét, amely egy klasszikust idéz meg.
Mobilaréna
2019. 08. 23.
Lu Weibing a Redmitől nem bírt magával: két képet is közzétett, amely a bejelentés előtt álló Note 8 Pro 64 megapixeles hátlapi...
Mobilaréna
2019. 08. 23.
A Samsung új csúcsmodelljei messze felülmúlják az elődmodell előrendelési számait; a készülékek ma kerülnek a boltokba.
Mobilaréna
2019. 08. 23.
Az új nevezéktan mögött komoly filozófia bontakozik ki, amihez új logó és betűtípus is jár.
mobiltelefon tweetek
mobiltelefon on Facebook
GSM online TV / mobiltelefon videó
OlcsóbbatiPhoneNokiaSamsungHTC
2006-2019 © Significant Communications Zrt. Impresszum Médiaajánlat Jognyilatkozat
xx