mobiltelefonokat épp ennyien nézik
Felhasználóbarát mobiltelefon oldal

iPhone 5 teszt - nem esik messze az alma a fájától...

iPhone 5 teszt - nem esik messze az alma a fájától...
2012. 10. 21.
leteszteltük az iPhone 5-ös telefont: megnéztük, hogy miben változott elődjétől (és hogy amit mondtak a bemutatón az mind igaz-e)

Kétség nem fér hozzá, hogy az iPhone átalakította a mobilteelfonokról (főleg az érintőképernyővel rendlekező) okostelefonokról alkotott képet és iránymutatóvá (trend setter-é) vált. Sokan utánozzák a megoldásait, sokan szereitik és nem szeretik, de egy dolgot biztos: másabb a többi telefonnál. Az Apple mindig is egy életérzést akart eladni a termékein keresztül és nincs ez másképp a telefonoknál sem. Nem gyártanak sok változatot, nem jelentenek be hetente új típust, hanem olyat adnak az emberek kezébe, amivel a tulajdonosuk elhiheti, hogy valamivel több lett - és az esetek többségében többletszolgáltatást kap az ember (bár azt a szolgáltatást máshol is megkaphatja, itt jobban érezheti, hogy törődnek a felhasználói élménnyel is).

 

iPhone 5 hardware

Mi változott az iPhone 5-ben? Milyen új hardware elemeket kapott? Miben lett más a megjelnése

Először is ami a legfelünőbb: megváltozott a képaránya (16:9 lett) és e miatt magasabb/nagyobb a Mobiltelefon. A kijelzője 4" átmérőjű és 640x1136px felbontású LED-háttérvilágítású IPS TFT, ahol a karcolódás-mentességről a Gorilla Glass gondoskodik.
De a telefon megjelenése nem csak magasságában tér el elődjétől az iPhone 4-től, hanem vastagságában is, ugyanis az iPhone 5 vékonyabb, mint a megelőző típusok: ez már 7.6mm, ami érezhető. Maga a kijelző újfajta techniológiával készül (már nem két rétegű, hanem csak egy, így vékonyabb tud lenni maga a telefon), többek között ezért tud vékonyabb lenni.
Egyébként ez a kijelző felelős azért, hogy kicsit késve érkeznek az iPhone 5-ök a baoltokba, ugyanis az Apple a pereskedések miatt lecserélte a Samsungot 3 másik beszállítóra (Sharp, Japan Display, LG), viszont náluk technikai problémák miatt akadoznak/akadoztak a beszállítások. 
A kijelző szaturációja 40%-kal jobb lett és ez érezhető is! Az iPhone 4-hez képest is jobb a felhasználói élmény (színkép, kontraszt), pedig az is nagy ugrás volt a 3GS-hez képest.
Mivel sok alkalmazás még a régi (640x960px) felbontásra készült, ezért ha azokat az alkalmazásokat futtatjuk, akkor a kijelző két szélén fekete sáv fog megjelenni.

iPhone 5 widht

De a vékonysághoz hozzájárul a Nano SIM is, mert ez is kevesebb/kisebb helyet vesz igénybe. Anyaghasználatában viszont hagy kívánni valót maga után a készülék: arról jöttek beszámolók, hogy a telefon váza/kerete jobban sérül és karcolódik az átlagosnál. Nos, ezt nem tudjuk megcáfolni, mert a nálunk levő 3 napos telefonon is találtunk karcokat, felületi sérüléseket (pedig tudjuk, hogy előttünk is vigyáztak a telefonra).

Az iPhone 5 nem csak külsejében, de belsejében is megújult: megkapta a az Apple A6-os chipset-jét és egy 1.2GHz-es dual-core-os processzort (ami azért furcsa, mert mindenki jön a quad-core-ral, de az iPhone 5 még ezzel a processzorral is piacvezető teljesítményt tud elérni).

A hátlapi kamera nem változott, maradt 8MP-es (amivel fullHD felvételt tudunk készíteni » 1080p@30fps), de az előlapi kamera 1.2MP-es lett, ezzel HD, azaz 720p@30fps felvételt tudunk rögzíteni.

A csatlakozókban is változás történt (tudom, hogy ezek is kellettek a technikai fejlődéshez, de én azt érzem, hogy inkább azért lettek, hogy az emberek vegyék meg a tartozékokat újra...)
- egyrészt tölteni már egy másfajta (ún. lightning cable-lel tudjuk). Ennek az előnye, hogy könnebben be lehet dugni, mint az elődjét és bármelyik oldalról lehet tölteni (nem kell úgy szórakozni vele, mint egy USB-s töltővel)
- másrészt a telefon aljára került a jack aljzat, de ez szerintem nem oszt, nem szoroz... 

iPhone 5 - lightning cable

Adatkapcsolat szempontjából már képes LTE (4G) adatátvitelre, amivel sokkal gyorsabban tudunk internetezni. Ez jó!

Viszont nagyon hiányoltuk az iPhone 5-ből az NFC-t és az indukciós töltést, ez nincs benne :(

A dobozában találunk egy stereo headset-et, amit szintén átalakítottak és nevében is más lett: ezt már earPod-nak hívják. Ergonómikusabb lett és elvielg jobban irányítja a hangokat. Kinek a pap...

earPod

 

iPhone 5 szoftver: iOS 6

Az iPhone 5 már gyárilag iOS 6-os operációs rendszerrel érkezik (iPhone 4-től lehet upgrade-elni). Természetesen továbbfejlesztéették a korábbi változathoz képest, ugyanakkor az Apple próbál elszakadni a Google-től és ez nem biztos, hogy szerencsésen alakul:
- a készüléken nincs rajta gyárilag a YouTube application, ami még nem akkora veszteség, mert az Apps Store-ból le lehet tölteni (de egy jelzés értékű gesztus)
- viszont problémásabb, hogy a Google Maps helyett a TomTom térképét tette be az Apple, ami finoman szólva is gyengén muzsikál (elég csak a berlini esetre gondolni » Berlint az Antarktiszra helyezte)

iPhone 5 map Berlin

Persze találhatunk benne finomságokat is, mint pl. hogyha a status bart lehúzzuk, akkor egyből tudunk twitter vagy facebook postot írni (ennyitől még nem cserélnénk le korábbi operációs rendszerünket ;)

Újdonság lett a böngészőben az iCloud tab, így ha az otthoni gépen böngészünk és el kell indulnunk valahova (vagy pont fordítva, hazaérve folytatni szeretnénk az útközeni internetezést), akkor az onnan tudjuk folytatni, ahol abbahagytuk, az iCloud átszinkornizálja. Ügyes!

Apróság, de az időjárás alkalmazás kihasználja a nagyobb felbontást: az óránkénti lebontáshoz már nem kell a napra kattintani, hanem egyből látjuk a kijelzőn.

Megváltozott az iTunes (kicist átszabták), illetve a podcastokat leválasztották róla.

 

iPhone 5 összegzés

Azt mondom, hogy akinek volt már iPhone-ja, az szeretni fogja ezt is! Ha iPhone 3GS-ed volt, akko érdemses váltani, ha iPhone 4, akkor annyival nem lesz nagyobb ;) az élmény... Inkább csak státusz-szimbólum szerep jut neki... Viszont nem lehet elvenni azt az érdemét, hogy egy megbízható jó telefon, így bárki is vesz ilyet, nem fogja megbánni!!!

iPhone 5

Apple iPhone 5 teszt videó

legutóbbi Mobiltelefon hírek
mobiltelefon sajtóközlemény
2019. 06. 17.
Idén negyedszerre szerepel a Huawei a BrandZ Top 50 legjobbja között
mobiltelefon sajtóközlemény
2019. 03. 27.
A Huawei P30 Pro kameraképességeivel újraírja a mobilfotózás szabályait
mobiltelefon tartozékok
2019. 02. 28.
A maga nemében egyedülálló HTC 5G Hub otthon, munkahelyen és persze útközben is biztosítja az 5G gyorsaságát
További mobiltelefon hírek >>

további mobiltelefon hírek
Mobilaréna
2019. 07. 19.
A jövő héten érkező mobilpáros remek fotós élményt ígér, hatalmas felbontású főkamerával. Befutottak az első esti képek.
Mobilaréna
2019. 07. 19.
Az FTC után az EU is elmarasztalta a félvezető óriást, ezúttal UMTS chipjeinek versenyellenes árazása miatt. Az amerikai ügybe viszont...
Mobilaréna
2019. 07. 19.
Természetesen a Xiaomi is él a Snapdragon 855+ kínálta lehetőségekkel és upgradeli a Black Shark 2-t.
Mobilaréna
2019. 07. 19.
A teljes specifikációra és árra még várni kell, de a Vmall már előrendelhetővé tette a Honor Band új generációját.
szifon.com
2019. 07. 18.
Kezdjük egy kis történelemórával. Tudtad, hogy az Apple logója az évtizedek során már többször is le lett cserélve? A legnagyobb...
Mobilaréna
2019. 07. 18.
Önmagában ez még nem biztos, hogy hírértékű, de a megnevezés megér egy misét. Egy rövidet, de megér.
mobiltelefon tweetek
mobiltelefon on Facebook
GSM online TV / mobiltelefon videó
OlcsóbbatiPhoneNokiaSamsungHTC
2006-2019 © Significant Communications Zrt. Impresszum Médiaajánlat Jognyilatkozat
xx