mobiltelefonokat épp ennyien nézik
Felhasználóbarát mobiltelefon oldal

Motorola Defy teszt – vízálló, porálló, életálló

Motorola Defy teszt – vízálló, porálló, életálló
2011. 02. 15.
A Motorola DEFY vízállósága és porállósága egyedülálló az okostelefonok piacán. Korábban láthattunk hasonló mobiltelefonokat (Siemens, Ericsson), de azok nem voltak érintőképernyősek és androidosak...
A Motorola DEFY megjelenése előtt a Mobiltelefon piac gazdagon telített volt strapabíró mobiltelefonokkal. Vegyük például a Siemenst vagy az Ericssont. Átlagos tudású darabok voltak ugyan, de strapabíróak. De ezek nem voltak érintőkijelzősek, nem Android operációs rendszerrel rendelkeztek (főleg ezek a tulajdonságaik miatt nem mondjuk őket okostelefonnak).

A Motorola DEFY mobiltelefont a

VIP PhoneVIP Technika

biztosította.
Köszönjük!


Motorola DEFY teszt bevezetõ


A Motorola annak idején kevés dologról volt híres a mobiltelefonok piacán. Például nekik voltak a legolcsóbb camshell, azaz szétnyitható telefonjaik. Például a Motorola V220 vagy V525. Kinek ne lettek volna ilyen mobiltelefonjai annak idején? Mindemellett piacra dobták a RAZR szériát, a Motorola V3-ast és variánsait. A mobiltelefon slágercikk lett. Aztán évekig nagy csend, semmi konkrétum, semmi újítás. Pár éve tûntek fel újra a piacon, egybõl betalálva azt a szegmenst, ahol Motorola elõtte még nem nagyon járt. Az okostelefonok piacát.
 
Meg kell hagyni, a Motorolának az Andridos házasság jót tett. Gondoljunk csak az egyik legmeghatározóbb telefonjukra, a Motorola Milestone-ra. Egy nagyon korrekt Androidos okostelefont rakott össze az amerikai gyártó, aki megvette, szerette. A hardver felett azonban eljárt az idõ, ideje volt a Motorolának újítani, új készüléket fejleszteni. És itt jön a képbe tesztünk alanya, a Motorola Defy. Nem egy zászlóshajó, nem egy zászlóshajónak szánt mobiltelefon, de valamiben kenterbe veri az egész Androidos mezõnyt. Ez pedig a cikk elõszavában említett strapabíró tulajdonság.
 
Történt ugyanis, hogy a Motorola megragadta a lehetõséget, amit senki sem próbált meg idáig. Igaz vannak strapabíró mobiltelefonok, a Samsung is gyárt ilyeneket, sõt van kifejezetten strapamobil-gyártó is, a Sonim. De ezek teljesen lowprice tudással rendelkeznek, semmi kiemelkedõ tudás. Igazi masszív darabok, de egyszerûek, mint a faék. A Motorola azonban látta, hogy van egy réteg, akinek olyan készülék kell, ami annyit tud, mint egy normális okostelefon, amivel nem ciki utazni, ami nem egy tömör gumidarab.


Így született meg a strapabíró Defy az intellektuális kõmûvesek, IT profi úszómesterek vagy csak simán természetbúvárok számára. A Defy az úgynevezett IP67 szabványnak tesz eleget. Csepp, por és ütésálló. Ez konkrétan annyit tesz, hogy a Motorola okostelefonja ellenáll olyan körülményeknek, amit más mobiltelefonok nem feltétlenül bírnának ki. Hogy ez külsõre mit takar, máris kiderül.

 

Motorola DEFY külsõ


 Nem látszik semmi különleges a Motorola Defy-n. Méretei átlagosak, 107 x 59 x 13,4 milliméter-es telefonról beszélünk, ami 118 grammot nyom. Nem is nagy és nem is nehéz a Motorola. Pedig ha szétnézünk a piacon, a strapatelefonok manapság robosztus darabok, tele felesleges és túlzó gumitömítésekkel. Ilyenek a Defy-n nincsenek. Egyedül a gumi hátlap és a látszódó csavarozás mutatja, hogy itt valami masszívabb dolog van elõttünk, nem egy átlagos mobiltelefon.
 
Az elõlapot az érintõkijelzõ uralja. 3,7 inches, 480x845 pixeles darab, kapacitív technikás, szép színekkel játszik és napfényben is jól olvasható. Mindemellett multitouch is, de ez már elvárás alapszinten is. Azonban itt nincs vége még a kijelzõnek, ugyanis egy rendkívül strapabíró üveg, úgynevezett Gorilla Glass fedi. Ez ellenáll a karcolásoknak és a töréseket is jobban bírja, mint egy átlagos kis plexi. Három réteg üveg van egymásra ragasztva, ennek köszönheti a Motorola Defy, hogy az asztal sarkához csapkodva sem törik be a kijelzõje. Ennek ellenére csak óvatosan a csapkodással.

A Defy kijelzõje fölött találjuk a szenzorokat, pontosabban a fényérzékelõ és a távolságérzékelõ egységeket. Van itt még egy LED is, ami a különféle eseményeknél villog. A Motorola tetején van egy kis hangszóró is, ami fizikai mérete ellenére elég hangosan és tökéletesen közvetíti beszélgetõpartnerünk hangját. Ez a kettõs mikrofonon alapuló zajszûrésnek és a Motorola CrystalTalk megoldásának köszönhetõ. Alulra kerültek az Android rendszer szokványos gombjai egy érintésérzékeny felületre.

A hátlap egész letisztult, nincsenek ormótlan fémcsavarok, mint más strapabíró mobiltelefonokon. Helyettük csak egy pöcök rögzíti az akkufedelet. Ez is megfelelõen masszív, és a csavarral ellenben gyorsabban és csavarhúzó nélkül is nyitható. Az alatta lévõ résben a kihangosító hangszórót találjuk, ami asztalra téve nem halkul el. Középen a gyártó Motorola logóját találjuk, tõle északra pedig kamera terül el a segédfényével és egy aprócska lyukkal, amiben a Defy másodlagos mikrofonja lakik.

A Motorola alja üres, felül viszont a bekapcsoló gombot és a 3,5-es jacket találjuk. Utóbbin egy gumifedél található. Jobb oldalon a hangerõszabályzót találjuk, átellenben egy újabb gumifedélbe botlunk. Ez alatt a microUSB-t találjuk. Fontos megjegyezni, hogy a Motorola Defy csak akkor vízálló, ha ezeket a gumiborításokat, a helyükre pattintjuk. Különben ezek hiányában, ha baleset történik, a gyártó nem vállal a beázásra garanciát. Csak felpattintott gumifedelekkel vízálló a Defy.

 

 

Motorola DEFY belsõ

 

Mint már említettük a Motorola Defy Androidos rendszerrel a fedélzetén érkezett, mely megkapta a Motorola úgynevezett MotoBLUR felületét. Az Android verziószáma 2.1, de elérhetõ lesz a 2.2-es Froyo kódnevû szoftver is egy frissítés formájában. A Defy alatt egy közepes hardver teszi a dolgát, számokban kifejezve ez 800Mhz órajelû processzort és 512MB/2GB RAM/ROM párost jelent. Mindezek mellett a Motorla telefonja egy 3D-s grafikus gyorsítót is kapott, ezért ennek a konfigurációnak köszönhetõen a MotoBLUR simán fut a mobiltelefonon fagyás és akadás nélkül. A jókora RAM-nak köszönhetõen pedig akár 7-10 programot is képes egyszerre futtatni a háttérben mindenféle zavarok nélkül. Ez egy jó pont a Motorolának.

A Motorola Defy-n és más Motorola okostelefonokon található MotoBLUR egy eléggé jó felhasználói felületet biztosít az Android rendszernek, ami nem csak a fõképernyõt módosítja, de más érdekességekkel is kecsegtet. Fõképernyõbõl hét darabot kapunk, ezekre helyezhetjük el az általunk válaszott widgeteket, programikonokat, ahogy azt már minden anroidos telefonnál megszokhattuk. Képernyõváltáskor megjelenik egy hét ikonból álló sáv, ahol láthatjuk, hanyadik oldalon járunk és egybõl válthatunk is bármelyikre, nem kell végiggörgetni. A Home gombbal bármikor visszatérhetünk középsõ fõképernyõre.

Az alsó három lehetõség közül választhatunk, a bal a numerikus tárcsázóbillentyûzetre visz, a jobb a kontaktokhoz, a középsõvel pedig a fõmenübe ugrunk. A Motorola saját widgeteket is pakolt a MotoBLUR felületbe, melyek között találunk gyorsindító billentyûket a WiFi-hez vagy éppen a Bluetooth-hoz. De találunk még a Defy-n különféle Motorolás widgeteket a naptárhoz, órához, jegyzettömbhoz, weatherforecasthoz vagy éppen telefonkönyvi bejegyzéseinkhez is. A Motorola Defy-n a telefonkönyvben az egyes bejegyzésekhez további információkat is csatolhatunk, mint például Facebbok accountot. Így ha a widgetre kattintunk akkor nem csak hívást indíthatunk hanem SMS-t is küldhetünk vagy lecsekkolhatjuk mik az éppen aktuális üzenetei Facebookon. Minden widget átméretezhetõ a MotoBLUR felületen, tehát ha kisebb helyet szánnánk egynek, akkor a méretét kisebbre véve ezt megtehetjük. Ez mûködik visszafele is. A kijelzett információk bõsége pedig a méretezéstõl függ.

A Defy telefonkönyve spéci, hiszen a tárcsázó menübõl csak a nevek és a telefonszámok érhetõek el. A kontaktok szerkesztésére a Motorola saját telefonkönyvébõl van lehetõségünk. A telefonszámok mellé egyéb adatokat is eltárolhatunk, akár másik számot, e-mail címet, postai címet, jegyzetet, Facebook accountot vagy éppen mást, hiszen a lehetõségek tárháza és a Motorola Defy kapacitása is korlátlan. A Defy az üzenetkezelés terén se vall szégyent, az SMS-eink csevegéses, úgynevezett chat nézetben jelennek meg, a szövegbevitelnek pedig több módja adott. Rendelkezésünkre áll a virtuális QWERTY billentyûzet akár álló, akár fekvõ nézetben. Ám még ezen belül is van variációs lehetõségünk, ugyanis a normál bevitel mellett képes még az úgynevezett Swype bevitelre is. Ez azt jelenti, hogy az ujjunk felemelése nélkül gépelhetünk, ám így az ékezetek kimaradnak. A mobiltelefon naptára nagyszerû, akár Google naptárunkat is képes szinkronizálni. Ébresztésbõl annyit hozunk létre, amennyit csak akarunk, ismétléssel, választható dallammal, hangerõvel, szundival. Mindent tud a Defy ezen a téren is, ami manapság elvárható egy mobiltelefontól. A Motorolában találunk még Gmail, Gtalk, Facebook, MySpace és YouTube natív klienseket is.

 

Motorola DEFY adatátvitel

 

 

A Motorola Defy minden tud adatkommunikáció terén, ami manapság elvárás, sõt még többet is. Van benne egy négysávos GSM modul és egy kétsávos 3G modul is. Ezeknek köszönhetõen van benne GPRS, EDGE, szélessávú kapcsolatot pedig UMTS, HSDPA és HSUPA segítségével létesíthetünk. Van lehetõség lokális adatkapcsolat terén WiFi használatára, a Motorola három szabványnak is megfelel (b, g és n), a mobiltelefon tudja a DLNA-t is. A Bluetoot egy 2.1-es, sztereó verzió, a kapott adatkábel pedig microUSB csatlakozós. Ezzel tölthetjük az akksit vagy épp használhatjuk a Defy-t háttértárként beállítástól függõen.

A Motorola belerakta a Defy-be a mobilinternet megosztó opciót is, USB-n és Bluetoothon keresztül is megoszthatjuk mobiltelefonunk internetelõfizetését, de akár WiFi hotspotot is létesíthetünk. A Motorola gyári böngészõje is kapott egy kis pluszt, azon kívül hogy több ablakot kezel és pinchzoom-os. A Defy rendelkezik Flash Lite-tal, ezzel a beágyazott flash tartalmakat is zökkenõmentesen meg tudjuk jeleníteni.

 

Motorola DEFY multimédia arzenál

 
A Motorola Defy egy 5 megapixeles kamerát kapott, mely 30 FPS-sel vesz fel VGA felbontású videót, akár víz alatt is, mely a mobiltelefon legfõbb tulajdonságából egyértelmûen adódik. Az optika munkáját sötétben LED-es segédfény próbálja tökéletesíteni. A Defy-n hardveres exponáló gomb nincs, a mobiltelefon képernyõjén tudjuk a képrögzítést levezényelni. Beállításból nincs sok a Motorolán, változtathatunk a felbontáson, vannak effektusok, lehetõség van az expozíció, zárhang, és témák (makró, portré, stb.) választására és kontrollálhatjuk a LED mûködését is.

Zenelejátszás terén a Connected Music Player nevére hallgató opciót kapjuk a Motorlától, ami sokkal jobb, mint a gyári Android lejátszó. A My Music menüpont alatt van a Defy egyszerû zenelejátszója, elõadók, albumok alapján választhatunk zeneszámot. A lejátszó fut a háttérben is, de ez már természetes. Ellenben albumképeket és zeneszövegeket képes a mobitelefon lerántani az internetrõl, bár mûködése még nem tökéletes. A beállítások között találunk még equalizert is, igaz csak gyári beállításokkal. Rádióból kettõt is kapunk a Motorola Defy-n, az egyik egy RDS-sel felszerelt rendes változat, programozható, jól szól és animációval vált a csatornák között. Aki pedig a netes állomásokat szereti, az a Motorolán hallgathat internetes rádiót is, rengetek csatorna áll rendelkezésükre ilyenkor. 
 

Motorola Defy teszt összegzés

  
A Motorola nagyon jó üzletpolitikát folytat, hiszen a Defy nem csak az elsõ Androidos strapamobil, hanem egy rendkívül jól összerakott és szoftveresen optimalizált okostelefon. Hihetetlenül kellemes mobiltelefon lenne strapabíróság nélkül is, de így méginkább kiemelkedik a mezõnybõl. A Motorola Defy ellenállósága ellenére is kompakt maradt, gyors és szuper a rajta futó MotoBLUR. Hozza a ma elvárt okostelefon színvonalat, ehhez csak mellékes megemlíteni hogy még vetélytársa sincs a piacon, hiszen egy elhalt vonalat éleszt fel a mobiltelefonok között a Motorola. Ráadásul a készülék ára is kecsegtetõ, nem olcsóbb, mint más készülékek, de az IP67 szabvány mindenképpen egy olyan opció, ami miatt inkább ezt a Motorolát választják majd a vevõk, mint más okostelefont.
 
A Motorola Defy-t a VIP Phone jóvoltából kaptuk és a GSM online oldalán már 86.900 Ft-ért megkaphatod.
 
Fotók: Bajnok Levente
 
 

Motorola Defy teszt videó

legutóbbi Mobiltelefon hírek
mobiltelefon sajtóközlemény
2019. 06. 17.
Idén negyedszerre szerepel a Huawei a BrandZ Top 50 legjobbja között
mobiltelefon sajtóközlemény
2019. 03. 27.
A Huawei P30 Pro kameraképességeivel újraírja a mobilfotózás szabályait
mobiltelefon tartozékok
2019. 02. 28.
A maga nemében egyedülálló HTC 5G Hub otthon, munkahelyen és persze útközben is biztosítja az 5G gyorsaságát
További mobiltelefon hírek >>

további mobiltelefon hírek
szifon.com
2020. 04. 03.
A 9to5Mac-nél előző hónapban megkaparintották az iOS 14 egyik belső változatát és azóta szépen lassan szivárogtatják ki az...
szifon.com
2020. 04. 02.
A koronavírus miatt egyre több Apple Store kerül bezárásra vagy működik korlátozott nyitvatartással. Kínában, Tajvanban és Hong Kongban...
szifon.com
2020. 04. 01.
Manapság már minden futárral érkezik és futárt szeretnénk rendelni is. Sajnos ez még a következő néhány hétben, hónapban is így...
szifon.com
2020. 03. 31.
Az Apple elérhetővé tette az iOS 13.4.5, az iPadOS 13.4.5, a watchOS 6.2.5, a tvOS 13.4.5 és a macOS Catalina 10.15.5 első fejlesztői...
szifon.com
2020. 03. 30.
Az elmúlt napokban felmerült pár pletyka az idén ősszel érkező Apple Watch és iPhone kapcsán, de voltak olyan jóslatok is, amik a jövő...
szifon.com
2020. 03. 28.
Az Apple Arcade indulásakor több mint 100 játékot próbálhattunk ki az 1890 Ft-os havidíj ellenében, majd később minden héten érkezett...
mobiltelefon tweetek
mobiltelefon on Facebook
GSM online TV / mobiltelefon videó
OlcsóbbatiPhoneNokiaSamsungHTC
2006-2020 © Significant Communications Zrt. Impresszum Médiaajánlat Jognyilatkozat
xx