mobiltelefonokat épp ennyien nézik
Felhasználóbarát mobiltelefon oldal

Motorola Xoom teszt – Xoom-Xoom

Motorola Xoom teszt – Xoom-Xoom
2011. 06. 10.
A Google új rendszere az Android Honeycomb a Motorola Xoom táblagépen debütált, így sokan várták mind a készülék, mind pedig az új rendszer megjelenését. A Honeycomb szép és jó, de a Motorola Xoom sem lett rossz.
biztosította.
Köszönjük!
Motorola Xoom teszt

A Motorola cég abban a szerencsés helyzetben volt, hogy az õ Tablet gépük lehetett a Google új operációs rendszerének a referencia modellje. Az Android 3.0 Honeycomb kifejezetten táblagépekre készült, így nem volt véletlen, hogy mindenki nagyon várta a Motorola Xoom megjelenését.

Vegyes érzések keringtek bennem a Motorola Xoom tesztelésénél. Egyrészt én is nagyon vártam a Honeycomb-ot, viszont az, hogy milyen táblagépen próbálhatom ki legelõször az már annyira nem érdekelt. Mint, hogy önmagában az a tény, hogy a Motorola megjelenik egy táblagéppel, sem hozott lázba.
Motorola XOOM widgetek

A Tablet gépek egyébként sem annyira elterjedtek még, fõleg kis hazánkban, hiszen az emberek nagy része megelégszik egy laptoppal és egy érintõképernyõs mobiltelefonnal. Persze van egy szûk réteg, akik kitudják használni a táblagépek adta lehetõségeket, viszont azt ne felejtsük el, hogy a Tabletek soha nem fogják kiváltani a laptokokon való munkát. Akárhogy is promózzák a tartozékokat, hiszen lehet kapni már hozzájuk vezeték nélküli billentyûzetet, asztali tartót stb. De egy táblagépen valódi munkát végezni egyszerûen keserves.

Nos, az megint csak egy mellékág, hogy a Motorola Xoom bizonyára nagyon fog fogyni az elején, mivel mégiscsak Honeycomb fut rajta és valószínûleg a frissítéseket is hamarabb fogják megkapni. Egy a lényeg; a Motorola Xoom nagyon szép lett, jól néz ki, de! Android 3.0 fut rajta és itt a lényeg.
 

Motorola Xoom hardware

A táblagépek dizájnereinek van szerintem a legjobb munkájuk. Megrajzolnak egy téglalapot és már végeztek is. Jó, persze, természetesen vannak apró, finom részek, amelyeken biztosan sokat agyalnak, de összességében egy táblagép formai világa annyira sokrétû nem lehet. A Motorola Xoom is csak egy átlagos Tablet, átlagos formákkal. Tény, hogy a fém hátlap sokat dob rajta, de olyannyira hátrányára válik ez, hogy annyira nehéz lett a Motorola Xoom, hogy szinte csak két kézzel kényelmes a fogása, egy kézzel szinte lehetetlen. Ráadásul a nagy kijelzõ is rátesz egy lapáttal, ami egyébként pozitív, de ugyanakkor méreteiben is elég nagy lett a Motorola Xoom. Az egész pontos méretei: 249,1 x 167,8 x 12,9, tömege pedig a csak Wi-Fi kapcsolatra képes táblának 708 gramm, a 3G chippesnek pedig 730 gramm.
Motorola XOOM kézben 2
 

Motorola Xoom Dobozbontás

A Motorola Xoom táblagépet akkora dobozban adják, hogy mikor megláttam azt hittem, hogy egy Nintendo lesz benne. Ilyenkor persze megörül az ember, hogy húú, biztosan tele lesz megannyi tartozékkal. Hát nem. Csupán a hálózati töltõ és egy microUSB Adatkábel kapott helyet az óriási kartonban, némi használati utasítás kíséretében. Olyan, hogy headset, esetleg tok vagy valami extra, azt felejtsük szépen el. Válság van.
 

Motorola Xoom tartozékok

Az elõlapon a lényeg a 10,1 hüvelyk képátlójú, 1280 x 800 pixel felbontású, 16 millió színárnyalat megjelenítésére képes, kapacitív technológiájú érintõképernyõ. Itt lényegében ennyi is van. Teljes mértékûen én nem voltam elégedett a kijelzõvel. Méreteiben elég nagy és könnyen kezelhetõ egyébként, az is igaz, hogy a felbontás is elég magas lett, viszont nekem néhol pixelesnek tûnt, halványnak és ráadásul nagyon tükrözõdik. Szép a megjelenítése, de akkor sem 100%-os a panel.
Motorola XOOM tartozékok

A Motorola Xoom hátlapja két anyagból áll össze. Nagyobb részt fémborítást kapott, ami mindenképpen elegáns és markán jegyeket tükröz a táblagépnek, viszont emiatt nagyon súlyos is lett. A felsõ csík plasztik lett és itt helyezkednek el a hangszórók, az 5 megapixeles kamera a dupla LED vakuval, valamint a ki- és bekapcsoló és lezáró gomb. Halkan jegyzem meg, hogy amikor elõször rárabolt a szerkesztõség a táblagépre, nem tudtuk bekapcsolni. Egy gyors versenyt hirdettünk, miszerint aki megtalálja a bekapcsoló gombot, az megkapja a Motorola Xoom készüléket. Sajnos senki sem lett boldogabb. Szóval kissé nehéz megtalálni, de miután megvan, már könnyû dolgunk lesz. A hangszóróról még pár szót; elég gyengén muzsikál és mivel pont ott fogjuk meg a két kezünkkel a táblát, pont el is takarjuk, így letompítjuk a hangzást. Sajnos rossz helyre került, amin nem segít ráadásul a gyenge hangzás sem.

A Motorola Xoom bal oldalán találhatóak a hangerõszabályzó gombok, a tetején 3,5 milliméteres jack kimenet és a microSD valamint a SIM kártya foglalata. A tábla alján vannak a microUSB és a HDMI aljzatok.
Összességében a Motorola Xoom tényleg egy szép táblagép, nagyon minõségi anyagokból rakták össze, egyetlen baja, hogy kissé kényelmetlen használni, túl nagy és nehéz. Természetesen, mint minden, ez is könnyen megszokható és sajnos a dizájn érdekében áldozatokat kell hozni.
Review
 

Motorola Xoom fedél alatt

 

Motorola Xoom hardware

A Motorola Xoom táblagépet egy két magos, magonként 1 GHz-es Tegra2 250 processzor hajtja és még egy ULP GeForce grafikus chip áll rendelkezésre. 1 GB RAM és 32 GB belsõ tárhellyel gazdálkodhatunk, amit bõvíthetünk még ugyancsak egy 32 GB-os microSD kártyával.
 

Motorola Xoom szoftver

A táblagép legjelentõsebb része az Android 3.0 Honeycomb névre hallgató verziója, amelyet kifejezetten Tabletekre terveztek. A Google nagyon okosan és helyesen látta meg, hogy ki kell fejleszteniük egy kimondottan táblákra optimalizált Android rendszert, mivel a megnövelt felbontású kijelzõ és a nagyobb képátló több lehetõséget rejt magában. A Motorola Xoom a Honeycomb referenciamodellje, így tehát lényegében egy tiszta operációs rendszert kapunk, amelyen semmit sem módosítottak és extra programok sem kaptak helyet a rendszeren.


Android 3.0 Honeycomb – nagyvonalakban:

Sokan még meg sem szokták az Androidot, vagy éppen azt sem tudják, hogy mi az, máris itt egy „újfajta” rendszer, amit táblagépekre optimalizáltak. A különbség egy régi mobiltelefonos Android rendszer között és a Honeycomb között ég és föld. Legalábbis kezelõi felületben. A mag, a rendszer itt is Android természetesen. Lényegében egy sci-fi UI-t kapunk, egy teljesen átrajzolt és átgondolt felületet, amely elsõre nagyon bonyolultnak tûnik, de mégis könnyedén kiismerhetõ. Lélegzetelállító, ez a jó szó; sikerült eltalálniuk a megfelelõ pontot a fejlesztõknek és sokkal jobban kitudja élni magát az Android ezeken a nagy táblagépeken.
Motorola XOOM galéria

A legfontosabb újítás, hogy eltûntek a vezérlõgombok, így mindenféle fizikai gombok nélkül lehet kezelni a készüléket. A fõképernyõ lapozása 3D hatást kelt, teljesen ûr érzésünk támad használat közben. A navigációs virtuális gombok a képernyõ bal alján találhatóak, ezek mindig láthatóak maradnak. Eltûnt továbbá a felsõ navigációs csúszka, ezt egy állapotsáv váltotta fel, amely a jobb alsó sarokba került. A bal felsõ sarokban található a Google keresés, a jobb felsõ sarokban pedig az alkalmazások menü gyorsgombja került.

A Honeycomb rendszer kapott egy új böngészõt is, hiszen a nagy méretek ennek az átrajzolását, áttervezését igényelték. Nagyon szépre sikeredett, de ami a legfontosabb, hogy baromi gyors és könnyen áttekinthetõ lett.

Egy a lényeg, az Android 3.0 rendszeren minden sokkal nagyobb és szebb lett, ráadásul rengeteg plusz alkalmazást építettek bele; minden olyan csicsás lett, kissé futurisztikus.
Motorola XOOM menü

A Motorola Xoom táblagépen nagyon szépen fut a rendszer, elég gyors, szépen tölti be a weboldalakat, a képeket stb. Minden szempillantás alatt végbemegy, pl. nagyítás, alkalmazások megnyitása, videók lejátszása. Mégis valami érezhetõ az egész rendszeren, hogy nem kiforrott, elõfordulnak akadások, mind a menüben, vagy akár YouTube videó lejátszásakor. Szóval, szép, szép az új Android 3.0, de azért van még mit optimalizálni.
 

Motorola Xoom Multimédia

A Motorola Xoom rendelkezik egy elõlapi, inkább videóchatre használatos 2 megapixeles kamerával és egy hátlapi, fénykép- és videórögzítésre alkalmas 5 megapixeles, dupla LED vakuval felszerelt kamerával. A hátsó optika maximum 2592 x 1944 pixel felbontású képeket tud rögzíteni és 720p-ben tud videót felvenni. A minõség inkább elfogadható, mint tökéletes, de ezt valahogy sugallta az 5 megapixel. Viszont a Honeycomb kameraszoftvere teljesen jól mûködik és rengeteg beállítási lehetõséget rejt magában.
Motorola XOOM kézben 3

A zenelejátszót is átdolgozták kissé, új dizájnt és természetesen új kezelõfelületet is kapott. Persze ez is 3D-s lett és nagyon szép. A program háttere dinamikusan változik az éppen játszott albumnak megfelelõen. A hangszínszabályzó most kimaradt, de vigasztalódhatunk azzal, hogy az egész zenelejátszó tényleg szuperül mûködik és teszi a dolgát.

A képgaléria sokat nem változott, kapott pár új beállítást és a videókat is a galériába épített lejátszón tudjuk megnézni.
 

Motorola Xoom Adatkommunikáció

Egy táblagépnek kötelessége, hogy meglegyen benne mindenféle kommunikációs lehetõség, így van ez a Motorola Xoom esetében is. Kétféle Motorola Xoom-ot lehet vásárolni, van csak Wi-Fi-s és 3G-s modell is. A Wi-Fi modul tud mindent; 802.11 a/b/g/n, van 2.1-es Bluetooth chip, microUSB 2.0, HDMI aljzat és GPS. A 3G-s modellben van még HSPA kapcsolati lehetõség is.
 

Motorola Xoom Összegzés

Motorola XOOM fektetve

A Motorola Xoom táblagép tetszetõs darab lett, súlya ellenére is kiválóan használható, ráadásul a nagy kijelzõ mindezt csak megkönnyíti. Az viszont érzõdik az egész gépen, hogy referenciamodell, mintha a Motorolának kapkodva kellett volna összepakolni egy táblát, így nincs is meg az a teljes, elégedett érzésünk. A rendszeren is van még mit optimalizálni, hiányoznak az alkalmazások és saját felhasználói felületre is kíváncsiak lennénk. Kell még egy kis idõ, amíg lecseng a Honeycomb mizéria, aztán szépen visszaáll minden a régi kerékvágásba és szépen, jól, tökéletesen fog mûködni.
 

A nagyméretû képekért kattintsatok a logós képekre!


A Motorola Xoom táblagépet a VIP-Phone jóvoltából kaptuk és a GSM online oldalán már 118.500 Ft-ért megkaphatod.

Fotók: Bajnok Levente

www.flickr.com
Mobiltelefon's Motorola XOOM mobiltelefon képek photoset

Mobiltelefon's

Motorola XOOM

photoset


Csatlakozz te is a GSM-Online internetes rajongótáborához a Facebook közösségi oldalon, hogy képben a legyél legfrissebb mobiltelefonok tesztjeirõl!

 

!

Motorola MZ601 Xoom teszt videó

legutóbbi Mobiltelefon hírek
mobiltelefon sajtóközlemény
2019. 06. 17.
Idén negyedszerre szerepel a Huawei a BrandZ Top 50 legjobbja között
mobiltelefon sajtóközlemény
2019. 03. 27.
A Huawei P30 Pro kameraképességeivel újraírja a mobilfotózás szabályait
mobiltelefon tartozékok
2019. 02. 28.
A maga nemében egyedülálló HTC 5G Hub otthon, munkahelyen és persze útközben is biztosítja az 5G gyorsaságát
További mobiltelefon hírek >>

további mobiltelefon hírek
szifon.com
2020. 08. 04.
Egy igen ötletes videóval hívja fel a figyelmünket az Apple az NHL visszatérésére a Shot on iPhone kampányuk keretében. A “Hockey...
szifon.com
2020. 08. 04.
Magyarországon hivatalos Apple Store nem létezik, csak Autohrized Resellerek, azaz hivatalos viszont eladók, mint például az iStyle és az...
szifon.com
2020. 08. 03.
A tavaly megjelent Apple Watch Series 5 talán legfőbb újdonsága a folyamatosan aktív retina kijelző. Ezt követően az Apple további...
szifon.com
2020. 08. 03.
Az Apple már az iOS 6 óta nagyon komolyan veszi az adatvédelmet és minden évben hasznos újításokat adnak ki, amikkel a tudatos...
szifon.com
2020. 08. 02.
A koronavírus elleni helyes védekezésre sokféleképpen próbálják felhívni az emberek figyelmét. És mivel az arcmaszkok használata már...
szifon.com
2020. 08. 01.
Amennyiben hihetünk a pletykáknak, vagyis inkább a szivárogtatásoknak – és hát sok-sok éve abszolút hihetünk nekik –, akkor bizony...
mobiltelefon tweetek
mobiltelefon on Facebook
GSM online TV / mobiltelefon videó
OlcsóbbatiPhoneNokiaSamsungHTC
2006-2020 © Significant Communications Zrt. Impresszum Médiaajánlat Jognyilatkozat
xx