mobiltelefonokat épp ennyien nézik
Felhasználóbarát mobiltelefon oldal

Nokia C3 teszt – Low cost okostelefon

Nokia C3 teszt – Low cost okostelefon
2011. 01. 11.
A Nokia nagyon okos ötlettel állt elõ. Kigondolt egy QWERTY billentyûzetes, WLAN-os mobiltelefont, gondolva a fiatalok igényeire és némiképp az üzleti igényekre is. Legyen még olcsó is, jó anyagokból. Tökéletes gondolat. Lett volna…


A mobiltelefont a

VIP PhoneVIP Technika

biztosította.
Köszönjük!

Nokia C3 teszt – Bevezetõ

Amikor elõször kezembe vettem a mobiltelefont és bekapcsoltam, rögtön elkezdtem tapicskolni a kijelzõjét. Ezzel csak annyit értem el, hogy tiszta ujjlenyomat lett az egész. Jó, persze én se gondoltam komolyan, hogy érintõkijelzõs lesz, de gondoltam hátha. Manapság ritka, mint a fehér holló az olyan mobiltelefon ami nem érintõkijelzõs.
Na, a Nokia C3 ilyen. Nem ismertem a mobiltelefont, hallottam már róla, de különösebben nem érdekelt soha. Külsõ alapján ítéltem csak, mégpedig aszerint, hogy erõsen hajaz a Nokia E71-re és némi hasonlóság vélhetõ fel a Nokia E61i-vel is. Legalábbis hasonló a koncepció. Ezek alapján úgy gondoltam, hogy egy okostelefont kapok kézhez, mindenféle királyságos symbiannal és könnyû kezelhetõséggel.


Hogy is fogalmazzak? Inkább egy alap okostelefon, amiben vannak jelek, hogy okos, de igazából még nem járta ki a gimit.
A mobilszolgáltatók viszont láttak a Nokia C3-ban fantáziát és felvették a palettájukra. Igazából a mobiltársaságok minden olcsó mobiltelefonban látnak fantáziát. De miért ne látnának? Hiszen tényleg olcsó a Nokia C3 és ahhoz képest a tudása nagyon is korrekt.

Legnagyobb hibának én a platformot látom. Series S40 rendszert kapott, holott igazán kaphatott volna egy Symbian S60-at. Felismerhetné végre a Nokia, hogy a Symbian S60-nak középen a helye, illetve lassan legalul. Nehéz megmondani, hogy a Nokia melyik kategóriába szánta a mobiltelefont. Alsó kategóriában nagyon is kiemelkedõ, közép kategóriában meg épp, hogy megállja a helyét.
A Nokia sokat bakizott 2010-ben, pontosabban nem tudjuk teljesen, hogy tényleg bakik, vagy csak csúcs szuper üzleti döntések. Folyamatosan takarítanak a pincében és csak hordják fel a régi cuccokat, amibõl úgy gondolják fain kis telcsi lesz majd.
 
Nokia C3 teszt külsõ

Volt honnan meríteni a Nokiának, hiszen nem ez az elsõ teljes QWERTY billentyûzetes mobiltelefonjuk. Követték a vonalakat, szép lett a Nokia C3. Kicsit finomabbra vették az íveket, sokkal lágyabb hatást keltettek ezzel. Egyben elegáns, de mégis fiatalos lett a design. Anyaghasználata kifogástalan az árához képest. A hátlapja fém, az elõlap pedig kissé üveghatást kelt, éppen ezért gyûjti az ujjlenyomatokat, de legalább könnyen tisztítható.

Méretben kicsit nagyobb lett, mint az E71; 115,5 x 58,1 x 13,6 milliméter és 114 gramm. Teljesen ideális, kényelmes a fogása és könnyen érhetõ el a QWERTY is. A billentyûzetrõl a saját véleményem az, hogy nekem kissé kényelmetlen. Én a nagy, mobil alól kicsúszós QWERTY-t kedvelem, én a Nokia C3-on sajnos nehezen tudtam gépelni. Amúgy is nagy ujjaim vannak, szóval a kisebb kézzel rendelkezõknek biztosan jobban megy. Persze ez is olyan dolog, hogy megszokás kérdése és akinek volt már hasonló mobiltelefonja, annak könnyedén megy majd a kezelés.

Csatlakozók, gombok:

Az elõlapon találjuk a fektetett kijelzõt és a QWERTY gombsort. A kijelzõ 2,4 inches és 320x240 pixel felbontással rendelkezik. Színmegjelenítése kissé fakó, szürkés, nem ez a legcsodálatosabb kijelzõ amit valaha láttam. Sajátossága, hogy két szélen mintha megtörne a kijelzõ, úgy néz ki, pedig csak egy határozott ívelt lecsapás van. A kijelzõ és a billentyûzet között a funkciógombokat találjuk. Két szélen a krómcsíkos gombok, programozhatóak, alattuk a híváskezelõ billentyûk találhatóak. Középen az ötirányú navigációs gomb van. A billentyûk, a gombok megfelelõ megvilágítással rendelkeznek, nyomáspontjuk tökéletes, rendes Nokia munka.
 


A hátlap is szép munka, fémbõl készült és nagyon letisztult az egész. Itt is feltûnnek két szélen a törésvonalak, de nagyon jól néz ki. Legfelül középre helyezve található a 2 megapixeles kamera.
A
Nokia C3 tetején találjuk a 3,5 mm-es jack csatlakozót, mellette pedig a vékony Nokia töltõ helyét. A mobiltelefon bal oldalán a microUSB csatlakozó és a microSD kártya retesze van, alattuk pedig a hátlap levételét segítõ gomb, ami a jobb oldalon is megtalálható.

Doboz, tartozékok:

A Nokiától már megszokott BKV kék dobozban érkezik a mobiltelefon. A csomag tartalmaz egy hálózati töltõt, egy sztereó headsetet valamint a használati útmutató füzetet. A mobiltelefonban lapult egy 2 GB-os memóriakártya is, ami azért elég jó a kategóriájában, viszont hiányoltam az adatkábelt, amit sajnos elfelejtettek mellékelni hozzá. Ha már okostelefon besorolást kapott, szerintem ennek alap tartozéknak kellene lennie.

Nokia C3 teszt – Belsõ

Elsõ látásra tényleg azt hittem, hogy S60-nal van dolgom, de hamar kiábrándultam. A Nokia C3-on bizony Series S40 döcög. Azért picit felturbósították a rendszert, hogy ne tûnjön annyira elavultnak. A fõmenü 3x4 ikonos, korrektül átlátható és a sorrend is változtatható. Bekerült az OVI Store alkalmazás és egy Közösségek menüpont is. Itt Facebook, Twitter, Flickr és internetes keresõ található. A fõképernyõ is testre szabható, újítottak az aktív készenléten és amolyan widgetes lett. A szokásos szervezõfunkciókat megtaláljuk, ezekbõl nem szenvedünk hiányt. A névjegyzék ezer férõhelyes és megannyi információt megadhatunk. Van egy Opera Mini böngészõ Flash Lite 3.0 médialejátszással, nem rossz kis böngészõ.
A Nokia C3 elég lassúcska darab, nem igazán süvít, de nem várhatunk el többet egy ilyen olcsó és ennyi tudással rendelkezõ mobiltelefontól.

Multimédia:

A hátlapon egy 2 megapixeles kamera kapott helyet, ez ebben a kategóriában megszokott, nem túl nagy kunszt, de legalább van benne. 1600x1200 pixelben tud fotókat és 320x240 pixelben tud videókat rögzíteni. Vaku nincs, mint ahogy autofókusz sincs.
 
A fotók minõsége gyatra, beállítási lehetõségek ugyan vannak, de szinte az összes kép zajos és elmosódott. Videót egy árnyalattal jobb minõségben készít. A mobiltelefonon nézegetve a képek még talán elmennek.
Zenei téren tud mp3-at lejátszani. Több kevesebb sikerrel. Ugyanis a hangzás elég gagyi, fülessel is még viszonylag inkább átlagos. Ovi Store is van a Nokia C3-on. Letölthetünk alkalmazásokat, játékokat a mobiltelefonunkra, persze az adataink megadása után.

Adatátvitel:

Még régebben egy Nokia üzletben vártam a soromra és az elõttem levõ pont egy Nokia C3 típusú mobiltelefont adott le, miszerint hibás a WLAN benne. Akkor még nem tartottam értékelhetõnek a jelenetet, csak most, mikor a kezembe került a Nokia C3. Ugyanis igen, van WLAN a mobiltelefonban, ami pozitívum. Az már más kérdés, hogy se GPS se 3G, csak GPRS és EDGE van. Szóval az történt, hogy semmilyen módon nem tudtam WLAN-t használni. A Nokiánál azt a felvilágosítást kaptam, hogy be kell állítani. Kösz. Mert erre magamtól nem jöttem rá. Csak az Ovi Store-ban kérdezte meg, sehol máshol nem és egybõl tört is rá a mobilnetemre. Mivel mobilnet elõfizetés nem volt a tesztkártyámon, okozott egy kis fejtörést a dolog.
Bluetooth és microUSB csatlakozóval oldható meg a mobiltelefon számítógépre való csatlakozása. Az e-mail kliens használata gyötrelmes volt, nekem egyáltalán nem sikerült, fel is adtam. Biztos, hogy be lehet állítani valahogy, de nekem nem ment. A közösségi oldalak használatára rá tudtam bírni, igaz, csak mobilnetrõl. Viszonylag alapszinten mûködik, nagyon kezdetleges felületekkel rendelkezik.
 
Nokia C3 teszt – Összegzés

Az elképzelés a Nokiánál nagyon jó volt, a megvalósítás már nem annyira. A mobiltelefon szép lett, jó anyagokból készült, az összeszerelés is tökéletes. Tudása is elvileg nagy a mobiltelefonnak, az már más kérdés, mi mennyire használható. Sajnálom, hogy nem követték az E71 példáját és nem hoztak létre hasonlóan jól mûködõ mobiltelefont olcsóbb köntösben. Az tény, hogy nagyon olcsó a mobiltelefon és ennyi pénzért használható Nokiát kapunk. Akár még az üzleti igényeket is telíti, de a fiatalos trendi szokásoknak is teljesen megfelel.

A Nokia C3-at a VIP Phone jóvoltából kaptuk meg tesztelésre és a GSM online oldalán már 32 849.-Ft-ért megkaphatod.

Fotók: Bajnok Levente
 
www.flickr.com
Mobiltelefon's Nokia C3 photoset

Mobiltelefon's
Nokia C3 photoset

Nokia C3 teszt videó

legutóbbi Mobiltelefon hírek
mobiltelefon sajtóközlemény
2019. 06. 17.
Idén negyedszerre szerepel a Huawei a BrandZ Top 50 legjobbja között
mobiltelefon sajtóközlemény
2019. 03. 27.
A Huawei P30 Pro kameraképességeivel újraírja a mobilfotózás szabályait
mobiltelefon tartozékok
2019. 02. 28.
A maga nemében egyedülálló HTC 5G Hub otthon, munkahelyen és persze útközben is biztosítja az 5G gyorsaságát
További mobiltelefon hírek >>

további mobiltelefon hírek
szifon.com
2020. 09. 18.
Ha kedd este megrendelted az új Apple Watch-od, akkor pénteken fogod megkapni, de a sajtó szokásos módon előbb jutott az újdonságokhoz....
szifon.com
2020. 09. 18.
Nincs megállás a tesztelők számára: az Apple elérhetővé tette az iOS 14.2, az iPadOS 14.2, a watchOS 7.1, a tvOS 14.2 első, illetve a...
szifon.com
2020. 09. 16.
Pár nap híján egy évvel a tvOS 13, bő két héttel a tvOS 13.4.8, nyolc béta változat, és mindössze alig egy nappal a GM után az...
szifon.com
2020. 09. 16.
Majdnem napra pontosan egy évvel a watchOS 6, szinte kereken két hónappal a watchOS 6.2.8 megjelenése, nyolc béta verzió, és mindössze...
szifon.com
2020. 09. 16.
Majdnem pontosan egy évvel az iPadOS 13.1, bő két héttel az iOS 13.7, nyolc béta változat, és mindössze alig egy nappal a GM után az...
szifon.com
2020. 09. 16.
Majdnem napra pontosan egy évvel az iOS 13, alig több mint két héttel az iOS 13.7, nyolc béta változat, és mindössze alig egy nappal a GM...
mobiltelefon tweetek
mobiltelefon on Facebook
GSM online TV / mobiltelefon videó
OlcsóbbatiPhoneNokiaSamsungHTC
2006-2020 © Significant Communications Zrt. Impresszum Médiaajánlat Jognyilatkozat
xx