mobiltelefonokat épp ennyien nézik
Felhasználóbarát mobiltelefon oldal

Nokia C5-03 teszt – Egyenesen a padlásról

Nokia C5-03 teszt – Egyenesen a padlásról
2011. 05. 15.
A Nokia újra harcba küldte a feláldozható Symbian S60v5 operációs rendszerét, ráadásul a hardvereken se voltak hajlandóak újítani. Ettõl függetlenül a teljes érintõképernyõvel rendelkezõ mobiltelefon nem is lett olyan rossz.
biztosította.
Köszönjük!
 

Nokia C5-03 teszt – Bevezetõ

A Nokia lépéseit sokszor nehéz megérteni, nehéz eldönteni, hogy tényleg csak a padlást akarják sokszor lomtalanítani, vagy pedig komoly taktikai döntések állnak a mobiltelefonjaik megjelenései mögött. Teljességgel meg vagyok egyébként gyõzõdve, hogy ez igenis egy jól átgondolt cselszövés a Nokia részérõl amit mostanában tesznek.

2010 végén piacra dobni egy, finoman fogalmazva; nem éppen mai darabot, igencsak meglepõ, ráadásul, hogy miért erõltetik még mindig ennyire a Symbian S60v5-t, azt nem egészen értem. Az én elméletem szerint a Nokia rengeteg akciós alkatrészt vásárolt a sarki mûszakiban, így nagyon sok hardvert sikerült legyártaniuk, amivel tele van a padlás. Ezt ki kell szórni, ez még mind szép és jó, csak kérdés, hogy vajon mennyi lehet még…? Az operációs rendszerre pedig egyszerû a válaszom; a Nokia hatalmasat akar ütni az új rendszerekkel (Windows Phone 7) és az a célja, hogy addig felcsigázza a felhasználókat, plusz még jól fel is idegesítse, hogy csak azért is mindenki a Nokiáról beszéljen.

Nokia C5-03 eleje fektetveNokia C5-03 hátulja fektetve
Hogy a sok rosszban legyen is valami jó, azt a tényt be kell látnunk, hogy a Nokia mobiltelefonok borzasztóan jól megszokták már a Symbiant és a Nokia C5-03 mobiltelefont is jól összehangolták a platformmal. Tehát ennyi elõnyük van; Nokia+Symbian (akárhogy is szidjuk) rossz nem lehet. Kijelenthetjük, hogy a befutóra játszik sokszor a Nokia, ami nem éppen rossz, csak már kissé unalmas. A Nokia C5-03 a bevált hardverekkel, kiforrott és jól használható szoftverrel egyenlõ, biztos, hogy nem bukás. Vagyis szintén egy jó mobiltelefon jött le a futószalagról, így növekszik szép lassan a Nokia bevétele, csak épp jó sokat kell eladniuk, mivel most az Apple elég rendesen lealázta õket az elmúlt negyedévben.

Nokia C5-03 teszt – Külsõ

A Nokia mobiltelefonok általában nem csúnyák, nincs köztük túl kirívó, de olyan átlagon felüli sincs. A Nokia C5-03 is egy teljesen átlagosan kinézõ mobiltelefonnak mondható, nem néz ki rosszul, de nem is taglóz le különösen senkit sem. Az anyagok minõségével és összeszerelésével természetesen semmi gond; mûanyag és precízen összeillesztett mobiltelefon. 93 grammot nyom, ami nem fogja lehúzni a zsebünket és a méretei is (105,8 x 51 x 13,8 mm) egészen kellemesek, így könnyen, kényelmesen használható a Nokia C5-03. A mobiltelefon szürke, fekete, kék és zöld színekben kapható.

Dobozbontás:

A szokásos BKV kék dobozban találjuk meg a Nokia C5-03 mobiltelefont, teljesen átlagosnak mondható felszereltséggel. Kapunk ugyanis egy hálózati töltõt, egy microUSB adatkábelt, 3,5 milliméteres headsetet, egy rakat papírt és egy 2 GB-os microSD kártyát

Körültekintés, külsõségek:

Nokia C5-03 kézbenMivel a Nokia C5-03 érintõképernyõs, ezért természetesen az elõlapon ezzel a panellel találkozhatunk, amely 3,2 inches, 360 x 640 pixel felbontással rendelkezik és 16 millió színárnyalat megjelenítésére képes, plusz rezisztív érintésérzékelési technológiát alkalmaz. Ezzel az érintõkijelzõvel sokszor találkoztunk már, nem hasalunk el tõle, a használható kategóriába sorolnám. Persze nem kell annyit várni tõle, mint egy kapacitív testvértõl és azért ismerünk pár LG vagy Samsung mobiltelefont, amelyek ugyanebben a kategóriában siralmas érintéstechnológiával rendelkeznek. Az kijelzõ alatt három fizikai gomb kapott helyet, mégpedig a menü és a két híváskezelõ gomb.

A Nokia C5-03 baloldala totálisan üres (mint a dizájnerek feje), az égvilágon semmit nem rakta oda. Az ellentétes oldalra kerültek hangerõszabályzó gombok és a mobiltelefon zárolására/feloldására szolgáló gomb. A mobiltelefon tetején található a microUSB és a 3,5 milliméteres audió csatlakozó aljzatok, a Nokia féle 2 milliméteres töltõ csatlakozó pedig az alsó élen fedezhetõ fel. Tehát alul-felül tölthetõ a Nokia C5-03.

A hátlap igazán jól néz ki, legalább feldobja az amúgy kicsit unalmas dizájnt. Kétfajta mûanyagból áll össze; egyik része keményebb, csillogó mûanyag, a maradék pedig ugyanolyan, mint a többi. It találjuk meg az 5 megapixeles kamerát is és a külsõ hangszórót is. Ahhoz, hogy memóriakártyát cseréljünk, le kell szedjük a hátlapot, viszont az akksi eltávolítása nélkül is megoldható.
 
Review

Nokia C5-03 teszt – Belsõ

Hardverileg, szoftverileg:

A mobiltelefonban egy 600 MHz-es, ARM11 processzor próbálkozik a meghajtással, és ehhez párosul 128 MB RAM és 256 MB ROM. A szoftver a jól ismert Symbian S60v5 9.4, amelyet már Symbian^1-re kereszteltek. Annyit lehet elmondani az egész rendszerrõl, hogy mûködik, nem egy gyors konstrukció, néha beakad, belassul, de összességében jól alkalmazkodik a mobiltelefonhoz és elfut rajta.

Nokia C5-03 fõképernyõA Nokia céget divat lett szidni a Symbian miatt, pedig valaha mindenki ezért volt elájulva és a Symbian volt az okostelefon. De sajnos mindez már a múlté, mivel a Google és az Apple azóta rég megette a Nokia platformját. Megújulni egyenlõre nem képesek, a Symbian^3 mutatott valami elõremozdulást, de sokban az sem javult. Az évek óta változatlan kezelõfelületû Symbian már régen unalmas és elavult. Talán ha a Symbian^3-at használnák az alsó és középkategóriás termékeikben akkor lehetne talán egy kis elõremozdulás. Ehhez viszont mindenképpen az kell, hogy a felsõkategóriás mobiltelefonjaikba méltó operációs rendszert tegyenek, tehát várunk téged Windows Phone 7.

Alkalmazások:

A Nokia C5-03 szoftverek terén viszonylag jól áll, valamivel kompenzálni kell ugye az operációs rendszer hiányosságait. Az OVI Store természetesen rendelkezésünkre áll, tehát bármilyen programot letölthetünk a mobiltelefonra. Kapunk alapból feltelepített programokat is; számológépet, szótárat, fájlkezelõt, jegyzet alkalmazást, átváltót, naptárat, QuickOffice-t amely teljes verziós.

A névjegyek ugyanúgy használhatók, mint a régebbi modellek esetében, rendelhetünk a kontaktokhoz e-mail címet, céget, beosztást, két mobiltelefonszámot és képet. Facebook szinkronizálás nincs, ez nem Android. Az üzenetkezelõ semmit sem változott, sajnos nincs chates nézet, viszont ezt segédprogrammal kiküszöbölhetjük.

Adatkommunikáció:

Ezen a téren a Nokia nem szokott szégyent vallani, most sem tette. A négysávos GSM modul megvan, HSPA (10,2 MBps le, 2 MBps fel) is segíti az internetezést, de van 802.11 b/g Wi-Fi is és microUSB vagy Bluetooth segítségével számítógépre is csatlakozhatunk.

A beépített böngészõ szintén a használható kategóriába esik, lecserélhetõ tehát nem kell ezzel együtt élnünk. Van egy közösségi mappa is ahol egybegyûjtve találjuk meg a Facebook, Twitter, MySpace, Hi5, YouTube és a Friendster kilenseket.

A Nokia C5-03 mobiltelefonra is ingyen jár a navigávió, mivel rendelkezik A-GPS chippel. Az OVI Maps programot nem kell bemutatni, egy jól használható navigációs kliens, ha nagy gázban vagyunk biztosan a segítségünkre lesz.

Multimédia:

Nokia C5-03 balrólEgy 5 megapixeles kamrát kapott a Nokia C5-03, sajnos a vaku és az autofókusz kimaradt. Van viszont geotagging funkció, késleltetés, fehéregyensúly és fényérzékenység beállítási lehetõség, hatféle szituációs mód és négyféle exponáló hang. A dedikált kameragomb nagy hiány… A képminõség megfelelõ fényviszonyok mellett rendben van, ha ez azonban már nincs meg, akkor nagyon ne fényképezgessünk, mert csalódottak leszünk. A zoomolás és a galéria elég lassúcska lett, de talán betudhatjuk ezt is [[link14]] betegségnek.

A videófelvevõ MP4 és 3GP formátumokat támogat 640 x 480 felbontásban 14 FPS sebesség mellett. A rádió és a zenelejátszó semmit sem változott, megjelenik a fõképernyõn, ha azt kívánjuk és még a zenét is lejátssza.

Nokia C5-03 teszt – Összegzés


Nokia C5-03 menü 1A mobiltelefon függetlenül egyébként nem olyan olcsó, mint azt a minimál felszereltségtõl elvárnánk, viszont aki [[link14]] hívõ és elégedett velük, biztosan megfelel majd számukra a Nokia C5-03. A megmaradt alapanyagokból összegyúrt mobiltelefon jóra sikeredett, használható lett, nagyon sokat ne várjunk tõle, hiszen a gyengécske hardverek és szoftver épphogy elviszi majd a kicsikét. A szintén gyengécske érintõkijelzõs és a kamera sem sejtet túl sok jót, viszont tegyük hozzá, hogy még mindig [[link14]]. Ne bántsuk tehát a [[link7]], mert jópofa darab, fiatalos, még elegáns is kicsit és telefonálni, kicsit netezni tökéletesen lehet rajta.
 

A nagyméretû képekért kattintsatok a logós képekre!


A Nokia C5-03 mobiltelefont a VIP Phone jóvoltából kaptuk és a GSM online oldalán már 42.000 Ft-ért megkaphatod.
 
www.flickr.com
Mobiltelefon's Nokia C5-03 mobiltelefon képek photoset

Mobiltelefon's

Nokia C5-03

photoset


Csatlakozz te is a GSM online internetes rajongótáborához a Facebook közösségi oldalon, hogy képben a legyél legfrissebb mobiltelefonok tesztjeirõl!

Nokia C5 teszt videó

legutóbbi Mobiltelefon hírek
mobiltelefon sajtóközlemény
2019. 06. 17.
Idén negyedszerre szerepel a Huawei a BrandZ Top 50 legjobbja között
mobiltelefon sajtóközlemény
2019. 03. 27.
A Huawei P30 Pro kameraképességeivel újraírja a mobilfotózás szabályait
mobiltelefon tartozékok
2019. 02. 28.
A maga nemében egyedülálló HTC 5G Hub otthon, munkahelyen és persze útközben is biztosítja az 5G gyorsaságát
További mobiltelefon hírek >>

további mobiltelefon hírek
szifon.com
2020. 08. 04.
Egy igen ötletes videóval hívja fel a figyelmünket az Apple az NHL visszatérésére a Shot on iPhone kampányuk keretében. A “Hockey...
szifon.com
2020. 08. 04.
Magyarországon hivatalos Apple Store nem létezik, csak Autohrized Resellerek, azaz hivatalos viszont eladók, mint például az iStyle és az...
szifon.com
2020. 08. 03.
A tavaly megjelent Apple Watch Series 5 talán legfőbb újdonsága a folyamatosan aktív retina kijelző. Ezt követően az Apple további...
szifon.com
2020. 08. 03.
Az Apple már az iOS 6 óta nagyon komolyan veszi az adatvédelmet és minden évben hasznos újításokat adnak ki, amikkel a tudatos...
szifon.com
2020. 08. 02.
A koronavírus elleni helyes védekezésre sokféleképpen próbálják felhívni az emberek figyelmét. És mivel az arcmaszkok használata már...
szifon.com
2020. 08. 01.
Amennyiben hihetünk a pletykáknak, vagyis inkább a szivárogtatásoknak – és hát sok-sok éve abszolút hihetünk nekik –, akkor bizony...
mobiltelefon tweetek
mobiltelefon on Facebook
GSM online TV / mobiltelefon videó
OlcsóbbatiPhoneNokiaSamsungHTC
2006-2020 © Significant Communications Zrt. Impresszum Médiaajánlat Jognyilatkozat
xx