mobiltelefonokat épp ennyien nézik
Felhasználóbarát mobiltelefon oldal

Nokia C5-03 teszt – Egyenesen a padlásról

Nokia C5-03 teszt – Egyenesen a padlásról
2011. 05. 15.
A Nokia újra harcba küldte a feláldozható Symbian S60v5 operációs rendszerét, ráadásul a hardvereken se voltak hajlandóak újítani. Ettõl függetlenül a teljes érintõképernyõvel rendelkezõ mobiltelefon nem is lett olyan rossz.
biztosította.
Köszönjük!
 

Nokia C5-03 teszt – Bevezetõ

A Nokia lépéseit sokszor nehéz megérteni, nehéz eldönteni, hogy tényleg csak a padlást akarják sokszor lomtalanítani, vagy pedig komoly taktikai döntések állnak a mobiltelefonjaik megjelenései mögött. Teljességgel meg vagyok egyébként gyõzõdve, hogy ez igenis egy jól átgondolt cselszövés a Nokia részérõl amit mostanában tesznek.

2010 végén piacra dobni egy, finoman fogalmazva; nem éppen mai darabot, igencsak meglepõ, ráadásul, hogy miért erõltetik még mindig ennyire a Symbian S60v5-t, azt nem egészen értem. Az én elméletem szerint a Nokia rengeteg akciós alkatrészt vásárolt a sarki mûszakiban, így nagyon sok hardvert sikerült legyártaniuk, amivel tele van a padlás. Ezt ki kell szórni, ez még mind szép és jó, csak kérdés, hogy vajon mennyi lehet még…? Az operációs rendszerre pedig egyszerû a válaszom; a Nokia hatalmasat akar ütni az új rendszerekkel (Windows Phone 7) és az a célja, hogy addig felcsigázza a felhasználókat, plusz még jól fel is idegesítse, hogy csak azért is mindenki a Nokiáról beszéljen.

Nokia C5-03 eleje fektetveNokia C5-03 hátulja fektetve
Hogy a sok rosszban legyen is valami jó, azt a tényt be kell látnunk, hogy a Nokia mobiltelefonok borzasztóan jól megszokták már a Symbiant és a Nokia C5-03 mobiltelefont is jól összehangolták a platformmal. Tehát ennyi elõnyük van; Nokia+Symbian (akárhogy is szidjuk) rossz nem lehet. Kijelenthetjük, hogy a befutóra játszik sokszor a Nokia, ami nem éppen rossz, csak már kissé unalmas. A Nokia C5-03 a bevált hardverekkel, kiforrott és jól használható szoftverrel egyenlõ, biztos, hogy nem bukás. Vagyis szintén egy jó mobiltelefon jött le a futószalagról, így növekszik szép lassan a Nokia bevétele, csak épp jó sokat kell eladniuk, mivel most az Apple elég rendesen lealázta õket az elmúlt negyedévben.

Nokia C5-03 teszt – Külsõ

A Nokia mobiltelefonok általában nem csúnyák, nincs köztük túl kirívó, de olyan átlagon felüli sincs. A Nokia C5-03 is egy teljesen átlagosan kinézõ mobiltelefonnak mondható, nem néz ki rosszul, de nem is taglóz le különösen senkit sem. Az anyagok minõségével és összeszerelésével természetesen semmi gond; mûanyag és precízen összeillesztett mobiltelefon. 93 grammot nyom, ami nem fogja lehúzni a zsebünket és a méretei is (105,8 x 51 x 13,8 mm) egészen kellemesek, így könnyen, kényelmesen használható a Nokia C5-03. A mobiltelefon szürke, fekete, kék és zöld színekben kapható.

Dobozbontás:

A szokásos BKV kék dobozban találjuk meg a Nokia C5-03 mobiltelefont, teljesen átlagosnak mondható felszereltséggel. Kapunk ugyanis egy hálózati töltõt, egy microUSB adatkábelt, 3,5 milliméteres headsetet, egy rakat papírt és egy 2 GB-os microSD kártyát

Körültekintés, külsõségek:

Nokia C5-03 kézbenMivel a Nokia C5-03 érintõképernyõs, ezért természetesen az elõlapon ezzel a panellel találkozhatunk, amely 3,2 inches, 360 x 640 pixel felbontással rendelkezik és 16 millió színárnyalat megjelenítésére képes, plusz rezisztív érintésérzékelési technológiát alkalmaz. Ezzel az érintõkijelzõvel sokszor találkoztunk már, nem hasalunk el tõle, a használható kategóriába sorolnám. Persze nem kell annyit várni tõle, mint egy kapacitív testvértõl és azért ismerünk pár LG vagy Samsung mobiltelefont, amelyek ugyanebben a kategóriában siralmas érintéstechnológiával rendelkeznek. Az kijelzõ alatt három fizikai gomb kapott helyet, mégpedig a menü és a két híváskezelõ gomb.

A Nokia C5-03 baloldala totálisan üres (mint a dizájnerek feje), az égvilágon semmit nem rakta oda. Az ellentétes oldalra kerültek hangerõszabályzó gombok és a mobiltelefon zárolására/feloldására szolgáló gomb. A mobiltelefon tetején található a microUSB és a 3,5 milliméteres audió csatlakozó aljzatok, a Nokia féle 2 milliméteres töltõ csatlakozó pedig az alsó élen fedezhetõ fel. Tehát alul-felül tölthetõ a Nokia C5-03.

A hátlap igazán jól néz ki, legalább feldobja az amúgy kicsit unalmas dizájnt. Kétfajta mûanyagból áll össze; egyik része keményebb, csillogó mûanyag, a maradék pedig ugyanolyan, mint a többi. It találjuk meg az 5 megapixeles kamerát is és a külsõ hangszórót is. Ahhoz, hogy memóriakártyát cseréljünk, le kell szedjük a hátlapot, viszont az akksi eltávolítása nélkül is megoldható.
 
Review

Nokia C5-03 teszt – Belsõ

Hardverileg, szoftverileg:

A mobiltelefonban egy 600 MHz-es, ARM11 processzor próbálkozik a meghajtással, és ehhez párosul 128 MB RAM és 256 MB ROM. A szoftver a jól ismert Symbian S60v5 9.4, amelyet már Symbian^1-re kereszteltek. Annyit lehet elmondani az egész rendszerrõl, hogy mûködik, nem egy gyors konstrukció, néha beakad, belassul, de összességében jól alkalmazkodik a mobiltelefonhoz és elfut rajta.

Nokia C5-03 fõképernyõA Nokia céget divat lett szidni a Symbian miatt, pedig valaha mindenki ezért volt elájulva és a Symbian volt az okostelefon. De sajnos mindez már a múlté, mivel a Google és az Apple azóta rég megette a Nokia platformját. Megújulni egyenlõre nem képesek, a Symbian^3 mutatott valami elõremozdulást, de sokban az sem javult. Az évek óta változatlan kezelõfelületû Symbian már régen unalmas és elavult. Talán ha a Symbian^3-at használnák az alsó és középkategóriás termékeikben akkor lehetne talán egy kis elõremozdulás. Ehhez viszont mindenképpen az kell, hogy a felsõkategóriás mobiltelefonjaikba méltó operációs rendszert tegyenek, tehát várunk téged Windows Phone 7.

Alkalmazások:

A Nokia C5-03 szoftverek terén viszonylag jól áll, valamivel kompenzálni kell ugye az operációs rendszer hiányosságait. Az OVI Store természetesen rendelkezésünkre áll, tehát bármilyen programot letölthetünk a mobiltelefonra. Kapunk alapból feltelepített programokat is; számológépet, szótárat, fájlkezelõt, jegyzet alkalmazást, átváltót, naptárat, QuickOffice-t amely teljes verziós.

A névjegyek ugyanúgy használhatók, mint a régebbi modellek esetében, rendelhetünk a kontaktokhoz e-mail címet, céget, beosztást, két mobiltelefonszámot és képet. Facebook szinkronizálás nincs, ez nem Android. Az üzenetkezelõ semmit sem változott, sajnos nincs chates nézet, viszont ezt segédprogrammal kiküszöbölhetjük.

Adatkommunikáció:

Ezen a téren a Nokia nem szokott szégyent vallani, most sem tette. A négysávos GSM modul megvan, HSPA (10,2 MBps le, 2 MBps fel) is segíti az internetezést, de van 802.11 b/g Wi-Fi is és microUSB vagy Bluetooth segítségével számítógépre is csatlakozhatunk.

A beépített böngészõ szintén a használható kategóriába esik, lecserélhetõ tehát nem kell ezzel együtt élnünk. Van egy közösségi mappa is ahol egybegyûjtve találjuk meg a Facebook, Twitter, MySpace, Hi5, YouTube és a Friendster kilenseket.

A Nokia C5-03 mobiltelefonra is ingyen jár a navigávió, mivel rendelkezik A-GPS chippel. Az OVI Maps programot nem kell bemutatni, egy jól használható navigációs kliens, ha nagy gázban vagyunk biztosan a segítségünkre lesz.

Multimédia:

Nokia C5-03 balrólEgy 5 megapixeles kamrát kapott a Nokia C5-03, sajnos a vaku és az autofókusz kimaradt. Van viszont geotagging funkció, késleltetés, fehéregyensúly és fényérzékenység beállítási lehetõség, hatféle szituációs mód és négyféle exponáló hang. A dedikált kameragomb nagy hiány… A képminõség megfelelõ fényviszonyok mellett rendben van, ha ez azonban már nincs meg, akkor nagyon ne fényképezgessünk, mert csalódottak leszünk. A zoomolás és a galéria elég lassúcska lett, de talán betudhatjuk ezt is [[link14]] betegségnek.

A videófelvevõ MP4 és 3GP formátumokat támogat 640 x 480 felbontásban 14 FPS sebesség mellett. A rádió és a zenelejátszó semmit sem változott, megjelenik a fõképernyõn, ha azt kívánjuk és még a zenét is lejátssza.

Nokia C5-03 teszt – Összegzés


Nokia C5-03 menü 1A mobiltelefon függetlenül egyébként nem olyan olcsó, mint azt a minimál felszereltségtõl elvárnánk, viszont aki [[link14]] hívõ és elégedett velük, biztosan megfelel majd számukra a Nokia C5-03. A megmaradt alapanyagokból összegyúrt mobiltelefon jóra sikeredett, használható lett, nagyon sokat ne várjunk tõle, hiszen a gyengécske hardverek és szoftver épphogy elviszi majd a kicsikét. A szintén gyengécske érintõkijelzõs és a kamera sem sejtet túl sok jót, viszont tegyük hozzá, hogy még mindig [[link14]]. Ne bántsuk tehát a [[link7]], mert jópofa darab, fiatalos, még elegáns is kicsit és telefonálni, kicsit netezni tökéletesen lehet rajta.
 

A nagyméretû képekért kattintsatok a logós képekre!


A Nokia C5-03 mobiltelefont a VIP Phone jóvoltából kaptuk és a GSM online oldalán már 42.000 Ft-ért megkaphatod.
 
www.flickr.com
Mobiltelefon's Nokia C5-03 mobiltelefon képek photoset

Mobiltelefon's

Nokia C5-03

photoset


Csatlakozz te is a GSM online internetes rajongótáborához a Facebook közösségi oldalon, hogy képben a legyél legfrissebb mobiltelefonok tesztjeirõl!

Nokia C5 teszt videó

legutóbbi Mobiltelefon hírek
mobiltelefon sajtóközlemény
2019. 06. 17.
Idén negyedszerre szerepel a Huawei a BrandZ Top 50 legjobbja között
mobiltelefon sajtóközlemény
2019. 03. 27.
A Huawei P30 Pro kameraképességeivel újraírja a mobilfotózás szabályait
mobiltelefon tartozékok
2019. 02. 28.
A maga nemében egyedülálló HTC 5G Hub otthon, munkahelyen és persze útközben is biztosítja az 5G gyorsaságát
További mobiltelefon hírek >>

további mobiltelefon hírek
szifon.com
2020. 06. 02.
2009 szeptembere előtt sok forrásból érkeztek különböző pletykák arról, hogy az iPod touch harmadik generációs változata kapni fog egy...
szifon.com
2020. 06. 01.
Az Apple elérhetővé tette az iOS 13.5.5, az iPadOS 13.5.5 és a macOS Catalina 10.15.6 első fejlesztői bétáit. A szoftverek a megszokott...
szifon.com
2020. 06. 01.
Az Apple ma este 7-kor kiadta a tvOS 13.4.6-os frissítést, ami az iOS 13.5.1, az iPadOS 13.5.1 és a watchOS 6.2.6 alapján fontos biztonsági...
szifon.com
2020. 06. 01.
Az Apple este 7-kor kiadta a watchOS 6.2.6-ot, ami a frissítés részletei alapján fontos biztonsági frissítéseket tartalmaz, akárcsak az iOS...
szifon.com
2020. 06. 01.
Az Apple este 7-kor kiadta az iPadOS 13.5.1-et, ami a frissítés részletei alapján fontos biztonsági frissítéseket tartalmaz, akárcsak az...
szifon.com
2020. 06. 01.
Az Apple este 7-kor kiadta az iOS 13.5.1-et, ami a frissítés részletei alapján fontos biztonsági frissítéseket tartalmaz. A biztonsági...
mobiltelefon tweetek
mobiltelefon on Facebook
GSM online TV / mobiltelefon videó
OlcsóbbatiPhoneNokiaSamsungHTC
2006-2020 © Significant Communications Zrt. Impresszum Médiaajánlat Jognyilatkozat
xx