mobiltelefonokat épp ennyien nézik
Felhasználóbarát mobiltelefon oldal

Nokia C6 teszt – A jó, a rossz és a C6

Nokia C6 teszt – A jó, a rossz és a C6
2010. 11. 25.
A Nokia E7 tesztelése során azt gondoltuk, hogy a Nokia N97 tulajok, majd arra váltanak. Viszont aki nem teheti meg, hogy akkora árréssel váltson magasabb kategóriára, annak tökéletes megoldás a Nokia C6-00.
A mobiltelefont a

VIP PhoneVIP Technika

biztosította.
Köszönjük!


Nokia C6 teszt – Bevezetõ

Nokia C6-00 döntöttA boldog Nokia N97 tulajdonosok számára jó hír a Nokia C6 megjelenése. Aki már unja Nokia N97-esét, de mégis elégedett és szeretne hasonló tudású és formai mobiltelefont vásárolni; ajánlott a Nokia C6. Sõt még spórolhat is.

A Nokia C6 mobiltelefon nagyon hasonlít „elõdjére” a Nokia N97-re. Formailag szinte megegyezik, csupán anyaghasználatban van hatalmas eltérés.

Nokia C6-00 QWERTY 2A Nokia nagyon jó koncepciót állított fel; ötvözni egy nagyobb tudású szoftvert, egy olcsó házzal. Persze most sokan zúgolódnak, hogy de miért kell olcsó házat… mert ez egy erõs középkategóriás mobiltelefon. Ráadásul nagyon jó az összeszerelési minõség, a QWERTY billentyûzet meg természetesen plusz pont.

Azt gondolom, hogy a Nokia C6 és a Nokia N97 kísértetiesen hasonlít egymásra, de mégse vonjunk párhuzamot a két mobiltelefon között, tekintsünk inkább külön rájuk.

A Nokia C6 nem felétlenül követi az elegáns megjelenést, sokkal inkább fiatalos és trendi. A Nokia mostanában nagyon hajaz a fiatalok megnyerésére; elég kiélezett a harc a Samsung és a Nokia között.

Pontos megnevezése a mobiltelefonnak; Nokia C6-00. Igen, létezik az utód is; a C6-01. Annyi különbséggel, hogy a Nokia C6-01 fémházas és nincs QWERTY billentyûzet ráadásul Symbian 3-as. De errõl majd máskor…

Nokia C6 teszt – Külsõ

Nokia C6-00 elõlapElsõ ránézésre nagyon hasonlít a Nokia 5800-ra és a Nokia 5230-ra. Aztán persze rádöbbenünk, hogy ez nem így van, hiszen ott van alatta a QWERTY és maga a mobiltelefon sokkal impozánsabb méretekkel és súllyal rendelkezik. A 150 gramm és a 113 x 53 x 16,8 mm kissé nehéznek és nagynak tûnhet, ez valóban így van, de mégis kellemes fogású és tapintású mobiltelefon lett a Nokia C6.

Az tény, hogy az egész mobiltelefon tiszta mûanyag, itt mutatkozik meg a legszembetûnõbb különbség a Nokia N97-el szemben. Viszont profin megoldották, mivel nagyon jó az összeszerelési minõség és az összeillesztés is. Már elsõ kézbevételkor érezni lehet, hogy azért komoly mobiltelefonról van szó, egy erõs középkategóriás osztályt képviselve. Igazából a Nokiának soha nem volt komoly problémája a mobiltelefonok összeszerelésével, persze mindig akadnak kivételek, de a Nokia C6 most nem az.

Nokia C6-00 fõképernyõ fektetveA Nokia C6 egy 3,2 hüvelykes TFT kijelzõt kapott amit rezisztív érintésérzékelõ technológiával áldottak meg. Felbontása: 360 x 640 pixel. A színek és a megjelenítés rendben van, viszont ha mondjuk erõs napsütésben a tengerparton szeretnénk nézegetni a galériánkat; na az nem fog menni… Sajnos a TFT technológia miatt ugye, nagyon nehezen látható, viszont megfelelõ körülmények között tökéletes megoldás. Méretben pont elég, de azért lett volna még hely a mobiltelefon elõlapján, szinte érthetetlen, hogy miért nem használták ezt ki.

Csatlakozók, gombok

Az elõlapon természetesen a Nokia felirat a típusjelzéssel kísérve megtalálható, és itt legfelül helyezkedik el még a fényérzékelõ, a távolságérzékelõ szenzor, az elõlapi kamera és persze a telefonhangszóró. Legalul három gomb, balról jobbra, a híváselfogadó, a menü és a híváselutasító gomb.

A mobiltelefon bal oldalán a microSD kártya retesze került, jobb oldalra a hangerõszabályzó, a dedikált fényképezõ gomb és a képernyõlezáró csúszka. A Nokia C6 tetején kapott helyet a 3,5 mm-es jack kimenet és egy retesszel védett microUSB port, amely sajnos töltés felvételére nem alkalmas. Erre a mobiltelefon alján van lehetõség a régi vékonytöltõs módszerrel.

Nokia C6-00 Reiview

A Nokia C6 hátlapján találjuk az 5 megapixeles kamerát, ledes villanó társaságában. Plusz a hangszóró is a hátlapon helyezkedik el, középen meg egy Nokia „csík”. Elég pofásra sikerült a mobiltelefon hátlapja, dinamikus és fiatalos.

Természetesen a QWERTY billentyûzet sem maradhat ki, ezt a mobiltelefon felsõ részének eltolásával varázsNokia C6-00 QWERTY 3olhatjuk elõ.
Maximális pont, mivel nagyon jól használható gombsort sikerült megalkotni a Nokia csapatának. Tökéletes nyomáspontú és méretû gombok, megfelelõ megvilágítás, kellemes tapintás és gyors kezelés jellemzi. Ráadásul egy ötirányú navigációs pad segít minket a könnyebb használhatóság érdekében.

Nokia C6 teszt – Belsõ

A Nokia megint spórolt, jó szokásához híven, hiszen újfent nem ölték magukat fejlesztésekkel, inkább bedobták a jól bevált 434 MHz-es ARM 1136JF-S processzort. A legtöbb Nokia okostelefonban ez berreg, viszont érthetetlen, hogy miért csak 128 MB RAM van a mobiltelefonban és az 512 MB ROM-ból miért csak 240 MB érhetõ el. Hogy legyen kerete a viccnek; a gyárilag mellékelt 2 GB-os memóriakártyán is csak 1,1 GB-ot tudunk felhasználni. Ezek a nagy Nokia kérdések…

Nokia C6-00 menüAz operációs rendszert ismerjük: Symbian S60 5th Edition (9.4). Ez a Nokia érintõkijelzõs mobiltelefonokra optimalizált változata, már hosszú ideje ugye… Én személy szerint már nagyon várom azt amikor a Symbian régi felülete bekerül az alapkategóriás mobiltelefonokba, az újonnan bemutatott Symbian 3 pedig a középkategóriás mobiltelefonokba. A felsõ/prémiumkategóriába most meg már igazán jöhetne az az újdonság, ami felett oly régóta titkolóznak.

A Nokia C6 mobiltelefon tesztelése közben igazából nem adódott különösebben nagy problémánk a Symbiannal. A szokásos egy-két fagyás, vagy belassulás betudható a kezdeti nagy stressznek, amit a Nokia C6 átélt a kezünkben.

Nokia C6-00 fõképernyõ
A készenléti képernyõ még mindig csak egy oldalból áll és egyszerre maximum 6 darab mini alkalmazást tudunk elhelyezni. Viszont mehetnek oda kedvenc névjegyek, Facebook widget, mini alkalmazások, program ikonok, e-mail…szinte akármi amit csak szeretnénk, ránk van bízva.

Nokia C6-00 alkalmazások
A menüben a szokásos rácsos elrendezés fogad bennünket, 12 ikon, viszont kissé felborult a rend, hiszen például az „Alkalmazások” menüpont alá került be az Iroda, az Ébresztõóra, a Kamera, a GPS plusz még rengeteg dolog amit nem itt keresnénk elsõre.

Azt azért meg kell jegyeznem, hogy nagyon is szépen muzsikál együtt jelen esetben a Nokia C6 és a Symbian. Érintésben sokat javultak, a kinetikus scroll is plusz pont, ráadásul elég fürge a menü és jól reagál a döntéseinkre. Rengeteg hasznos elõre telepített programot kínál a Nokia C6, bár csomót soha nem fogunk használni, viszont igényeinket az OVI Store maximálisan telítheti.

Adatátvitel

A Nokia C6 mobiltelefon adatátviteli szempontból jól vizsgázott. GPRS, EDGE, 3,6 Mbps-os HSDPA, Wi-Fi és Bluetooth is segítségünkre van a kapcsolatban.

Multimédia

A kijelzõ méreteibõl adódóan kellemesen tudunk a Nokia C6 mobiltelefonnal böngészni, bár a gyári programot én mellõzném, helyette mindenki keresse meg a számára legmegfelelõbbet. Gyorsaságban és megjelenítésben természetesen verhetõ, de arra tökéletesen megfelel, hogy napi szinten 1-2 órát elböngészgessünk vele.

Nokia C6-00 hátulról szétnyitvaA mobiltelefon egy ledes villanóval ellátott 5 megapixeles, autofókuszos kamerát kapott. 2592 x 1944 pixelben tudunk legfeljebb képet készíteni vele, videót pedig 640 x 480 felbontásban 30 FPS sebességgel. Megfelelõ környezetben a képek minõsége megfelelõ, többet inkább ne várjunk el tõle. Maga a kamera szoftver rengeteg beállítási lehetõséget rejt, effektekbõl sincs hiány és természetesen önkioldó is rendelkezésünkre áll. A képgalériáról még pár szó; kissé lassúnak találtuk, folyton várnunk kellett a képek betöltésére.

A zenelejátszó hozz a megszokott formáját, mindent tud amire szükségünk lehet. Kihangosítva jól szól a Nokia C6, ha fülessel szeretnénk használni, itt is ajánlott egy saját beszerzése, a gyárit inkább hanyagoljuk.

A mobiltelefonban van GPS vevõ, ami számomra meglepõen gyorsan talált jelet; használata pedig pofon egyszerû és ráadásul ingyenes is.
A Nokia C6-ba 1200 mAh-os akkumulátor került. Nálunk másfél napig bírta, persze minden maximumra volt húzva. Ment a mobilnetezés, widget frissítés, GPS, telefonálás és folyamatos nyomkodás. Úgy gondolom átlag 2 napot ki kell bírnia a mobiltelefonnak.

Nokia C6 teszt – Összegzés

A Nokia mostanában a Symbian 3-as mobiltelefonjaikat kivéve, nem nagyon tud újdonságokat felmutatni. Sorra húzza elõ a sablon mobiltelefonokat, mintha a raktárban porosodna rengeteg megmaradt processzor és kijelzõ.

Várom a Nokiától a dobbantást, szerintem ha egyszer bekövetkezik az biztos, hogy nagy lesz.

Nokia C6-00 QWERTY 1Mindenesetre a Nokia C6 egy nagyon jó elképzelés és megvalósítás egyben. Egy nagyon jól használható mobiltelefont sikerült megalkotni, tele multimédiás lehetõségekkel, középkategóriás áron. Fiatalos, divatos és QWERTY-s. Népszerû mobiltelefon lesz az erre vágyók körében.

Ne felejtsük, hogy Nokia, tehát stabilitás és megbízhatóság jellemzi, mindazok ellenére, hogy milyen negatív felhõ lebeg manapság a Nokia felett.

A mobiltelefont ára és kezelhetõsége miatt csakis ajánlani tudjuk.

A nagyméretû képekért kattintsatok a logós képekre!

A Nokia C6-ot a VIP Phone jóvoltából kaptuk és a GSM online oldalán már 61 849 Ft-ért megkaphatod.


Fotó: Bajnok Levente

 

Nokia C6 teszt videó

legutóbbi Mobiltelefon hírek
mobiltelefon sajtóközlemény
2019. 06. 17.
Idén negyedszerre szerepel a Huawei a BrandZ Top 50 legjobbja között
mobiltelefon sajtóközlemény
2019. 03. 27.
A Huawei P30 Pro kameraképességeivel újraírja a mobilfotózás szabályait
mobiltelefon tartozékok
2019. 02. 28.
A maga nemében egyedülálló HTC 5G Hub otthon, munkahelyen és persze útközben is biztosítja az 5G gyorsaságát
További mobiltelefon hírek >>

további mobiltelefon hírek
szifon.com
2019. 08. 24.
Az iOS 11 egyik újdonsága volt a teljesen megújult App Store, amiben helyet kapott a Ma fül, ahol az Apple rendszeresen összegyűjt néhány...
Mobilaréna
2019. 08. 23.
Az Android 10-en készülő rendszerváltozat jól körvonalazza a Huawei telefonok szoftveres jövőjét: egységesebb stílus és...
Mobilaréna
2019. 08. 23.
Lencsevégre kapták a berlini IFA-ra várt Nokia 7.2 lencserendszerét, amely egy klasszikust idéz meg.
Mobilaréna
2019. 08. 23.
Lu Weibing a Redmitől nem bírt magával: két képet is közzétett, amely a bejelentés előtt álló Note 8 Pro 64 megapixeles hátlapi...
Mobilaréna
2019. 08. 23.
A Samsung új csúcsmodelljei messze felülmúlják az elődmodell előrendelési számait; a készülékek ma kerülnek a boltokba.
Mobilaréna
2019. 08. 23.
Az új nevezéktan mögött komoly filozófia bontakozik ki, amihez új logó és betűtípus is jár.
mobiltelefon tweetek
mobiltelefon on Facebook
GSM online TV / mobiltelefon videó
OlcsóbbatiPhoneNokiaSamsungHTC
2006-2019 © Significant Communications Zrt. Impresszum Médiaajánlat Jognyilatkozat
xx