mobiltelefonokat épp ennyien nézik
Felhasználóbarát mobiltelefon oldal

Nokia C6 teszt – A jó, a rossz és a C6

Nokia C6 teszt – A jó, a rossz és a C6
2010. 11. 25.
A Nokia E7 tesztelése során azt gondoltuk, hogy a Nokia N97 tulajok, majd arra váltanak. Viszont aki nem teheti meg, hogy akkora árréssel váltson magasabb kategóriára, annak tökéletes megoldás a Nokia C6-00.
A mobiltelefont a

VIP PhoneVIP Technika

biztosította.
Köszönjük!


Nokia C6 teszt – Bevezetõ

Nokia C6-00 döntöttA boldog Nokia N97 tulajdonosok számára jó hír a Nokia C6 megjelenése. Aki már unja Nokia N97-esét, de mégis elégedett és szeretne hasonló tudású és formai mobiltelefont vásárolni; ajánlott a Nokia C6. Sõt még spórolhat is.

A Nokia C6 mobiltelefon nagyon hasonlít „elõdjére” a Nokia N97-re. Formailag szinte megegyezik, csupán anyaghasználatban van hatalmas eltérés.

Nokia C6-00 QWERTY 2A Nokia nagyon jó koncepciót állított fel; ötvözni egy nagyobb tudású szoftvert, egy olcsó házzal. Persze most sokan zúgolódnak, hogy de miért kell olcsó házat… mert ez egy erõs középkategóriás mobiltelefon. Ráadásul nagyon jó az összeszerelési minõség, a QWERTY billentyûzet meg természetesen plusz pont.

Azt gondolom, hogy a Nokia C6 és a Nokia N97 kísértetiesen hasonlít egymásra, de mégse vonjunk párhuzamot a két mobiltelefon között, tekintsünk inkább külön rájuk.

A Nokia C6 nem felétlenül követi az elegáns megjelenést, sokkal inkább fiatalos és trendi. A Nokia mostanában nagyon hajaz a fiatalok megnyerésére; elég kiélezett a harc a Samsung és a Nokia között.

Pontos megnevezése a mobiltelefonnak; Nokia C6-00. Igen, létezik az utód is; a C6-01. Annyi különbséggel, hogy a Nokia C6-01 fémházas és nincs QWERTY billentyûzet ráadásul Symbian 3-as. De errõl majd máskor…

Nokia C6 teszt – Külsõ

Nokia C6-00 elõlapElsõ ránézésre nagyon hasonlít a Nokia 5800-ra és a Nokia 5230-ra. Aztán persze rádöbbenünk, hogy ez nem így van, hiszen ott van alatta a QWERTY és maga a mobiltelefon sokkal impozánsabb méretekkel és súllyal rendelkezik. A 150 gramm és a 113 x 53 x 16,8 mm kissé nehéznek és nagynak tûnhet, ez valóban így van, de mégis kellemes fogású és tapintású mobiltelefon lett a Nokia C6.

Az tény, hogy az egész mobiltelefon tiszta mûanyag, itt mutatkozik meg a legszembetûnõbb különbség a Nokia N97-el szemben. Viszont profin megoldották, mivel nagyon jó az összeszerelési minõség és az összeillesztés is. Már elsõ kézbevételkor érezni lehet, hogy azért komoly mobiltelefonról van szó, egy erõs középkategóriás osztályt képviselve. Igazából a Nokiának soha nem volt komoly problémája a mobiltelefonok összeszerelésével, persze mindig akadnak kivételek, de a Nokia C6 most nem az.

Nokia C6-00 fõképernyõ fektetveA Nokia C6 egy 3,2 hüvelykes TFT kijelzõt kapott amit rezisztív érintésérzékelõ technológiával áldottak meg. Felbontása: 360 x 640 pixel. A színek és a megjelenítés rendben van, viszont ha mondjuk erõs napsütésben a tengerparton szeretnénk nézegetni a galériánkat; na az nem fog menni… Sajnos a TFT technológia miatt ugye, nagyon nehezen látható, viszont megfelelõ körülmények között tökéletes megoldás. Méretben pont elég, de azért lett volna még hely a mobiltelefon elõlapján, szinte érthetetlen, hogy miért nem használták ezt ki.

Csatlakozók, gombok

Az elõlapon természetesen a Nokia felirat a típusjelzéssel kísérve megtalálható, és itt legfelül helyezkedik el még a fényérzékelõ, a távolságérzékelõ szenzor, az elõlapi kamera és persze a telefonhangszóró. Legalul három gomb, balról jobbra, a híváselfogadó, a menü és a híváselutasító gomb.

A mobiltelefon bal oldalán a microSD kártya retesze került, jobb oldalra a hangerõszabályzó, a dedikált fényképezõ gomb és a képernyõlezáró csúszka. A Nokia C6 tetején kapott helyet a 3,5 mm-es jack kimenet és egy retesszel védett microUSB port, amely sajnos töltés felvételére nem alkalmas. Erre a mobiltelefon alján van lehetõség a régi vékonytöltõs módszerrel.

Nokia C6-00 Reiview

A Nokia C6 hátlapján találjuk az 5 megapixeles kamerát, ledes villanó társaságában. Plusz a hangszóró is a hátlapon helyezkedik el, középen meg egy Nokia „csík”. Elég pofásra sikerült a mobiltelefon hátlapja, dinamikus és fiatalos.

Természetesen a QWERTY billentyûzet sem maradhat ki, ezt a mobiltelefon felsõ részének eltolásával varázsNokia C6-00 QWERTY 3olhatjuk elõ.
Maximális pont, mivel nagyon jól használható gombsort sikerült megalkotni a Nokia csapatának. Tökéletes nyomáspontú és méretû gombok, megfelelõ megvilágítás, kellemes tapintás és gyors kezelés jellemzi. Ráadásul egy ötirányú navigációs pad segít minket a könnyebb használhatóság érdekében.

Nokia C6 teszt – Belsõ

A Nokia megint spórolt, jó szokásához híven, hiszen újfent nem ölték magukat fejlesztésekkel, inkább bedobták a jól bevált 434 MHz-es ARM 1136JF-S processzort. A legtöbb Nokia okostelefonban ez berreg, viszont érthetetlen, hogy miért csak 128 MB RAM van a mobiltelefonban és az 512 MB ROM-ból miért csak 240 MB érhetõ el. Hogy legyen kerete a viccnek; a gyárilag mellékelt 2 GB-os memóriakártyán is csak 1,1 GB-ot tudunk felhasználni. Ezek a nagy Nokia kérdések…

Nokia C6-00 menüAz operációs rendszert ismerjük: Symbian S60 5th Edition (9.4). Ez a Nokia érintõkijelzõs mobiltelefonokra optimalizált változata, már hosszú ideje ugye… Én személy szerint már nagyon várom azt amikor a Symbian régi felülete bekerül az alapkategóriás mobiltelefonokba, az újonnan bemutatott Symbian 3 pedig a középkategóriás mobiltelefonokba. A felsõ/prémiumkategóriába most meg már igazán jöhetne az az újdonság, ami felett oly régóta titkolóznak.

A Nokia C6 mobiltelefon tesztelése közben igazából nem adódott különösebben nagy problémánk a Symbiannal. A szokásos egy-két fagyás, vagy belassulás betudható a kezdeti nagy stressznek, amit a Nokia C6 átélt a kezünkben.

Nokia C6-00 fõképernyõ
A készenléti képernyõ még mindig csak egy oldalból áll és egyszerre maximum 6 darab mini alkalmazást tudunk elhelyezni. Viszont mehetnek oda kedvenc névjegyek, Facebook widget, mini alkalmazások, program ikonok, e-mail…szinte akármi amit csak szeretnénk, ránk van bízva.

Nokia C6-00 alkalmazások
A menüben a szokásos rácsos elrendezés fogad bennünket, 12 ikon, viszont kissé felborult a rend, hiszen például az „Alkalmazások” menüpont alá került be az Iroda, az Ébresztõóra, a Kamera, a GPS plusz még rengeteg dolog amit nem itt keresnénk elsõre.

Azt azért meg kell jegyeznem, hogy nagyon is szépen muzsikál együtt jelen esetben a Nokia C6 és a Symbian. Érintésben sokat javultak, a kinetikus scroll is plusz pont, ráadásul elég fürge a menü és jól reagál a döntéseinkre. Rengeteg hasznos elõre telepített programot kínál a Nokia C6, bár csomót soha nem fogunk használni, viszont igényeinket az OVI Store maximálisan telítheti.

Adatátvitel

A Nokia C6 mobiltelefon adatátviteli szempontból jól vizsgázott. GPRS, EDGE, 3,6 Mbps-os HSDPA, Wi-Fi és Bluetooth is segítségünkre van a kapcsolatban.

Multimédia

A kijelzõ méreteibõl adódóan kellemesen tudunk a Nokia C6 mobiltelefonnal böngészni, bár a gyári programot én mellõzném, helyette mindenki keresse meg a számára legmegfelelõbbet. Gyorsaságban és megjelenítésben természetesen verhetõ, de arra tökéletesen megfelel, hogy napi szinten 1-2 órát elböngészgessünk vele.

Nokia C6-00 hátulról szétnyitvaA mobiltelefon egy ledes villanóval ellátott 5 megapixeles, autofókuszos kamerát kapott. 2592 x 1944 pixelben tudunk legfeljebb képet készíteni vele, videót pedig 640 x 480 felbontásban 30 FPS sebességgel. Megfelelõ környezetben a képek minõsége megfelelõ, többet inkább ne várjunk el tõle. Maga a kamera szoftver rengeteg beállítási lehetõséget rejt, effektekbõl sincs hiány és természetesen önkioldó is rendelkezésünkre áll. A képgalériáról még pár szó; kissé lassúnak találtuk, folyton várnunk kellett a képek betöltésére.

A zenelejátszó hozz a megszokott formáját, mindent tud amire szükségünk lehet. Kihangosítva jól szól a Nokia C6, ha fülessel szeretnénk használni, itt is ajánlott egy saját beszerzése, a gyárit inkább hanyagoljuk.

A mobiltelefonban van GPS vevõ, ami számomra meglepõen gyorsan talált jelet; használata pedig pofon egyszerû és ráadásul ingyenes is.
A Nokia C6-ba 1200 mAh-os akkumulátor került. Nálunk másfél napig bírta, persze minden maximumra volt húzva. Ment a mobilnetezés, widget frissítés, GPS, telefonálás és folyamatos nyomkodás. Úgy gondolom átlag 2 napot ki kell bírnia a mobiltelefonnak.

Nokia C6 teszt – Összegzés

A Nokia mostanában a Symbian 3-as mobiltelefonjaikat kivéve, nem nagyon tud újdonságokat felmutatni. Sorra húzza elõ a sablon mobiltelefonokat, mintha a raktárban porosodna rengeteg megmaradt processzor és kijelzõ.

Várom a Nokiától a dobbantást, szerintem ha egyszer bekövetkezik az biztos, hogy nagy lesz.

Nokia C6-00 QWERTY 1Mindenesetre a Nokia C6 egy nagyon jó elképzelés és megvalósítás egyben. Egy nagyon jól használható mobiltelefont sikerült megalkotni, tele multimédiás lehetõségekkel, középkategóriás áron. Fiatalos, divatos és QWERTY-s. Népszerû mobiltelefon lesz az erre vágyók körében.

Ne felejtsük, hogy Nokia, tehát stabilitás és megbízhatóság jellemzi, mindazok ellenére, hogy milyen negatív felhõ lebeg manapság a Nokia felett.

A mobiltelefont ára és kezelhetõsége miatt csakis ajánlani tudjuk.

A nagyméretû képekért kattintsatok a logós képekre!

A Nokia C6-ot a VIP Phone jóvoltából kaptuk és a GSM online oldalán már 61 849 Ft-ért megkaphatod.


Fotó: Bajnok Levente

 

Nokia C6 teszt videó

legutóbbi Mobiltelefon hírek
mobiltelefon tartozékok
2019. 02. 28.
A maga nemében egyedülálló HTC 5G Hub otthon, munkahelyen és persze útközben is biztosítja az 5G gyorsaságát
mobiltelefon tartozékok
2019. 02. 28.
A HTC VIVE új VR és 5G eszközökkel is jelentkezik az MWC-n
mobiltelefon sajtóközlemény
2017. 09. 06.
Korlátlan mobilnet ajánlat 2017. szeptember 1-jétől a Telekomnál!
További mobiltelefon hírek >>

további mobiltelefon hírek
szifon.com
2019. 03. 21.
Azt nem mondom, hogy az Apple szeret pereskedni, de a telekommunikációban tapasztalható szabadalmi zűrzavar miatt rendszeresen nagyobb...
Mobilaréna
2019. 03. 21.
Friss renderanyagok éreztek, a két csúcsmodell végre mozgás közben is megmutatja magát, és állítólag a P30 Pro felel egy látványos...
Mobilaréna
2019. 03. 21.
Legalábbis a pesszimista számítások szerint, de mire megjelennek az utakon, sokkal biztonságosabbak lesznek, mint az emberi sofőrök....
Mobilaréna
2019. 03. 21.
A Samsung Galaxy A90 a csúcsmodellekkel együtt részt vesz az Asphalt promócióban, reméljük, bírni fogja a teljesítményt üzemidővel is.
Mobilaréna
2019. 03. 20.
Vezeték nélküli tölthetőség, hosszabb üzemidő, vadonatúj chip és szokásosan borsos ár jellemzi az újdonságot.
szifon.com
2019. 03. 20.
Az Apple az új iPadekhez és az iMac-hez hasonlóan külön csinnadratta nélkül, mindössze egy sajtóközleménnyel körítve kitette a cég...
mobiltelefon tweetek
mobiltelefon on Facebook
GSM online TV / mobiltelefon videó
OlcsóbbatiPhoneNokiaSamsungHTC
2006-2019 © Significant Communications Zrt. Impresszum Médiaajánlat Jognyilatkozat
xx