mobiltelefonokat épp ennyien nézik
Felhasználóbarát mobiltelefon oldal

Nokia E5-00 - fapados Business class

Nokia E5-00 - fapados Business class
2011. 06. 28.
Kijött a Nokia E5-ös telefon. Kissé félmegoldásnak érzem a Nokia C3-as és a Nokia E6-os között. Olyan, mint a repülõnél a Business class: egy kicsit jobb, mint a turista osztály, de elmard az elsõ osztálytól...
biztosította.
Köszönjük!

 


Nekem jelenleg egy Nokia E71-esem van (másodlagos telefonom egy Nokia 5230), de valamiért teljesen rááltam az érintõképernyõre, így amikor kezembe vettem a Nokia E71-et akaratlanul is megnyomtam a kijelzõjét, de semmi sem történt.
Ekkor felnéztem a Nokia weboldalára, hogy nincs-e érintõképernyõs változat és megjelent a Nokia E6-os a hirdetésben. Nagy örömömben fel is hívtam az egyik partnerünket, hogy kérek egy Nokia E6-os készüléket. Nekik akkor nem volt, de mondták, hogy van helyette E5. Gondoltam, jó lesz addig is megnézni, hogy miben tér el elõdjétõl, a Nokia C3-tól...

Ami nagy elõnye az, hogy ritkán kell tölteni. Amíg a nagy érintõkijelzõs mobilokat 1-2-3 naponta töltésre szorulnak (használattól függõen), ez simán elvolt nálunk egy hétig, egy töltéssel.

Másik nagy elõnye az egyszerû beüzemelés. Betettem a SIM kártyát és minden egybõl mûködött. Internet, GPS, MMS - minden! Ilyen még nem volt (Nokiánál) , ezért ez pozitív élmény volt számomra.

Nokia E5 külsõ

Nem sokat változott a megjelenése a Nokia C3-hoz képest. Egy kicsit egyenesebb lett az elõlap (nem annyira hajlított), a hajlítottság a telefon aljáról is eltûnt, de egészében (pláne visszagondolva) nagyon hasonlít!

Formavilágában a sarkokban lekerekített stílust képviseli, a Nokia C3 és a Nokia E71 kecsessége messze tûnt - kár.

Mindez ellenére valami mégsem 100%-os, a formavilága és az anyaghasználata egy közepest érne el nálam, de látszanak elõremutató jelek.

Nokia E5 elölrõl

Nokia E5 anyaghasználata

A Nokia C3-hoz képest a mûanyag hatás megszûnt, köszönhetõen a fém hátlapnak és a navigációs sorban található fém alapnak.

 

Nokia E5 dobozbontás

A Nokia E5-ös klasszikusnak nevezhetõ Nokia kék dobozban érkezett. Dobozában
- akkumlátor (BL-4D)
- egy (közepes minõségû, 3.5mm-es) stereo headset (WH-102)
- egy Adatkábel (CA-101D)
- egy (nokiás, mikro) töltõ (AC-8E)
- használati utasítás és egyéb járulékok papírhalmaz kapott helyet.
(- a gyári csomagban van egy 2Gb-os microSD kártya, visszagondolva, mi azt nem tettük a telefonba...)

A doboz az a tárgy, amivel a telefon életében a legtöbbször 2x találkoznak: megvételkor és továbbadáskor (vagy elcsomagoláskor)...
 

Nokia E5 tartozékok

Nokia E5 belsõ

Ezen a ponton szeretnék ismét hangot adni véleménymnek: miért  Symbian!?
 

Nokia E5 hardware

kijelzõ: 2.36", 320x240px (QVGA), 256 000 szín - de jó kontrasztja van!
memória: microSD. max 32Gb-ig bõvíthetõ
akksi: 1200mAh Li-Ion akkumulátor (705 óra (!) készenléti idõ, 5,5-18,5 óra beszélgetési idõ)
kamera: 5MP, teljes fókusz, max 3x digit zoom (gyenge...)
vaku: LED vaku (gyenge - max 1m távolságig világít be)
Talán a hardware részhez lehetne sorolni, hogy a Nokia E5-ösnek a középsõ "navi" gombja 8 állású, így átlósan is tudunk lépkedni (egyszer elkezdtem számolni, hogy hány kattintást spórolt ez meg nekem, de abbahagytam). Ami viszont béna, hogy a navigombban található középsõ funkció gomb erõsen -már, kényelmetlenül- besüllyesztett. Ez nem tetszett.
QWERTY billenytûzet: ez meghatározza kinézetét és használatát is! Sokat segít SMS vagy bejegyzés írásánál, arról nem is beszélve, hogy csökkenti a félreütés kockázatát (ami az érintõképernyõs bevitel egyik gyenge pontja)

Review

 

Nokia E5 szoftver

A Nokia E5-ösön egy S60-as Symbian fut, 3. (sokat hack-elt és még mindig 1000 asebbõl vérzõ) kiadás Feature Pack 2-vel, amivel hoztak némi változást a korábbi kiadásokhoz képest, de leginkább ez a fõképernyõn szembetûnõ (elõzetesként megjegyzem, hogy a Nokia E6-osban már tök más az egész - nekem úgy tûnik, mint egy utolsó polírozás ezen a szérián...
Használhatóság szempontjából a korábbi Symbianokkal egyezik meg. Döntse el mindenki, hogy szereti vagy sem. Aki még nem fogott a kezébe Nokiát, az ne Android után tegye (régebbi Samsung és LG telefonok után könnyen megszokható).
 

Nokia E5 alkalmazások

látszik, hogy az alkalamzásoknál is történ polírozás:
- a Nokia telefonokkal jövõ alkalmazások jelen vannak, például a szótár egészen hasznos, Androidnál csak fizetõs változatban vannak ehhez hasonló programok
- a GPS-e végre használható, jól mûködik, gyors, egyszóval rendbe van
- telepítva vannak az irodai alaklamzások is, így nem kell veszõdni különbözõ (fizetõs) programok letöltésével (Quick Office Suite segít minket)
- viszonylagosan jó az e-mail kliense, bár ezt nem vetettem alá mélytesztelésnek (OVI messaging és Exchange is rendelkezsésünkre áll)
- támogatja az online munkát: ebben a VPN kliens, F-Secure lehet segítségünkre
 

Nokia E5 multimédia

Nem ez lesz az iPod kihívója és vetélytársa. Bár le tud játszani zenét, a füllhalgatójától ne várjunk el koncertélményt (de legalább az is biztos, hogy nem fognak sörrel hátbaönteni).
Videót is le tud játszani, de a kijelzõje nem túl nagy (és nem 16:9 arányú), így mozifilmet valószínû nem ezen fogsz nézni. De arra alkalmas, hogy egy-két felvett videót visszanézz rajta.
Fényképezõgépe sem az álom kategória. Én az utcán le szerettem volna fényképezni egy plakátot, de olyan gyenge képet csinált, hogy inkább elõvettem a nálam tesztelésben levõ másik telefon (Blackberry Bold-ot) és azzal csináltam egy képet.
 

Nokia E5 internet, adatkommunikáció

A Nokia E5 GPRS, EDGE, HSUPA, HSDPA adatkapcsolati formákkal megbírkózik, így maximum 10,2 Mbps-mal szakíthatunk vele - ha képes erre a hálózat és a szolgáltató.
A böngészõje klasszikus Nokia browser -  szóval kuka. Tényleg az legyen az elsõ dolgotok, hogy letöltötök hozzá egy normális böngészõt (pl, egy Opera Minit).
Viszont a képernyõje olyan kicsi, hogy nem segíti a böngészést. Sõt, hogy nem érintõképernyõ ez sem váélik elõnyére... (majd a Nokia E6!)
OVI store természetesen errõl is elérhetõ, így ha valami még kell, akkor ott érdemes utána nézni. Ha ott sincs, akkor jöhet a fejvakarás...

Nokia E5 navigáció

VÉGRE! Végre egy olyan GPS van benne ami jól mûködik!
És ami óriási elõnye, hogy autós kihangosítóval is jól mûködik és jól navigál. Ezt egyértelmûen pozitívumként értékelem. Csak így tovább!

Nokia E5 kézben

Nokia E5 összegzés

A Nokia E5 egy közepes üzleti telefon, ami továbblépés az elõdjével (Nokia C3-assal) szemben - fõleg anyaghasználat és beüzemelés szempontjából, de nem merem egyértelmûen azt írni, hogy elõrelépés. Olyan felemás: valamiben jobb lett, de valamiben mintha visszalépés történt volna... mintha first class-on economy kiszolgálással és kényelemmel (kényelmetlenséggel) találkoznánk... olyan fapados business class.

A nagyméretû képekért kattintsatok a logós képekre!

A Nokia E5 mobiltelefont a VIP Phone jóvoltából kaptuk és a GSM online oldalán már 83.000 Ft-ért megkaphatod.
 
www.flickr.com
Mobiltelefon's Nokia E5 mobiltelefon képek photoset

Mobiltelefon's

Nokia E5

photoset

Csatlakozz te is a GSM online internetes rajongótáborához a Facebook közösségi oldalon, hogy képben a legyél legfrissebb mobiltelefonok tesztjeirõl!

Nokia E5 kapcsolódó képek

Nokia E5 teszt videó

legutóbbi Mobiltelefon hírek
mobiltelefon sajtóközlemény
2019. 06. 17.
Idén negyedszerre szerepel a Huawei a BrandZ Top 50 legjobbja között
mobiltelefon sajtóközlemény
2019. 03. 27.
A Huawei P30 Pro kameraképességeivel újraírja a mobilfotózás szabályait
mobiltelefon tartozékok
2019. 02. 28.
A maga nemében egyedülálló HTC 5G Hub otthon, munkahelyen és persze útközben is biztosítja az 5G gyorsaságát
További mobiltelefon hírek >>

további mobiltelefon hírek
szifon.com
2020. 08. 06.
A 2020-as WWDC nagy sikert aratott, ugyanis összesen több mint 22 millió néző követte online az eseményt. Az Apple egy újabb kihívással...
szifon.com
2020. 08. 06.
Az új iMac mellett az Apple egy talán nagyobb bejelentést is ütemezett kedd estére, mégpedig azt, hogy Phil Schiller többé nem az Apple...
szifon.com
2020. 08. 05.
Szerencsére Magyarországon elég jól volt kezelve a koronavírus első hulláma, reméljük, bármi is jön ezután, azt is hasonlóan jól vagy...
szifon.com
2020. 08. 05.
Tegnap, augusztus 4-én csak úgy a semmiből az Apple frissítette a 27 colos iMac-et néhány igazán izgalmas változtatással. Ahogy azt a...
szifon.com
2020. 08. 04.
Az Apple elérhetővé tette az iOS 14, az iPadOS 14, a watchOS 7 és a tvOS 14 negyedik fejlesztői bétáit, pár órával később pedig a macOS...
szifon.com
2020. 08. 04.
Egy igen ötletes videóval hívja fel a figyelmünket az Apple az NHL visszatérésére a Shot on iPhone kampányuk keretében. A “Hockey...
mobiltelefon tweetek
mobiltelefon on Facebook
GSM online TV / mobiltelefon videó
OlcsóbbatiPhoneNokiaSamsungHTC
2006-2020 © Significant Communications Zrt. Impresszum Médiaajánlat Jognyilatkozat
xx