mobiltelefonokat épp ennyien nézik
Felhasználóbarát mobiltelefon oldal

Nokia E6 - az elsõ érintõképernyõs QWERTY telefon

Nokia E6 - az elsõ érintõképernyõs QWERTY telefon
2011. 07. 20.
Végre kijött a Nokia E6-os mobiltelefon, ami egy érintõképernyõs QWERTY billentyûzetes készülék. Nem értem, hogy miért kellett ennyit várni rá, de örüllünk, hogy megérkezett!

Én szeretem a QWERTY billentyûs telefonokat, mert segíti a munkámat: könnyebben és gyorsabban lehet vele adatot felvinni (e-mailt, SMS-t megírni), mint az érintõképernyõs vagy numerikus billentyûzetes telefonokkal.
Nekem korábban Nokia QWERTY-s telefonjaim voltak, így vártam már az E6-ost, mert amikor érintõképernyõs telefont teszteltem és utána kezembe vettem a telefonomat (Nokia E71-est), akkor akaratlanul is elkezdtem nyomkodni a kijelzõjét. Annyira adta volna magát...

És végre kihozta a Nokia az érintõképernyõs, QWERTY billentyûs telefonját a Nokia E6-ost! Mondjuk ha kicsit korábban lépte volna meg ezt, akkor nagyobb sikere is lehetne, mert most 2 konkurens telefon is van, ami hasonló paraméterekkel rendelkezik: a HTC ChaCha és a BlackBerry Curve Touch. De mindezek ellenére azt lehet mondani, hogy a Nokia is az elsõk között szerepelt, aki ezt megtette! 

Nokia E6 külsõ

Az eleje nagyban hasonlít elõdjéhez, a Nokia E72-höz: lekerekített formák, fémes ház, gombok elhelyezése. Súlya is szinte azonos, minimális fonomítások/változtatások vannak a formavilágában, kapott egy facelift-et. A Hátlabna visszalépést érzek, ott nagyobb hatással volt a Nokia hasonló középkategóriás telefonjai (Nokia C3 és Nokia E5)

Nokia E6 - külsõ

Nokia E6 anyaghasználat

Anyaghasználatra nem lehet panasz: a ház alapjában fém, a gombok mûanyagja kellemes tapintású, az elõlap többi része fényes (nálam zongoralakk fekete)

Nokia E6 dobozbontás, tartozékok

A doboza a Nokia új hullámát követi: kék dobozban érkezett, látszik, hogy átgondolták, hogy mit hova tesznek, hogy ne legyen kihasználatan hely. Sõt, még ennél is tovább mentek, mert nem adtak papír alapú használati utasítást (teljesen igazuk van. Gondoljunk bele, a vásárlók hány százaléka olvassa el?), de egy rövid kivonatot adnak hozzá (nevezzük inkább használatbahelyezési papírosnak)
- (mini nokia) töltõ 2mm csatlakozóval
- headset
- Adatkábel (micro USB / USB végzõdéssel)

Nokia E6 doboza és tartozékai


Nokia E6 belsõ

Nokia E6 hardware

egy kicsit többet vártam a hardware elemektõl. A rendszer kicsit lassú, néha lefagy. Mintha nem lenne összhang a szoftver és a hardware között!

érintõképernyõ

végre van érintõképernyõ a QWERTY-s mobiltelefonhoz! Ez az a tulajdonság, ami egyértelmûen (hardwae szinten) meghatározza a Nokia E6-os telefont. Nagyon jó, mert megkönnyíti a munkát, viszont figyelni kell, hogy biztosan le legyen zárva, mert engem már jópárszor megviccelt és elküldött SMS-eket, illetve átállított dolgokat.

Nokia E6 - érintõképernyõMaga a kijelzõ 640x480 (VGA) felbontásra képes! Gondoljunk bele: 1990-es közepén még ilyen monitorok voltak a számítógépekhez, ma meg már mobiltelefonokba tesznek! Ennek köszönhetõen jó felbontása van, szép a képe, eléggé kontrasztos a kijelzõ. Viszont a fekete színnel hadilábon állnak, mert csak sötétszürkét sikerült kihozni belõle....
Az érintõkijelzõ felelõs azért is, hogy az 1500mAh Li-Ion akksi normál használatban 1 napot bír ki (7,5 óra beszédidõt és 4 hét készenléti idõt írnak a weboldalon, de ezt nem így tapasztaltam)
Szoftveres szempontból az érintõkijelzõ nincs tökéletesen kalibrálva. Ami még ennél is nagyobb probléma, hogy a beállításoknál ezt nem tudtam megtenni (legalábbis nem találtam sehol)

Nokia E6 hátlap + 8Mp-es kamera
kamerák
A Nokia E6-osban egy 8MP-es kamera kapott helyet, valamint kiegészítésként egy elõlapi kamera (videóhívásokon kívülre maximum digitálsi sminktükörnek lehet jó, mert ezzel 640x480px-es felbontásban tudunk képet rögzíteni).

memória
A telefonban 8Gb belsõ memória van, ami már elõrelépés több hasonló telefonnal szemben. Ez már elegendõ ahhoz, hogy tudjunk rá tölteni alakalmazásokat és file-okat, de arra nem elég, hogy magunkkal vigyük zene- és videó tárházunkat. Ezt egészen 32Gb-og tudjuk bõvíteni.

Nokia E6 - teteje, microSD nyílással

Nokia E6 software

operációs rendszere: Symbian Anna

Anna még kiskorú: néha dúzzog és nem hajlandó kommunikálni (lefagy). De az is elõfordult, hogy elfeljetett doglokat (pléldául back gombot kitenni - ha egy képet az intézõbõl nyitunk meg). De látszódik, hogy jó csaj lesz belõle, ha  kinövi gyermekbetegségeit!
Simogatásra tervezték, de egész jól elvan azzal is, ha nyomkodják...
Testvéreihez hasonlít, de jobban néz ki! Jobbak a formái (kerekdedebbek), jobban rendezett és facelift-et is kapott (jó volt a stylist).

Nokia E6 - fõképernyõHa ránézünk, akkor a fõképernyõn egybõl látjuk a változást. Több alképernyõ van, amire más-más widgeteket pakolhatunk ki (a jobb oldali sávba, mert a bal oldaliba fixen az óra, a profil és az elmulasztott események vannak) és az alképernyõknek más-más hátérképet állíthatunk be.

Nokia E6 szoftver, programok

Nokia E6 - office programokSzerintem még mindig nagy elõnye a Nokia mobiltelefonoknak, hogy egy pár szoftver fent van rajtuk alapból és ezeket (mostmár) lehet használni:
- navigáció (GPS) » egészen jó a navigáció, a GPS gyorsan megtalálja a mûholdat, és elvisz a célállomásra (hibája, hogy az autós szettel nem lehet beszéltetni - még, így csak a saját speaker-en keresztül tud navigálni)
- szótár » megspórolhatunk néhány eurót, hogy nem kell letölteni szótár alaklamzást, hanem a telefonunkon kapásból fut a program (sõt, ki tudjuk bõvíteni több nyelvvel)
- office » office vonalon is egészen jó programok vannak rajta. Meg tud nyitni PDF-et (Adobe Reader), van rajta F-Secure védelem, Exchange szerverre tudunk kapcsolódni, valamint az office file-jainkat QuickOffice-szal tudjuk megnézni/szerkeszteni
Ha mindez nem lenne elég, akkor az OVI store nyitva áll elõttünk, ahonnan kedvünk- és pénztárcánk szerint tölthetjük le a különbözõ -symbian felületre (is) megírt- alkalmazásokat.

Nokia E6 multimédia

Nokia E6 - music playerElvileg rendlekezik minden multimédiás alkalmazással, ami szem-száj (fül) ingere:
- van benne egy zenelejátszó, ami új skint-t kapott (
  egy kis BlackBerry OS 6 utánérzés)
- van benne FM lejátszó
- van benne videólejátszó (és szerksztõ)
- van benne galéria (és képszerkesztõ)-
- van benne Shazam a számok felismeréséhez 
  (net szükséges a használatához!)

Ha mindez nem elég, akkor elmegyünk az OVI-ba, az OviMusic-be és ott válogathatunk kedvünkre! (pontosabban majd válogathatunk, mert még nem 100%-os a mûködése...)
Ami tetszett, hogy a fõképernyõre ki lehet tenni a MyMusic widget-et és onnan is lehet vezérelni az utóljára megnyitott multimédiás alkalmazást.
   

Nokia E6 headsethabár 3,5 jack, másik headset-et nem tudok beletenni (kiírja, hogy "not supported") és máshol nem tudom a headset-jét használni, mert gyenge minõségû hangot ad. Ezért ez csak egyszemfényvesztés, lehetne bármilyen az aljzat, mert nem igazán kompatibilis...
Btw, a headset kábele úgy néz ki, mint egy tagliatelle tészta :)


 


Nokia E6 internet, böngészés, adatkommunikáció

A fõbb adatkommunikációs szabványokkal (GPRS/EDGE, HSUPA, HSDPA) el lett látva, így akár 10,2Mbps-mal is böngészhetünk, de ehhez menjünk ki Japánba... Magyarországon (fõként a nagyvárosokban) 2Mbps körül fogunk tudni netezni... Azt is mondhatnám, hogy hasít, mint a konzervnyitó a babgulyásban! ;)
Ezen kívül
- WLAN IEEE802.11 b/g/n szabványú Wi-Fi hálózatokra is fel tudunk vele jelentkezni
- USB port segítségével csatlakoztathatjuk számítógépünkhoz vagy kis áramfelvételú USB eszközökhöz (On-The-Go USB miatt)  
- viszont nincs már rajta infra port (ami korábban kifejezetten üzleti célok miatt volt benne a készülékekben, de menet közben el járt felette az idõ)

A vele született böngészõ viszont egy kalap fos, így aki internetezésre (böngészésre) is szeretné használni a telefonját, az töltse le pl. az Opera Minit (azzal meg az a baj, hogy a QWERTY billentyûket még nem érzékeli, így az érintõkijelzõn kell bepötyögni az URL címet... A kijelzõ nem túl nagy, így a gombok kicsik, tehát nagy az elírás veszélye...)

Nokia E6 - mysocialSaját social alkalmazással rendelkezik ez a symbian, ami valljuk be nagyon béna... Nem látom értelmét annak, hogy fejlesztettek egy saját felületet, amibe le akarják fejleszteni mégegyszer a facebook és a twitter funkcióit. Minek? Pláne van egy rakat dolog, ami még nincs benne, így az egész csak bosszúság. Inkább felmentem a böngészõvel a facebook oldalára és úgy használtam... Egyetlen elõnye, hogy a fképernyõre ki lehet tenni a social widget-et és egybõl láthatjuk a friss status update-eket.
 

Nokia E6 összegzés

A Nokia üzleti mobiltelefonjainak legújabb tagja szép jövõ elõtt állhat. Azért csak állhat, mert még finomítani kell hozzá. Jó ez az érintõképernyõ, de még nem az igazi. Jó ez az (symbian) Anna, de nem õ lesz életem párja. 
Akinek korábban QWERTY-s Nokia mobiltelefonja volt, annak feltétlen ajánlom - legalább egy tesztre! Vagy tetszeni fog, vagy nagyon nem. Szerintem nem lesz néptelefon, de sok embernek örömet fog okozni, mert megkönnyíti az üzleti dolgokat is - de ugyanakkor akár a social dolgokra is jól lehet használni, lehet nyomatni a 'status update-eket!

Nokia E6 - dobozzal
 

Nokia E6 kapcsolódó képek

Nokia E6 teszt videó

legutóbbi Mobiltelefon hírek
mobiltelefon sajtóközlemény
2019. 06. 17.
Idén negyedszerre szerepel a Huawei a BrandZ Top 50 legjobbja között
mobiltelefon sajtóközlemény
2019. 03. 27.
A Huawei P30 Pro kameraképességeivel újraírja a mobilfotózás szabályait
mobiltelefon tartozékok
2019. 02. 28.
A maga nemében egyedülálló HTC 5G Hub otthon, munkahelyen és persze útközben is biztosítja az 5G gyorsaságát
További mobiltelefon hírek >>

további mobiltelefon hírek
szifon.com
2020. 08. 03.
A tavaly megjelent Apple Watch Series 5 talán legfőbb újdonsága, a folyamatosan aktív retina kijelzőt követően az Apple további...
szifon.com
2020. 08. 03.
Az Apple már az iOS 6 óta nagyon komolyan veszi az adatvédelmet és minden évben hasznos újításokat adnak ki, amikkel a tudatos...
szifon.com
2020. 08. 02.
A koronavírus elleni helyes védekezésre sokféleképpen próbálják felhívni az emberek figyelmét. És mivel az arcmaszkok használata már...
szifon.com
2020. 08. 01.
Amennyiben hihetünk a pletykáknak, vagyis inkább a szivárogtatásoknak – és hát sok-sok éve abszolút hihetünk nekik –, akkor bizony...
szifon.com
2020. 08. 01.
Na, ilyen se volt még! Az Apple bejelentette, hogy a következő iPhone pár héttel később fog megjelenni, mint az iPhone 11 tavaly. Ez nem...
szifon.com
2020. 07. 31.
Az AirPods és AirPods Pro kiváló vezeték nélküli fülhallgatók, de ami igazán nagyszerűvé teszi őket, az a szoftveres integráció az...
mobiltelefon tweetek
mobiltelefon on Facebook
GSM online TV / mobiltelefon videó
OlcsóbbatiPhoneNokiaSamsungHTC
2006-2020 © Significant Communications Zrt. Impresszum Médiaajánlat Jognyilatkozat
xx