mobiltelefonokat épp ennyien nézik
Felhasználóbarát mobiltelefon oldal

Nokia Lumia 800 – ismerős arcok

Nokia Lumia 800 – ismerős arcok
2012. 03. 13.
A Nokia Windows rendszerű telefonját mintha már láttuk volna valahol. Sőt, mintha ki is próbáltuk volna nem is olyan régen. Igaz, azon a készüléken nem a Microsoft rendszere futott.


A Nokia Lumia 800 a 

Vip-Phone

jóvoltából érkezett hozzánk tesztelésre.

Köszönjük!

 

A Nokia meglepetést okozott azzal a bejelentésével, hogy felsőbb kategóriás okostelefonjai Windows rendszerrel kerülnek majd piacra. Az évek alatt ugyanis sokunkban rögzült, hogy ha a Nokia okostelefonokat gyárt, akkor bizony a szoftver valamilyen Symbian verzió lesz. Szépen lassan rájöttek a Nokiánál, hogy a Symbian nem egy olyan platform, melyre a szoftvercégek szeretnének fejleszteni, ráadásul az Android és iOS rendszerek térnyerése szinte teljesen kiszorította a Symbiant a szoftverpiacról.

Nokia Lumia 800

A Windows Phone rendszere jó alap egy okostelefonhoz, hiszen ugyanolyan teljes értékű rendszer, mint bármelyik okostelefon szoftver. Csak előítéletesek vagyunk, mert a Microsoft előző okostelefon szoftvere, a Windows Mobile nagyon elavult és szinte teljesen optimalizálatlan rendszer volt. Ám a fejlődés szemmel látható. a Windows Mobile és a Windows Phone rendszerek között körülbelül akkora szakadék tátong, mint egy Windows 95 és egy Windows 7 rendszer között.

 

Nokia Lumia 800 – Külső

Külsőre már ismerős a Nokia új üdvöskéje, valahol már láttuk. Az egész formavilág egy az egyben a Nokia N9-est idézi fel. Itt-ott természetesen vannak minimális eltérések, de laikusoknak ugyanannak a mobilkészüléknek tűnhet. Természetesen a külsőnek vannak jó és rossz oldala is. Pozitív benyomást kelt a fémes ház és az elegáns sötét kijelző, melynek felbontása 480x800 pixel, mérete pedig 3.7 inch. Alatta a Windows ikonokat találjuk, melyekkel a menüt, a keresést és a visszalépés funkciót érjük el. A vissza nyilat hosszan nyomva a multitasking funkciót érjük el.

Nokia Lumia 800

A Mobiltelefon tetején a jack kimenet mellett egy kihajtható ablak alatt a microUSB-t találjuk. Az USB csatlakozó mellett egy kipattintható tálcán a microSIM kártya foglal helyet. A készülék jobb oldalán a hangerőszabályzó gombok alatt a bekapcsoló gombot, legalul pedig a kamera exponáló billentyűjét találjuk. A telefon bal oldala teljesen üres, míg alján a hangszórót találjuk. A hátlapon fémes keretben a kamera optikáját és a hozzá tartozó LED segédfényt leljük. A hátlap teljesen fix, az akksi cseréjéről így nagyon hamar le kell mondanunk.

 

Nokia Lumia 800 - Dobozbontás

A Nokia Lumia 800 doboza a gyártótól megszokott BKV-kék kivitel, belseje fiókként húzható ki. A dobozban a mobiltelefonon kívül még adatkábelt, töltőfejet, headsetet és egy, a telefon ütésállóságát fokozni hivatott szilikon tokot találtunk, mely tökéletesen passzol a készülékre, hiszen nem utángyártott vacakról, hanem gyári Nokia tartozékról beszélünk. 

Nokia Lumia 800

Nokia Lumia 800 – Belső

A Windows rendszere nem újdonság, még akkor sem, ha a Lumia 800-on a 7.5-ös verziószámú Mango rendszer fut. Mivel a Windowsnál nem engedték az egyedi felhasználói felületek használatát, így teljesen egységes platformot kapunk. Ráadásul a hardver is korlátozott, nincs például a memória bővítésére nincs lehetőség a Windows rendszerénél. A teljesen azonos szoftver és a hardveres keretnek hála a gyártók nem tudják egymás elől elkapkodni a vásárlókat barátságosabb felülettel vagy éppen sokkal erősebb hardverrel. A Nokia Lumia 800-nak nincs oka szégyenkezni hardveres téren. A telefonban 1.4 GHz-es processzor dolgozik, 512 MB RAM társaságában. A belső háttértárunk 16 GB-os, ennek bővítése kizárt. A Windows rendszer futtatásához több nem is kell, sem fagyás, sem akadás nem zavarta a tesztidőszakot.

Titkon lehetett remélni, hogy a Nokia azért itt-ott megpróbál majd komolyabb módosításokat is eszközölni a Windows által biztosított szoftveralapon, de némileg csalódást okozott a letisztult, zavaróan minimális ikonok ismerős képe. Amit a Nokia hozzátett a szoftverhez, az egy menüszín első körben, mely a Nokia Blue nevet viseli. Ezen kívül nincsenek komolyabb szoftveres módosítások. Ellenben előre telepített programokat ad a finn gyártó, melyek közül talán a gyári, offline térkép és a navigáció a legfontosabbak és a legjobban használhatóak. Annak ellenére, hogy a Nokia a saját térképét beépítette a szoftverbe, a menüben elérhető még a Windows Bing térképe is, mely meglehetősen részlet gazdag, ám online és abszolút nem operál színekkel. Monokróm hatást keltő fakó, egy szín árnyalatait használó szoftverről van szó.

Nokia Lumia 800

A Windows telefonok legnagyobb hátulütője talán az alkalmazásbolt volt, hiszen minden szoftvercég a másik két vezető okostelefon-platformra koncentrált, az iOS-re és az Androidra. A helyzet azonban közel sem ennyire vészes, a nagyobb gyártók minden népszerű szoftvere megtalálható a Windows piacterén is, így szinte lehetetlen kimaradni a slágeralkalmazások használatából még akkor is, ha a Microsoft rendszerét futtatja mobiltelefonunk.

 

Nokia Lumia 800 - Multimédia

A Lumia 800 hátlapján egy 8 megapixeles kamera kapott helyet, melynek munkáját sötétben LED segédfény segíti, az élességet autofókusz garantálja. Videót is tudunk rögzíteni 30 FPS-sel, 720p felbontásban.  A zenelejátszó egy érdekes pontja a mobiltelefonnak, a Windows saját iTunes-sza, a Zune kapott helyet a szoftverben. Félreértés ne essék, mint zenelejátszó, tökéletesen teljesít, azonban van egy idegesítő tulajdonsága a Zune-nak. Konkrétan nem lehet a mobiltelefont háttértárként használni, ha az általunk használt PC-n nincsen fent a Zune szoftvere. E nélkül nem tudunk zenéket se felmásolni a telefonra, sőt képeinket se tudjuk lementeni. Csöppet idegesítő.

Nokia Lumia 800

 

Nokia Lumia 800 – Összegzés

A Windows Phone 7 nem egy ijesztő rendszer, teljes értékű okostelefonként használhatjuk Windows-os mobiltelefonunkat. A Nokia Lumia 800-ból hiányzott némi kreativitás, annak ellenére, hogy az N9-es egy jól eltalált formatervvel büszkélkedhet, a Lumia 800 kaphatott volna más külsőt. Ha már a két okostelefon között, házon belül vacillálunk, érdemes szem előtt tartani a Windows Phone szoftveres támogatottságát, és az egyre bővülő alkalmazásboltot. Ugyan az Android személyre szabhatóságától és az iOS minőségétől külsőleg távol áll a Windows rendszere, így sem kell szégyenkeznie, hiszen használhatóságára nem lehet panasz, csupán a formavilágát gondolták teljesen másképp a Microsoft mérnökei.

Nokia Lumia 800

A Nokia Lumia 800 a Vip-Phone jóvoltából érkezett hozzánk, ahol 2012.03.13-án kártyafüggetlenül, magyar nyelvvel, összes tartozékkal és 2 év garanciával már 108 950,- Ft-ért a tiéd lehet.

Megtalálod őket a 1066 Budapest, Oktogon tér 3. alatt.

Nokia Lumia 800 kapcsolódó képek

Nokia Lumia 800 teszt videó

legutóbbi Mobiltelefon hírek
mobiltelefon sajtóközlemény
2019. 06. 17.
Idén negyedszerre szerepel a Huawei a BrandZ Top 50 legjobbja között
mobiltelefon sajtóközlemény
2019. 03. 27.
A Huawei P30 Pro kameraképességeivel újraírja a mobilfotózás szabályait
mobiltelefon tartozékok
2019. 02. 28.
A maga nemében egyedülálló HTC 5G Hub otthon, munkahelyen és persze útközben is biztosítja az 5G gyorsaságát
További mobiltelefon hírek >>

további mobiltelefon hírek
szifon.com
2020. 06. 02.
2009 szeptembere előtt sok forrásból érkeztek különböző pletykák arról, hogy az iPod touch harmadik generációs változata kapni fog egy...
szifon.com
2020. 06. 01.
Az Apple elérhetővé tette az iOS 13.5.5, az iPadOS 13.5.5 és a macOS Catalina 10.15.6 első fejlesztői bétáit. A szoftverek a megszokott...
szifon.com
2020. 06. 01.
Az Apple ma este 7-kor kiadta a tvOS 13.4.6-os frissítést, ami az iOS 13.5.1, az iPadOS 13.5.1 és a watchOS 6.2.6 alapján fontos biztonsági...
szifon.com
2020. 06. 01.
Az Apple este 7-kor kiadta a watchOS 6.2.6-ot, ami a frissítés részletei alapján fontos biztonsági frissítéseket tartalmaz, akárcsak az iOS...
szifon.com
2020. 06. 01.
Az Apple este 7-kor kiadta az iPadOS 13.5.1-et, ami a frissítés részletei alapján fontos biztonsági frissítéseket tartalmaz, akárcsak az...
szifon.com
2020. 06. 01.
Az Apple este 7-kor kiadta az iOS 13.5.1-et, ami a frissítés részletei alapján fontos biztonsági frissítéseket tartalmaz. A biztonsági...
mobiltelefon tweetek
mobiltelefon on Facebook
GSM online TV / mobiltelefon videó
OlcsóbbatiPhoneNokiaSamsungHTC
2006-2020 © Significant Communications Zrt. Impresszum Médiaajánlat Jognyilatkozat
xx