mobiltelefonokat épp ennyien nézik
Felhasználóbarát mobiltelefon oldal

Nokia Lumia 800 – ismerős arcok

Nokia Lumia 800 – ismerős arcok
2012. 03. 13.
A Nokia Windows rendszerű telefonját mintha már láttuk volna valahol. Sőt, mintha ki is próbáltuk volna nem is olyan régen. Igaz, azon a készüléken nem a Microsoft rendszere futott.


A Nokia Lumia 800 a 

Vip-Phone

jóvoltából érkezett hozzánk tesztelésre.

Köszönjük!

 

A Nokia meglepetést okozott azzal a bejelentésével, hogy felsőbb kategóriás okostelefonjai Windows rendszerrel kerülnek majd piacra. Az évek alatt ugyanis sokunkban rögzült, hogy ha a Nokia okostelefonokat gyárt, akkor bizony a szoftver valamilyen Symbian verzió lesz. Szépen lassan rájöttek a Nokiánál, hogy a Symbian nem egy olyan platform, melyre a szoftvercégek szeretnének fejleszteni, ráadásul az Android és iOS rendszerek térnyerése szinte teljesen kiszorította a Symbiant a szoftverpiacról.

Nokia Lumia 800

A Windows Phone rendszere jó alap egy okostelefonhoz, hiszen ugyanolyan teljes értékű rendszer, mint bármelyik okostelefon szoftver. Csak előítéletesek vagyunk, mert a Microsoft előző okostelefon szoftvere, a Windows Mobile nagyon elavult és szinte teljesen optimalizálatlan rendszer volt. Ám a fejlődés szemmel látható. a Windows Mobile és a Windows Phone rendszerek között körülbelül akkora szakadék tátong, mint egy Windows 95 és egy Windows 7 rendszer között.

 

Nokia Lumia 800 – Külső

Külsőre már ismerős a Nokia új üdvöskéje, valahol már láttuk. Az egész formavilág egy az egyben a Nokia N9-est idézi fel. Itt-ott természetesen vannak minimális eltérések, de laikusoknak ugyanannak a mobilkészüléknek tűnhet. Természetesen a külsőnek vannak jó és rossz oldala is. Pozitív benyomást kelt a fémes ház és az elegáns sötét kijelző, melynek felbontása 480x800 pixel, mérete pedig 3.7 inch. Alatta a Windows ikonokat találjuk, melyekkel a menüt, a keresést és a visszalépés funkciót érjük el. A vissza nyilat hosszan nyomva a multitasking funkciót érjük el.

Nokia Lumia 800

A Mobiltelefon tetején a jack kimenet mellett egy kihajtható ablak alatt a microUSB-t találjuk. Az USB csatlakozó mellett egy kipattintható tálcán a microSIM kártya foglal helyet. A készülék jobb oldalán a hangerőszabályzó gombok alatt a bekapcsoló gombot, legalul pedig a kamera exponáló billentyűjét találjuk. A telefon bal oldala teljesen üres, míg alján a hangszórót találjuk. A hátlapon fémes keretben a kamera optikáját és a hozzá tartozó LED segédfényt leljük. A hátlap teljesen fix, az akksi cseréjéről így nagyon hamar le kell mondanunk.

 

Nokia Lumia 800 - Dobozbontás

A Nokia Lumia 800 doboza a gyártótól megszokott BKV-kék kivitel, belseje fiókként húzható ki. A dobozban a mobiltelefonon kívül még adatkábelt, töltőfejet, headsetet és egy, a telefon ütésállóságát fokozni hivatott szilikon tokot találtunk, mely tökéletesen passzol a készülékre, hiszen nem utángyártott vacakról, hanem gyári Nokia tartozékról beszélünk. 

Nokia Lumia 800

Nokia Lumia 800 – Belső

A Windows rendszere nem újdonság, még akkor sem, ha a Lumia 800-on a 7.5-ös verziószámú Mango rendszer fut. Mivel a Windowsnál nem engedték az egyedi felhasználói felületek használatát, így teljesen egységes platformot kapunk. Ráadásul a hardver is korlátozott, nincs például a memória bővítésére nincs lehetőség a Windows rendszerénél. A teljesen azonos szoftver és a hardveres keretnek hála a gyártók nem tudják egymás elől elkapkodni a vásárlókat barátságosabb felülettel vagy éppen sokkal erősebb hardverrel. A Nokia Lumia 800-nak nincs oka szégyenkezni hardveres téren. A telefonban 1.4 GHz-es processzor dolgozik, 512 MB RAM társaságában. A belső háttértárunk 16 GB-os, ennek bővítése kizárt. A Windows rendszer futtatásához több nem is kell, sem fagyás, sem akadás nem zavarta a tesztidőszakot.

Titkon lehetett remélni, hogy a Nokia azért itt-ott megpróbál majd komolyabb módosításokat is eszközölni a Windows által biztosított szoftveralapon, de némileg csalódást okozott a letisztult, zavaróan minimális ikonok ismerős képe. Amit a Nokia hozzátett a szoftverhez, az egy menüszín első körben, mely a Nokia Blue nevet viseli. Ezen kívül nincsenek komolyabb szoftveres módosítások. Ellenben előre telepített programokat ad a finn gyártó, melyek közül talán a gyári, offline térkép és a navigáció a legfontosabbak és a legjobban használhatóak. Annak ellenére, hogy a Nokia a saját térképét beépítette a szoftverbe, a menüben elérhető még a Windows Bing térképe is, mely meglehetősen részlet gazdag, ám online és abszolút nem operál színekkel. Monokróm hatást keltő fakó, egy szín árnyalatait használó szoftverről van szó.

Nokia Lumia 800

A Windows telefonok legnagyobb hátulütője talán az alkalmazásbolt volt, hiszen minden szoftvercég a másik két vezető okostelefon-platformra koncentrált, az iOS-re és az Androidra. A helyzet azonban közel sem ennyire vészes, a nagyobb gyártók minden népszerű szoftvere megtalálható a Windows piacterén is, így szinte lehetetlen kimaradni a slágeralkalmazások használatából még akkor is, ha a Microsoft rendszerét futtatja mobiltelefonunk.

 

Nokia Lumia 800 - Multimédia

A Lumia 800 hátlapján egy 8 megapixeles kamera kapott helyet, melynek munkáját sötétben LED segédfény segíti, az élességet autofókusz garantálja. Videót is tudunk rögzíteni 30 FPS-sel, 720p felbontásban.  A zenelejátszó egy érdekes pontja a mobiltelefonnak, a Windows saját iTunes-sza, a Zune kapott helyet a szoftverben. Félreértés ne essék, mint zenelejátszó, tökéletesen teljesít, azonban van egy idegesítő tulajdonsága a Zune-nak. Konkrétan nem lehet a mobiltelefont háttértárként használni, ha az általunk használt PC-n nincsen fent a Zune szoftvere. E nélkül nem tudunk zenéket se felmásolni a telefonra, sőt képeinket se tudjuk lementeni. Csöppet idegesítő.

Nokia Lumia 800

 

Nokia Lumia 800 – Összegzés

A Windows Phone 7 nem egy ijesztő rendszer, teljes értékű okostelefonként használhatjuk Windows-os mobiltelefonunkat. A Nokia Lumia 800-ból hiányzott némi kreativitás, annak ellenére, hogy az N9-es egy jól eltalált formatervvel büszkélkedhet, a Lumia 800 kaphatott volna más külsőt. Ha már a két okostelefon között, házon belül vacillálunk, érdemes szem előtt tartani a Windows Phone szoftveres támogatottságát, és az egyre bővülő alkalmazásboltot. Ugyan az Android személyre szabhatóságától és az iOS minőségétől külsőleg távol áll a Windows rendszere, így sem kell szégyenkeznie, hiszen használhatóságára nem lehet panasz, csupán a formavilágát gondolták teljesen másképp a Microsoft mérnökei.

Nokia Lumia 800

A Nokia Lumia 800 a Vip-Phone jóvoltából érkezett hozzánk, ahol 2012.03.13-án kártyafüggetlenül, magyar nyelvvel, összes tartozékkal és 2 év garanciával már 108 950,- Ft-ért a tiéd lehet.

Megtalálod őket a 1066 Budapest, Oktogon tér 3. alatt.

Nokia Lumia 800 kapcsolódó képek

Nokia Lumia 800 teszt videó

legutóbbi Mobiltelefon hírek
mobiltelefon sajtóközlemény
2019. 06. 17.
Idén negyedszerre szerepel a Huawei a BrandZ Top 50 legjobbja között
mobiltelefon sajtóközlemény
2019. 03. 27.
A Huawei P30 Pro kameraképességeivel újraírja a mobilfotózás szabályait
mobiltelefon tartozékok
2019. 02. 28.
A maga nemében egyedülálló HTC 5G Hub otthon, munkahelyen és persze útközben is biztosítja az 5G gyorsaságát
További mobiltelefon hírek >>

további mobiltelefon hírek
szifon.com
2020. 08. 04.
Magyarországon hivatalos Apple Store nem létezik, csak Autohrized Resellerek, azaz hivatalos viszont eladók, mint például az iStyle és az...
szifon.com
2020. 08. 03.
A tavaly megjelent Apple Watch Series 5 talán legfőbb újdonsága a folyamatosan aktív retina kijelző. Ezt követően az Apple további...
szifon.com
2020. 08. 03.
Az Apple már az iOS 6 óta nagyon komolyan veszi az adatvédelmet és minden évben hasznos újításokat adnak ki, amikkel a tudatos...
szifon.com
2020. 08. 02.
A koronavírus elleni helyes védekezésre sokféleképpen próbálják felhívni az emberek figyelmét. És mivel az arcmaszkok használata már...
szifon.com
2020. 08. 01.
Amennyiben hihetünk a pletykáknak, vagyis inkább a szivárogtatásoknak – és hát sok-sok éve abszolút hihetünk nekik –, akkor bizony...
szifon.com
2020. 08. 01.
Na, ilyen se volt még! Az Apple bejelentette, hogy a következő iPhone pár héttel később fog megjelenni, mint az iPhone 11 tavaly. Ez nem...
mobiltelefon tweetek
mobiltelefon on Facebook
GSM online TV / mobiltelefon videó
OlcsóbbatiPhoneNokiaSamsungHTC
2006-2020 © Significant Communications Zrt. Impresszum Médiaajánlat Jognyilatkozat
xx