mobiltelefonokat épp ennyien nézik
Felhasználóbarát mobiltelefon oldal

Nokia N8 teszt – A Nokia iPhone-ja

Nokia N8 teszt – A Nokia iPhone-ja
2010. 12. 07.
A Nokia a Symbian 3 operációs rendszerétõl várja a fellendülést, így elkezdett kiélezni csúcskészülékeket, mint az N8, E7 vagy a C7 stb. Az új mobiltelefonok szépek, de vajon képesek versenyben maradni?

A mobiltelefont a

VIP PhoneVIP Technika

biztosította.
Köszönjük!


Nokia N8 teszt – Bevezetõ

A Nokia E7 és a Nokia N8 elsõ ránézésre egyformának tûnik. Nálunk a Nokia E7 hamarabb járt, mint a Nokia N8, így volt már viszonyítási alapunk és nem dobtunk hátast a Nokia N8 láttán. Lényegében egy QWERTY nélküli kisebb Nokia E7.
Nokia E7Nokia N8

Formailag és anyaghasználatában viszont elégedettek voltunk, ugyanúgy, mint a Nokia E7 kapcsán. Nincs gond az új Nokiák kinézetével és minõségével, igazából soha nem is volt nagyobb probléma ezekkel.


Nokia N8 fektetve fõképernyõA Nokia N8 érkezését hatalmas várakozás övezte, itthon és külföldön is. Várták magát a fémházas mobiltelefont, az AMOLED kijelzõt és persze a Symbian 3-at. A legnagyobb kérdés rögtön itt merül fel, hiszen a Nokia már régen elhúzta a mézesmadzagot az új operációs rendszerrõl, de hát idõközben kijöttek a konkurensek platformjai is. Ezért vajon képes lesz életben maradni? Lesz olyan népszerû, mint az iOS4, Android 2.2 vagy a Windows Phone 7?

Elképzelhetõ. Hiszen állandóan csak sunyít a Nokia, mi kívülállók nem is értjük a lépéseiket, de vajon mi játszódhat le a cégen belül? Lefogadom, hogy nagyon is tudják, hogy mit miért tesznek és minden lépésüknek nagyon is jó oka van.

Talán idõt húznak a Symbian 3-mal és valami hatalmas durranásra készülnek a jövõben. Tehát még azt is logikusnak találom, hogy csak túlakarják élni ezt az idõszakot, persze azt úgy, hogy a régit új köntösben, drágábban elpasszoljuk és degeszre keressük magunkat felfogással. Zseniális.

Nokia N8 kézben

Az tény, hogy régen éreztem már hasonló furcsaságot, mikor Nokiát fogtam a kezembe. Most teljesértékûen kijelenthetem, hogy azt éreztem; végre egy csúcs Nokia került a hozzám. És ez bizony így is van.


Nokia N8 teszt – Külsõ

Nokia N8 dobozosA Nokia N8 a Nokia E7 elõdje. Teljesen egyezik a formavilág, kiköpött testvérek. Méretbeli különbségek vannak csupán, meg persze tömegben is megmutatkozik a QWERTY billentyûzet hiánya. Szintén anódozott alumíniumból készült a készülékház és üveglap fedi az AMOLED érintõképernyõt. A [[link4]] nagyon ráélezõdött most a prémiumkategóriára, ez meg is mutatkozik abban, hogy nem spórolnak az anyagokkal. A [[link8]] azt a hatást kelti, hogyha ledobnánk a negyedik emeletrõl se lenne baja. Összerakták, ez tény. Gyönyörû és innovatív, mint a Nokia E7 is.

Méretei: 113,5 x 59 x 12,9 milliméter, beépített akkumulátorral 135 grammot nyom a mérlegen. Többféle színben kapható; ezüst, narancs, kék, zöld, nálunk pedig a sötétszínû járt. A színválasztékból adódóan megnyitották azon lehetõséget, hogy célozhatóak lettek a fiatalok, a dinamikus színek által és persze a komoly emberek is, akiknek fontos egy mobiltelefon megjelenése.

Doboz, tartozékok:

Nokia N8 tartozékok
Elegáns és vékony, sugallva, hogy egy nem mindennapi mobiltelefon bújt meg benne. Szétnyitva a dobozt végre bõséges a tartozékok listája. Találunk töltõt, adatkábelt, fülest, USB OTG átalakítót, HDMI átalakítót. A mobiltelefon belsõ kapacitása 16 gigabájtos, így nem mellékeltek memóriakártyát. De természetesen bõvíthetõ a mobiltelefon.

Gombok, csatlakozók:

A Nokia N8 mobiltelefonon még annyi gomb sincs, mint a Nokia E7-esen. Itt is találunk az elõlapon egy menü gombot, ami már könnyebben benyomható, aztán legfelül a bekapcsoló gomb; ez már kissé nehézkesebben kezelhetõ. A mobiltelefon jobb oldalán találhatóak a hangerõszabályzó gombok, a kamera exponáló gombja egy csúszka amely lezárja a mobiltelefont. Ez utóbbi a Nokiáknál általában nagyon jól mûködik, viszont a Nokia N8-nál azt tapasztaltuk, hogy eléggé érzékeny, így hajlamos könnyen feloldani a készüléket.

Nokia N8 Review

Az elõlapon a kijelzõ felett a másodlagos kamera és a fényérzékelõ található, a mobiltelefon jobb oldalán a SIM és a microSD kártya ajtajai valamint a microUSB csatlakozó lelhetõ fel. A mobiltelefon tetején a bekapcsoló gomb mellett egy HDMI csatlakozó és egy 3,5 jack csatlakozó található. Érdekesség, hogy a Nokia N8 alján van egy vékonytöltõs csatlakozó, alapból ilyen töltõt is adnak hozzá, viszont microUSB-n keresztül is vesz fel áramot.

Nokia N8 felülrõlNokia N8 alulrólA hátlap gyönyörûre sikerült; bár engem kissé zavart, hogy a kitülemkedett kamerán feküdt a mobiltelefon, amelyet érthetetlen módon oldottak meg. Szép és valószínûleg a 12 megapixeles kamera kiemelés volt a céljuk, de igazán egy síkba hozhatták volna a hátlappal. Alatta ezüstözve ráírva, hogy Nokia és Nseries. Tiszta elegancia.

Kijelzõ:

Nokia N8 galériaA [[link4]] elsõ AMOLED kijelzõje, amely valóban eszméletlen színek megjelenítésére képes, mármint legalábbis az elõzõ [[link4]] modellekéhez képest. Felbontásban nHD, vagyis 360 x 640 pixel. A technológia kapacitív, a képátló pedig 3,5 inch. A Nokia E7 [[link8]] képátlója 4 hüvelyk, ugyanilyen felbontásban. Valóban nagy elõrelépés a Nokiától, hogy végre elõrukkoltak egy ilyen megoldással, csak az a probléma, hogy a versenytársak már régen túl vannak ezen. Mind az Apple, mind az Androidos mobiltelefonok, mind a Windows Phone 7-es mobiltelefonok már régen jobb felbontásban képesek megjeleníteni.

Persze mostanában divat szidni a Nokiát, mégis piacvezetõk meg stb., de akkor is illene már egy olyan projecttel végre elõállniuk ami elõtt meghajol a szakma. Mert panasz nem lehet, a Nokia tartja a lépést, nem marad le semmirõl, de régen õk diktáltak és az volt a megszokott.

A Nokia N8 olcsóbb, mint egy iPhone 4, talán van is olyan jó. Szigorúan Nokiás szemmel nézve… Anyaghasználat és összeszerelési minõség ötös, kijelzõ AMOLED, egyenlõ eladható és siker. Úgy látszik ennyivel megelégszik a Nokia.

Nokia N8 teszt – Belsõ

A teszteléskor a 680 MHz-s processzorral különösebb probléma nem volt, a Nokia külön grafikus gyorsítót is használ így együttesen elég erõsnek mondható, viszont produkált 3-4 fagyást a mobiltelefon és néha belassulást is. A 256 MB memória kissé kritizálható. Érdemes megjegyeznünk a mozgásérzékelõt és a multi-touch kezelhetõséget.

Maga a Symbian 3 alig különbözik külsõre az elõdtõl, viszont megbújik benne pár apróság ami újításnak számít. A legkiemelkedõbb a multi-touch és az energiatakarékosság. Több feladatot, programot tudunk egyszerre futtatni, mégse szívja le az akksit pillanatok alatt.

Nokia N8 fõképernyõ 2A három virtuális képernyõre megannyi apró widgetet pakolhatunk ki, amelyek már ilyen kis formájukban is kifejezetten informatívak: az e-mail alkalmazás már ikon méretben is mutatja az utolsó levelek feladóit és a címek elsõ pár szavát, de ugyanígy valamelyik kezdõlapra pakolhatjuk a legfontosabb kontaktjainkat, egy multifunkciós ébresztõs órát, a Wi-Fi állapotjelzõjét, naptárat vagy épp az elmulasztott események, olvasatlan SMS-ek gyûjtõdobozát. Természetesen a közösségi hálók támogatása is elengedhetetlen.

A Symbian 3 kissé kuszának tûnt számunkra, persze vannak jó megoldások, de egy-két helyzetben okozott meglepetést a bonyolult rendszere. Volt amikor 5-6 perbe is beletelt amíg megtaláltuk a keresendõ menüpontot és azt is 3-4 kattintással értük el. Pl.: SMS feladójának visszahívása. Apró kellemetlenségek.

Nokia N8 üzenetek
Az üzenetkezelésben végre megjelent, hogy összefûzi a beszélgetéseinket, így egy mobiltelefonszám alatt láthatjuk a folyamatos SMS-einket. A virtuális QWERTY billentyûzet egészen jól használható, persze aki elõször fog a kezébe érintõképernyõs mobiltelefont annak nehezebb lesz megszokni.

Kapunk természetesen Quickoffice-t, Adobe PDF olvasót, Mail for Exchange programot és a World Traveler alkalmazással még a repülõgépjáratokat is kövehetjük. Természetesen az OVI Store-ban szintén találunk még hasznos alkalmazásokat.

Videózásra, FM-rádiózársa, MP3 lejátszóként természetesen kiválóan megállja a helyét a mobiltelefon. Igazából el is várjuk egy N szériás Nokiától. A médialejátszó nem válogatós fajta, így lazán lejátszik Xvid és DivX filmeket is, akár 720p felbontásban is.

Nokia N8 zenelejátszó
A zenelejátszásnál ami említésre méltó, hogy cover-flow nézetet kapott. Vagyis az albumborítók nézegetésével az ujjunk húzogatásával válthatunk, mint a galériában. Ugyanígy az ujjunkkal tudunk tekerni is. A mellékelt füles nagyot szól, panaszra nem lehet ok és trendi agybadugós kialakítású.


Nokia N8 kameraA Nokia N8 a kamerájára lehet a legbüszkébb; 12 megapixeles, xenon vakuval felvértezve. Azt gondoltuk, hogy úgyse fog szemmel láthatóan jobb képeket csinálni és hát tévedtünk. Nagyon is szép és éles képek rögzítésére képes. Ráadásul éjszaka, rossz fényviszonyok mellett is. A fekete az fekete, nem pedig csíkozott szürke. Az már nincs többé. A videóban megbizonyosodhattok a képek minõségérõl. A fókuszálást piros segédfény teszi gyenge fényviszonyok között is mûködõképessé. Természetesen 720p-s HD videók felvételét teszi még lehetõvé, 25 fps-sel.

Adatátvitel:

A Nokia N8-nak sem vezetékes, sem pedig vezeték nélküli fronton nincs szégyenkeznivalója. A készülékhez mellékelt CA-157-es kábel révén egy pendrive, egy hordozható merevlemez, vagy akár egy számítógépes egér-billentyûzet is csatlakoztatható a telefonra, hiszen az USB OTG 1.3 kompatibilitás adott. A mobiltelefon felvonultat; GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSUPA, Bluetooth, Wi-Fi, microUSB csatlakozási lehetõségeket, tessék válogatni.

Nokia N8 tartozékok

GPS vevõ természetesen van a mobiltelefonban és persze a szokásos ingyenes, örök navigációs programmal a Nokia Maps-al. Meglepõen gyorsan talál jelet, talán valamit kitaláltak a Nokiánál?

Fontos még megjegyezni, hogy végre kényelmesen lehet böngészni a mobiltelefonnal, hiszen a multi-touch itt is segítségünkre van és a kezelhetõség nagyon jól megoldott.

Nokia N8 teszt – Összegzés

Egy olyannyira összerakott mobiltelefont sikerült a Nokiának piacra dobnia, amivel megállja majd a helyét a prémiumok között az biztos. Kiemelkedni nem fog, de határozott, biztos helye van. Trendi, fiatalos és komoly megjelenés közül lehet választani; a belsõ viszont mindkét igényt kielégíti. A Nokia nagyon jól taktikázik; boncolgatom már egy ideje a témát, de most tényleg ennyire levannak maradva, vagy tudatosan hitetik el, hogy aztán bankot robbanthassanak. Remélem megélem még a játszma végét. A Nokia N8-at minden célközönségnek csak ajánlani tudjuk, megéri a pénzét.

A nagyméretû képekért kattintsatok a logós képekre!

A Nokia N8-at a VIP Phone jóvoltából kaptuk és a GSM online oldalán már 121 849 Ft-ért megkaphatod.

 

Fotó: Bajnok Levente

 

legutóbbi Mobiltelefon hírek
mobiltelefon sajtóközlemény
2019. 06. 17.
Idén negyedszerre szerepel a Huawei a BrandZ Top 50 legjobbja között
mobiltelefon sajtóközlemény
2019. 03. 27.
A Huawei P30 Pro kameraképességeivel újraírja a mobilfotózás szabályait
mobiltelefon tartozékok
2019. 02. 28.
A maga nemében egyedülálló HTC 5G Hub otthon, munkahelyen és persze útközben is biztosítja az 5G gyorsaságát
További mobiltelefon hírek >>

további mobiltelefon hírek
szifon.com
2019. 08. 24.
Az iOS 11 egyik újdonsága volt a teljesen megújult App Store, amiben helyet kapott a Ma fül, ahol az Apple rendszeresen összegyűjt néhány...
Mobilaréna
2019. 08. 23.
Az Android 10-en készülő rendszerváltozat jól körvonalazza a Huawei telefonok szoftveres jövőjét: egységesebb stílus és...
Mobilaréna
2019. 08. 23.
Lencsevégre kapták a berlini IFA-ra várt Nokia 7.2 lencserendszerét, amely egy klasszikust idéz meg.
Mobilaréna
2019. 08. 23.
Lu Weibing a Redmitől nem bírt magával: két képet is közzétett, amely a bejelentés előtt álló Note 8 Pro 64 megapixeles hátlapi...
Mobilaréna
2019. 08. 23.
A Samsung új csúcsmodelljei messze felülmúlják az elődmodell előrendelési számait; a készülékek ma kerülnek a boltokba.
Mobilaréna
2019. 08. 23.
Az új nevezéktan mögött komoly filozófia bontakozik ki, amihez új logó és betűtípus is jár.
mobiltelefon tweetek
mobiltelefon on Facebook
GSM online TV / mobiltelefon videó
OlcsóbbatiPhoneNokiaSamsungHTC
2006-2019 © Significant Communications Zrt. Impresszum Médiaajánlat Jognyilatkozat
xx