mobiltelefonokat épp ennyien nézik
Felhasználóbarát mobiltelefon oldal

Nokia N900 teszt – A Maemo5 zászlóshajó

Nokia N900 teszt – A Maemo5 zászlóshajó
2011. 02. 21.
A Maemoval felvértezett Nokia N900 egy igazi mini számítógép. A nyílt forráskódú operációs rendszer rengeteg lehetõséget rejt magában, egy valódi gyöngyszem a Nokia N900, és felüdülés a mobiltelefonok palettáján. Kár, hogy a gyártása már leállt…
A mobiltelefont a

VIP PhoneVIP Technika

biztosította.
Köszönjük!


Nokia N900 teszt – Bevezetõ

A Nokia még akkor dobta piacra a Nokia N900-at, amikor még a Tablet gépek még csak a tervezõasztalokon csücsültek. Egyértelmû céljuk az volt, hogy a Netbookokat helyettesítsék egy készülékkel, amivel mobiltelefonálni is lehet, kisebb és pofásabb is egyben. Erre adott alapot a Linux alapú Maemo operációs rendszer. Az elgondolás nagyszerû volt, zavarba is hozták a felhasználókat, hiszen nem lehetett egyértelmûen eldönteni, hogy a Nokia N900 egy mini netbook, PDA, Smartphone vagy csak egy sima mobiltelefon, ami egy csomó mindent tud…

Az N jelzés elég megtévesztõ lehet, hiszen a Nokia N900 nem egyértelmûen a multimédiás vonalat erõsíti, de még csak az üzleti mobiltelefonok közé is nehezen sorolhatjuk. Így jött létre egy külön kategória; a Nokia N900.

A Nokia próbálkozott internetes készülékek megalkotásával (akkor még nem jöttek rá, hogy a jövõ a Tableté), viszont telefonálásra nem voltak alkalmasak, viszont a nyílt forráskódú Linux alapú Maemo rendszer rengeteg kipróbálható alkalmazást biztosított.

A [[link3]] Symbian rendszere folyamatosan veszített részesedésébõl, egyre erõsebbek lettek a konkurensek; az Android, az Apple és a Blackberry. A [[link3]] hiába próbált meg lépést tartani, az S60 érintõs verziója alkalmatlan volt a feladatra. Így jött be a képbe a [[link3]] N900. Most már ugye azt is tudjuk, hogy a Symbian 3 operációs rendszernek is fel kell kötnie azt a bizonyos gatyamadzagot, hiszen ádáz küzdelmek folynak a csatatéren és a [[link3]] nem áll túl jól. Talán ennek köszönhetõ legutóbbi bejelentésük, miszerint a [[link3]] összeáll a Microsofttal és a következõ [[link3]] mobiltelefonokon már a Windows Mobile 7 kacsint vissza ránk. Ezt a témát inkább majd máskor boncolgatom…

Nokia N900 teszt – Külsõ

A Nokia N900 robosztus egy darab, jómagam is meglepõdtem, amikor elõször kezembe vettem. Piacra kerülése után egy Nokia fanatikus ismerõsöm vett egy Nokia N900-at, akkor még nem értékeltem túlzottan a mobiltelefont. Elsõ benyomásom az volt, hogy te jó ég, minek vettél ekkora böhöm mobiltelefont? Egyáltalán tudsz vele telefonálni? Azzal érvelt, hogy de ez nem Symbian hanem Linux cucc, meg fullos netezõs kütyü, miegymás… Lényeg a lényeg, akkor is egy téglának tartottam a mobiltelefont és most sincs ez másképpen.

Nézzük is a PARAmétereket; a 181 grammot nyugodtan sorolhatjuk a nehézsúly kategóriába, azon belül is a veszélyes fegyverek közé. A mobiltelefon rendelkezik QWERTY billentyûzettel, amiket én kiváltképpen szeretek, de itt most ez 18 milliméteres vastagságot jelent. A 111 milliméteres magasság és a 60 milliméteres szélesség igazából pont ideális, különösebb gond nincs vele. A dizájnról nem lehet elmondani semmit, hiszen igazából az nem sok van neki. Egyszerû tégladizájn.

Az anyaghasználat tökéletes, prémium darabról van szó, ez el is várható. Az elõlap kerete fémbõl készült, a többi minõségi mûanyagból. Az illesztések kiválóak, semmi nyekergés vagy bármilyen zavaró hang nincsen. A Nokia N900 egy kifejezetten kétkezes mobiltelefon, szinte csak fektetve lehet a mobiltelefont használni, így is tervezték.

Csatlakozók, gombok:

A kétkezes használat miatt, mivel az elõlapra ránézve nehezen lehet megmondani melyik a teteje vagy az alja, sokszor fordítva sikerült felvennem és használnom a mobiltelefont. Kellett egy kis idõ amíg megszoktam. A kijelzõ 3,5 hüvelyk átlójú és 400 x 800 pixeles felbontású, TFT technológiás. A képminõség kifogástalan, szépek a színek és napfényben is jól olvasható. Rezisztív panelrõl van szó, éppen ezért mellékelt a Nokia egy aranyos bökõtût (ceruzát) amivel könnyedebb a kezelés. Ujjunkkal is nagyon jól használható a Nokia N900, bár én sokszor használtam a ceruzát, nekem tetszett és gyorsabban is tudtam így kezelni. Mindenesetre teljesen jó lett az érintõkijelzõ, sok panasz tulajdonképpen nem lehet rá, csupán annyi, hogy érzõdik a Nokiás jelenlét hiszen sokszor csak második érintésre reagált a kijelzõ.

A mobiltelefon hátlapja egyszerû, letisztult, felül találjuk a Carl Zeiss 5 megapixeles autofókuszos kamerát, amelyet egy retesz véd. Dupla LED villanóval felszerelt a kamera, sötétebb körülmények között is elfogadható képeket rögzít. A kamera alól kihajtható egy támasztókar, sok értelmét nem láttam, letudjuk tenni az asztalra, vagy bármilyen stabil helyre és talán videózáskor vagy fényképezéskor hasznát tudjuk venni.A QWERTY billentyûzet mechanikája tökéletes, szépen kipattan, és ugyanúgy csúszik vissza a helyére is. A gombsor kiváló, nagyon jó a megvilágítása, tökéletes a nyomáspontja és jó az anyaghasználat itt is. Egyetlen gond, hogy három sorból áll és viszonylag kicsik a gombok, így nehezen használható a nagyobb ujjú egyéneknek.

A Nokia N900 oldalain sok kis gombocska található, mivel a mobiltelefont fektetett használatra tervezték, ezért így is közelítem meg. Két oldalán (alul, felül) a sztereó hangszórók találhatóak. Bal oldalára került a microsUSB csatlakozó, jobb oldalon a 3,5 milliméteres jack csatlakozó, a mûanyag érintõceruza és a képernyõzár csúszkája található. Fent (jobb oldalon) a hangerõszabályzók, bekapcsoló és exponálógombok és az infraport helyezkedik el. Alul (baloldalon) semmi. Nekem kissé furák voltak a gombkiosztások, fõleg a bekapcsoló gomb és a képernyõzár gombja, nem ehhez szoktam a Nokiától. De hát a Nokia N900 pont nem egy olyan mobiltelefon amihez szoktunk. Számomra a legnagyobb hiányt az okozta, hogy nincsenek elõlapi gombok, pedig sokszor egyszerûbb lenne a kezelés.

Nokia N900 teszt – Belsõ

Hardverileg a Nokia N900 ütõsre sikerült, hiszen egy 600 MHz-es ARM Cortex-A8-as processzor duruzsol benne, PowerVR SGX grafikus chip társaságában. A RAM mérete 256 MB, belsõ memória tekintetében 32 GB áll rendelkezésre, ráadásul microSD kártyabõvítési lehetõségünk is van. Manapság hozzászoktunk az erõs 1 GHz-es processzorokhoz, de nem kell megijedni, a Nokia N900 hozza a papírformát gyorsaság tekintetében, szinte minden program, alkalmazás meglepõen gyors sebességgel fut el rajta.

Maemo5:

A mobiltelefonon Debian Linux disztribúción alapuló Maemo operációs rendszer 5-ös változata fut, mely igazából a [[link3]] N900-on debütál elõször. A rendszer stabilan mûködik, kezelhetõsége egyszerû, persze megszokás kérdése az egész. Külcsínben hajaz egy kisség a Symbianra, de ez még megbocsátható, hiszen olyan problémákkal, amiket a Symbian rejt magában még csak keresve se találunk. Teljes egészében támogatja a multi-taskingot, így könnyítve meg mégjobban a használatot.

Négy alapvetõ képernyõ áll rendelkezésünkre, ahová a parancsikonokat, widgeteket, linkjeinket pakolhatjuk ki. Ha nem szükséges nekünk négy képernyõ, akár le is kapcsolhatunk belõle. A menü logikusan van felépítve, minden jól átlátható és rendezett. A menübõl kilépni úgy tudunk, hogy üres területre kattintunk.

Gyári szoftverek terén elég jól elláttak bennünket. A fõmenübõl a böngészõt, a médialejátszót, a korrekt naptárat, a képgalériát, a névjegyzéket, a tárcsázót/hívásnaplót, a Google Maps-et, a kamerát, az e-mail klienst, az SMS-eket, az órát/ébresztõórát/világórát, a számológépet, az Ovi Store-t, valamint a beállításokat érhetjük el, ez ugye egy fix lista.

A további programok között, a more gomb megnyomása után jegyzettömböt, PDF olvasót, fájlmenedzsert, RSS-olvasót, alapfunkciós rajzolóprogramot, az alkalmazásmenedzsert, játékokat (sakk, Mahjong, Marbles, Blocks), backup programot, terminált, hírcsatornát, valamint idõjárás elõrejelzõt találunk. Itt találjuk továbbá a Documents To Go nevû Word/Excel/PowerPoint fájlolvasót, valamint a Facebook olvasót is, ezek azonban nincsenek elõre feltelepítve, tehát elõször le kell tölteni õket.

Kamera:

A kamera 5 megapixeles, autofókuszos, és 2576 x 1936 pixel felbontásban rögzít képeket, videókat 848 x 480 pixelben, 25 képkocka/másodperc sebességgel. A lencsét takaró fedél elhúzása után másfél-két másodperccel már fotózhatunk is, a fókuszálás átlagos sebességû. A beállítási lehetõségek között fehéregyensúlyt, érzékenységet (ISO 100/200/400) és expozíció-korrekciót találunk, plusz van négy elõre definiált fotóséma (makró, tájkép, portré, sport). A vakunál bekapcsolhatunk vörös szem-csökkentõ módot, ráadásul beállíthatunk egy nevet, mely az elkészített fotók EXIF információjában megjelenik majd, mint készítõ.

Az Nokia N900 fotói megfelelõ minõségûek, a színek szépek, nincsenek elmosódások és a vonalélesség is elég jó, csak a zajszint kissé magasabb a kelleténél. Gyenge fényviszonyok között viszont nagyon megnõ a zajszint és elveszik minden részlet, ezen a nem túl erõs vaku sem sokat segít.

Böngészés, adatkommunikáció:

A beépített böngészõ egyszerûen lélegzetelállító. Talán nem is láttam még ilyen jó böngészõt, ezt az is bizonyítja, hogy az Acid3 tesztben 100-ból 94 pontot kapott, ami azért igazán érdekes, mert a PC-s Firefox böngészõ csak 93-at tud. Lényegében tehát a [[link3]] N900 böngészõje ugyanolyan szépen jeleníti meg a weboldalakat, mint egy rendes asztali böngészõ. Az oldalak tördelése, gyorsasága teljesen jó, zoomolni az ujjunk körkörös mozgásával tudunk. Ha szétcsúsztatott állapotban gépelni kezdünk, akkor automatikusan a böngészõ címsorába írja azt, így gyorsabban tudunk szörfölni.

Adatkommunikációs téren is hozza a papírformát a Nokia N900. Adatátvitelre GPRS-t, EDGE-t, UMTS-t, 10,2 Mbps-os HSDPA-t és 2 Mbps-os HSUPA-t használhatunk és persze Wi-Fi-t. A levelezõkliensnél beállíthatjuk, hogy a postafiók csak akkor legyen szinkronizálva, ha WiFi hálózaton vagyunk. Van még Bluetooth, méghozzá sztereó headseteket is támogató 2.1-es, és a készülék USB Mass Storage módban is mûködik. Természetesen GPS is található a mobiltelefonban amit Nokia Maps-al megpróbálhatunk használni…

Nokia N900 teszt – Összegzés

A [[link3]] N900 bebizonyította, hogy a Netbookok felesleges eszközök. A [[link3]] megcsinált egy igazán jó mobiltelefont, egy baromi jó szoftverrel párosítva és mégis leállították a gyártást. Csak azt nem értem, miért nem vitték tovább a Maemo rendszert és miért kellett ennyire erõltetni a Symbiant. Csak remélni tudom, hogy a Microsofttal való együttmûködés csak ideiglenes. Remélni tudom azt is, hogy sikerül a Maemo rendszert olyan szintre fejleszteniük, hogy az bármelyik szoftverrel felvehesse a versenyt. Nem, mintha jelenlegi állapotában nem okozna nekik fejtörést… Összességében felüdülés volt a [[link3]] N900 és senki nem bánhatja, hogy ilyen mobiltelefont vásárolt. Használtan még most is elkaphatunk belõlünk párat, érdemes körülnézni!

A Nokia N900 mobiltelefont a VIP Phone jóvoltából kaptuk és a GSM online oldalán már 89 849 Ft-ért megkaphatod.


Fotók: Bajnok Levente


www.flickr.com
Mobiltelefon's Nokia N900 mobiltelefon képek photoset Mobiltelefon's
Nokia N900
photoset

Nokia N900 teszt videó

legutóbbi Mobiltelefon hírek
mobiltelefon sajtóközlemény
2019. 06. 17.
Idén negyedszerre szerepel a Huawei a BrandZ Top 50 legjobbja között
mobiltelefon sajtóközlemény
2019. 03. 27.
A Huawei P30 Pro kameraképességeivel újraírja a mobilfotózás szabályait
mobiltelefon tartozékok
2019. 02. 28.
A maga nemében egyedülálló HTC 5G Hub otthon, munkahelyen és persze útközben is biztosítja az 5G gyorsaságát
További mobiltelefon hírek >>

további mobiltelefon hírek
szifon.com
2020. 04. 03.
A 9to5Mac-nél előző hónapban megkaparintották az iOS 14 egyik belső változatát és azóta szépen lassan szivárogtatják ki az...
szifon.com
2020. 04. 02.
A koronavírus miatt egyre több Apple Store kerül bezárásra vagy működik korlátozott nyitvatartással. Kínában, Tajvanban és Hong Kongban...
szifon.com
2020. 04. 01.
Manapság már minden futárral érkezik és futárt szeretnénk rendelni is. Sajnos ez még a következő néhány hétben, hónapban is így...
szifon.com
2020. 03. 31.
Az Apple elérhetővé tette az iOS 13.4.5, az iPadOS 13.4.5, a watchOS 6.2.5, a tvOS 13.4.5 és a macOS Catalina 10.15.5 első fejlesztői...
szifon.com
2020. 03. 30.
Az elmúlt napokban felmerült pár pletyka az idén ősszel érkező Apple Watch és iPhone kapcsán, de voltak olyan jóslatok is, amik a jövő...
szifon.com
2020. 03. 28.
Az Apple Arcade indulásakor több mint 100 játékot próbálhattunk ki az 1890 Ft-os havidíj ellenében, majd később minden héten érkezett...
mobiltelefon tweetek
mobiltelefon on Facebook
GSM online TV / mobiltelefon videó
OlcsóbbatiPhoneNokiaSamsungHTC
2006-2020 © Significant Communications Zrt. Impresszum Médiaajánlat Jognyilatkozat
xx