mobiltelefonokat épp ennyien nézik
Felhasználóbarát mobiltelefon oldal

Nokia N97 és N97 mini teszt – Közel sem egyformák…

Nokia N97 és N97 mini teszt – Közel sem egyformák…
2010. 09. 15.
Egy hét leforgása alatt járt nálunk a Nokia N97 és N97 mini mobiltelefon. Gondoltuk, írunk egy összehasonlító cikket a Nokia N97 két változatáról és egy részletesebb elemzést a Nokia N97 minirõl

 
 

Nokia N97 és N97 mini teszt – Bevezetõ

Tudtuk, hogy milyenek, láttuk már õket, ismertük is õket. De mégis gondoltunk egy nagyot és úgy döntöttünk, megnézzük egyszerre. 

Megpróbálunk azért reálisak maradni, hiszen kapott tõlünk hideget-meleget a Nokia N97, ami pont elég ahhoz, hogy összehasonlítsuk a Nokia N97 minivel.Ez a cikk a Nokia N97 minirõl fog szólni és ezen a héten újdonsággal is készültünk nektek, hiszen mostantól minden teszthez teszt videót is készítünk. Reméljük, így még jobban bemutathatjuk a mobiltelefonokat!


Nokia N97 és N97 mini teszt – mi van a dobozban?

Mindkét mobiltelefont elegáns fekete dobozban kapjuk, nagyon illik hozzájuk, hiszen mind az N97 és mind az N97 mini is az eleganciát képviseli.

Tartozékok szempontjából ugyanazokat a dolgokat kapjuk, töltõt, adatkábelt és fülest. Viszont a füles baromi király. Egyrészt ez az agybadugós megoldás, amin a gumikat méretre tudjuk cserélni és a zsinór közepén távirányító van, ami eléggé megkönnyíti a használatot.Nokia N97 és N97 mini teszt – Külsõ

A két mobiltelefonra nyugodtan mondhatnánk, hogy megszólalásig hasonlít egymáshoz, de mégis vannak méretbeli és designbeli különbségek.
A Nokia N97 117,2 x 55,3 x 15,9 mm, a Nokia N97 mini pedig 113 x 52,5 x 14,2 mm. Tehát minden szempontból kisebb a Nokia N97 mini.
(Nekem jobban tetszett külsõre a
Nokia N97 mini,  mint a Nokia N97. Jobb volt a kezemben fogni és használni, sokkal kézreállóbb telefon.)


A képeken is láthatjátok, hogy tényleg kevés a különbség, a Nokia N97 elõlapja sokkal elegánsabb, szép a fémkeretbe foglalt Nokia felirat, míg az Nokia N97 minin csak fehérrel odapingálták.

A menü gomb is többet mutat a Nokia N97en, mint a Nokia N97 minin. (Elõször azt hittük a menü gombra, hogy ott a hangszóró vagy mikrofon…)

A hívásfogadó és elutasító gomb szinte egyforma, talán a Nokia N97 minin kissé lekerekítettebb.

Hátlap kategóriában viszont nálunk egyértelmû gyõztes a Nokia N97 mini. Mind a két mobiltelefonnál megvan az a kellemes tapintás érzés, jó a kezedben tartani, súlyuknál fogva stabilak is, tuti nem ejtitek le. Ha viszont igen és a lábatokra esik, irány a röntgen ;)Szétcsúsztatva mindkét mobil annyira stabil, hogy azt már el sem hiszem. Kibukkan a QWERTY egy határozott odacsapós mozdulattal. Bár a Nokia N97 mininél picit kényelmetlen a kitolás, nehéz ráérezni.


A QWERTY-rõl pár szót: annyi változott a Nokia N97 mininél, hogy eltûnt bal oldalról a négyirányú gomb, helyette jobb oldalon a billentyûzetekrõl ismert négy nyíllal helyettesítették. Ez azért jó megoldás, mert így több hely lett a gombok között, kényelmesebben tudjuk használni. Egyébként mindkét mobiltelefonon tökéletes a QWERTY, kellemes tapintásúak, jól kezelhetõek, jó megvilágításúak.

Az elõlapon a gombok és az érzékelõk maradtak, tehát a 3 gomb (menü, hívásfogadás, befejezés/elutasítás gomb) alul és felül a másodlagos kamera, távolságszenzor, fényérzékelõ.
A kijelzõ felbontása maradt 360X640 pixel, viszont a méret csökkent; a Nokia N97 3,5 inches képátlóval rendelkezik, míg a Nokia N97 mini 3,2"-el.

A kezelõszervek és a csatlakozók változatlanok, legfelül 3,5 mm-es (
"normál") jack csatlakozó és a bekapcsoló gomb helyezkedik el, oldalt microUSB és a hangerõ szabályzó billentyûk vannak.
Természetesen dedikált gomb a kamerának és a kijelzõzár-csúszka bal oldalon.(nézzétek meg a Nokia N97 mini teszt videó ezen részét, mert kissé kényelmetlen lehet jobbkezeseknek)

A hátlapon ugyanazok a kamerák vannak, 5 megapixel, autofókuszos, dupla LED villanóval. A Noki N97 mini hátlapja fém, ha van körmünk ki is tudjuk pattintani, ha nincs akkor azt felejtsük el…

Mindent összevetve mindkét telefon nagyon össze van rakva, prémium anyagokkal dolgoztak, szépek a fémes keretek, a fémes megoldások. Elegáns megjelenést biztosít, csak lehúzza az öltönyzsebet. A Nokia N97 150 gramm, a Nokia N97 mini 138 gramm. Nem lötyög, kipattan rendesen a QWERTY és ott is marad szépen.


Nokia N97 és N97 mini teszt – Belsõ

Továbbra is a Nokia N97 minirõl fogok beszélni. Elõzetesben annyit, hogy nagy a különbség a két mobiltelefon között szoftveresen. A Nokia N97 elég kiforratlan volt megjelenésekor, csak sokadik frissítéssel tudták némileg stabillá tenni. Viszont a Nokia N97 mini szoftveresen annyira stabil lett, hogy engem meggyõzött.

Annyiban lett mini a Nokia N97 mini, hogy a memória csökkent 8 GB-ra. De ugyanaz a 434 MHz-es processzor döcög benne, 128 MB RAM-al.

A fõképernyõ teljesen testre szabható, úgy alakítjuk a widgetekkel ahogyan csak szeretnék. Végre elférnek a szükséges dolgok és nincs lekorlátozva a számuk minimálisra!
Számos widget tölthetõ le az Ovi Store-ból, bátran lássunk neki.

A fõmenüben lényegében a szokásos ikonok, mappák vannak, pont 12, tehát nem is kell görgetnünk. Ami újdonság az a kinetikus görgetés, ez annyit tesz, hogy amikor görgetünk, az egész vesz egy lendületet és így gyorsabb a görgetés. Nagyon jól használható, tényleg profin oldották meg.


Nokia N97 és N97 mini teszt – Multimédia

N szériához méltó kamerát kapott. Szép képeket csinál  a fényképezõ és a dupla LED-nek köszönhetõen tök sötétben is úgy bevilágít, hogy az hihetetlen.
Videót VGA felbontásban 30 fps-el rögzít, különösebben ez sem olyan rossz.


Ami engem nagyon lázba hozott az a zenelejátszó volt. Elõször is annyira baromi jó fülest kapunk hozzá (agybadugós), amin távirányító is van.
Nagyon jól szól a fülesen keresztül is és még kihangosítva is.
Thx Nokia!


Nokia N97 és N97 mini teszt – Adatátvitel

Ebbõl a szempontból szintén ugyanazok állnak rendelkezésre a Nokia N97 mininél mint a Nokia N97-nél: HSDPA, HSUPA, WLAN, Bluetooth 2.0. Gyorsan és zökkenõmentesen kommunikál a mobiltelefon mindennel.

Mindkét mobiltelefonban van GPS, Nokia Maps-szel. Ismerjük a Nokia Maps-at, vannak hibái, de használható végszükség esetén. A készülékek kissé lassan találnak jelet, de egyébként stabilak.


Nokia N97 és N97 mini teszt – Összegzés

Mind a Nokia N97 és mind a Nokia N97 mini, üzleti és multimédiás eszközökre is használható.
Jó ötlet volt a Nokiától, hogy piacra dobta a Nokia N97 minit: frissítették, rádobtak egy minimális design változást és kész is volt.
Mindkét mobiltelefonnal megvoltunk elégedve, egy picit jobban tetszett a Nokia N97 mini, kézreállóbb, számomra többet mutatott, mint az elõdje.

A Nokia N97 és a Nokia N97 mini is igazi multimédiás mobiltelefon, amely az üzleti világban is megállja a helyét. Kicsit kommunikátor utóhangulatú, de szerintem szép külsõt varázsoltak nekik.

A Nokia N97et és a Nokia N97 minit a VIP Phone jóvoltából kaptuk és a GSM online oldalán már 96 849 illetve 83 849 Ft-ért megkaphatod.

 

A mobiltelefont a

biztosította.
Köszönjük!


Fotó: Bajnok Levente

 

www.flickr.com/mobiltelefon
Nokia N97 mobiltelefon teszt Mobiltelefon's Nokia N97 teszt photoset

www.flickr.com/mobiltelefon
Nokia N97 mini mobiltelefon teszt Mobiltelefon's Nokia N97 mini teszt photoset

 

Nokia N97 kapcsolódó képek

legutóbbi Mobiltelefon hírek
mobiltelefon sajtóközlemény
2019. 06. 17.
Idén negyedszerre szerepel a Huawei a BrandZ Top 50 legjobbja között
mobiltelefon sajtóközlemény
2019. 03. 27.
A Huawei P30 Pro kameraképességeivel újraírja a mobilfotózás szabályait
mobiltelefon tartozékok
2019. 02. 28.
A maga nemében egyedülálló HTC 5G Hub otthon, munkahelyen és persze útközben is biztosítja az 5G gyorsaságát
További mobiltelefon hírek >>

további mobiltelefon hírek
szifon.com
2019. 08. 24.
Az iOS 11 egyik újdonsága volt a teljesen megújult App Store, amiben helyet kapott a Ma fül, ahol az Apple rendszeresen összegyűjt néhány...
Mobilaréna
2019. 08. 23.
Az Android 10-en készülő rendszerváltozat jól körvonalazza a Huawei telefonok szoftveres jövőjét: egységesebb stílus és...
Mobilaréna
2019. 08. 23.
Lencsevégre kapták a berlini IFA-ra várt Nokia 7.2 lencserendszerét, amely egy klasszikust idéz meg.
Mobilaréna
2019. 08. 23.
Lu Weibing a Redmitől nem bírt magával: két képet is közzétett, amely a bejelentés előtt álló Note 8 Pro 64 megapixeles hátlapi...
Mobilaréna
2019. 08. 23.
A Samsung új csúcsmodelljei messze felülmúlják az elődmodell előrendelési számait; a készülékek ma kerülnek a boltokba.
Mobilaréna
2019. 08. 23.
Az új nevezéktan mögött komoly filozófia bontakozik ki, amihez új logó és betűtípus is jár.
mobiltelefon tweetek
mobiltelefon on Facebook
GSM online TV / mobiltelefon videó
OlcsóbbatiPhoneNokiaSamsungHTC
2006-2019 © Significant Communications Zrt. Impresszum Médiaajánlat Jognyilatkozat
xx