mobiltelefonokat épp ennyien nézik
Felhasználóbarát mobiltelefon oldal

Nokia N97 és N97 mini teszt – Közel sem egyformák…

Nokia N97 és N97 mini teszt – Közel sem egyformák…
2010. 09. 15.
Egy hét leforgása alatt járt nálunk a Nokia N97 és N97 mini mobiltelefon. Gondoltuk, írunk egy összehasonlító cikket a Nokia N97 két változatáról és egy részletesebb elemzést a Nokia N97 minirõl

 
 

Nokia N97 és N97 mini teszt – Bevezetõ

Tudtuk, hogy milyenek, láttuk már õket, ismertük is õket. De mégis gondoltunk egy nagyot és úgy döntöttünk, megnézzük egyszerre. 

Megpróbálunk azért reálisak maradni, hiszen kapott tõlünk hideget-meleget a Nokia N97, ami pont elég ahhoz, hogy összehasonlítsuk a Nokia N97 minivel.Ez a cikk a Nokia N97 minirõl fog szólni és ezen a héten újdonsággal is készültünk nektek, hiszen mostantól minden teszthez teszt videót is készítünk. Reméljük, így még jobban bemutathatjuk a mobiltelefonokat!


Nokia N97 és N97 mini teszt – mi van a dobozban?

Mindkét mobiltelefont elegáns fekete dobozban kapjuk, nagyon illik hozzájuk, hiszen mind az N97 és mind az N97 mini is az eleganciát képviseli.

Tartozékok szempontjából ugyanazokat a dolgokat kapjuk, töltõt, adatkábelt és fülest. Viszont a füles baromi király. Egyrészt ez az agybadugós megoldás, amin a gumikat méretre tudjuk cserélni és a zsinór közepén távirányító van, ami eléggé megkönnyíti a használatot.Nokia N97 és N97 mini teszt – Külsõ

A két mobiltelefonra nyugodtan mondhatnánk, hogy megszólalásig hasonlít egymáshoz, de mégis vannak méretbeli és designbeli különbségek.
A Nokia N97 117,2 x 55,3 x 15,9 mm, a Nokia N97 mini pedig 113 x 52,5 x 14,2 mm. Tehát minden szempontból kisebb a Nokia N97 mini.
(Nekem jobban tetszett külsõre a
Nokia N97 mini,  mint a Nokia N97. Jobb volt a kezemben fogni és használni, sokkal kézreállóbb telefon.)


A képeken is láthatjátok, hogy tényleg kevés a különbség, a Nokia N97 elõlapja sokkal elegánsabb, szép a fémkeretbe foglalt Nokia felirat, míg az Nokia N97 minin csak fehérrel odapingálták.

A menü gomb is többet mutat a Nokia N97en, mint a Nokia N97 minin. (Elõször azt hittük a menü gombra, hogy ott a hangszóró vagy mikrofon…)

A hívásfogadó és elutasító gomb szinte egyforma, talán a Nokia N97 minin kissé lekerekítettebb.

Hátlap kategóriában viszont nálunk egyértelmû gyõztes a Nokia N97 mini. Mind a két mobiltelefonnál megvan az a kellemes tapintás érzés, jó a kezedben tartani, súlyuknál fogva stabilak is, tuti nem ejtitek le. Ha viszont igen és a lábatokra esik, irány a röntgen ;)Szétcsúsztatva mindkét mobil annyira stabil, hogy azt már el sem hiszem. Kibukkan a QWERTY egy határozott odacsapós mozdulattal. Bár a Nokia N97 mininél picit kényelmetlen a kitolás, nehéz ráérezni.


A QWERTY-rõl pár szót: annyi változott a Nokia N97 mininél, hogy eltûnt bal oldalról a négyirányú gomb, helyette jobb oldalon a billentyûzetekrõl ismert négy nyíllal helyettesítették. Ez azért jó megoldás, mert így több hely lett a gombok között, kényelmesebben tudjuk használni. Egyébként mindkét mobiltelefonon tökéletes a QWERTY, kellemes tapintásúak, jól kezelhetõek, jó megvilágításúak.

Az elõlapon a gombok és az érzékelõk maradtak, tehát a 3 gomb (menü, hívásfogadás, befejezés/elutasítás gomb) alul és felül a másodlagos kamera, távolságszenzor, fényérzékelõ.
A kijelzõ felbontása maradt 360X640 pixel, viszont a méret csökkent; a Nokia N97 3,5 inches képátlóval rendelkezik, míg a Nokia N97 mini 3,2"-el.

A kezelõszervek és a csatlakozók változatlanok, legfelül 3,5 mm-es (
"normál") jack csatlakozó és a bekapcsoló gomb helyezkedik el, oldalt microUSB és a hangerõ szabályzó billentyûk vannak.
Természetesen dedikált gomb a kamerának és a kijelzõzár-csúszka bal oldalon.(nézzétek meg a Nokia N97 mini teszt videó ezen részét, mert kissé kényelmetlen lehet jobbkezeseknek)

A hátlapon ugyanazok a kamerák vannak, 5 megapixel, autofókuszos, dupla LED villanóval. A Noki N97 mini hátlapja fém, ha van körmünk ki is tudjuk pattintani, ha nincs akkor azt felejtsük el…

Mindent összevetve mindkét telefon nagyon össze van rakva, prémium anyagokkal dolgoztak, szépek a fémes keretek, a fémes megoldások. Elegáns megjelenést biztosít, csak lehúzza az öltönyzsebet. A Nokia N97 150 gramm, a Nokia N97 mini 138 gramm. Nem lötyög, kipattan rendesen a QWERTY és ott is marad szépen.


Nokia N97 és N97 mini teszt – Belsõ

Továbbra is a Nokia N97 minirõl fogok beszélni. Elõzetesben annyit, hogy nagy a különbség a két mobiltelefon között szoftveresen. A Nokia N97 elég kiforratlan volt megjelenésekor, csak sokadik frissítéssel tudták némileg stabillá tenni. Viszont a Nokia N97 mini szoftveresen annyira stabil lett, hogy engem meggyõzött.

Annyiban lett mini a Nokia N97 mini, hogy a memória csökkent 8 GB-ra. De ugyanaz a 434 MHz-es processzor döcög benne, 128 MB RAM-al.

A fõképernyõ teljesen testre szabható, úgy alakítjuk a widgetekkel ahogyan csak szeretnék. Végre elférnek a szükséges dolgok és nincs lekorlátozva a számuk minimálisra!
Számos widget tölthetõ le az Ovi Store-ból, bátran lássunk neki.

A fõmenüben lényegében a szokásos ikonok, mappák vannak, pont 12, tehát nem is kell görgetnünk. Ami újdonság az a kinetikus görgetés, ez annyit tesz, hogy amikor görgetünk, az egész vesz egy lendületet és így gyorsabb a görgetés. Nagyon jól használható, tényleg profin oldották meg.


Nokia N97 és N97 mini teszt – Multimédia

N szériához méltó kamerát kapott. Szép képeket csinál  a fényképezõ és a dupla LED-nek köszönhetõen tök sötétben is úgy bevilágít, hogy az hihetetlen.
Videót VGA felbontásban 30 fps-el rögzít, különösebben ez sem olyan rossz.


Ami engem nagyon lázba hozott az a zenelejátszó volt. Elõször is annyira baromi jó fülest kapunk hozzá (agybadugós), amin távirányító is van.
Nagyon jól szól a fülesen keresztül is és még kihangosítva is.
Thx Nokia!


Nokia N97 és N97 mini teszt – Adatátvitel

Ebbõl a szempontból szintén ugyanazok állnak rendelkezésre a Nokia N97 mininél mint a Nokia N97-nél: HSDPA, HSUPA, WLAN, Bluetooth 2.0. Gyorsan és zökkenõmentesen kommunikál a mobiltelefon mindennel.

Mindkét mobiltelefonban van GPS, Nokia Maps-szel. Ismerjük a Nokia Maps-at, vannak hibái, de használható végszükség esetén. A készülékek kissé lassan találnak jelet, de egyébként stabilak.


Nokia N97 és N97 mini teszt – Összegzés

Mind a Nokia N97 és mind a Nokia N97 mini, üzleti és multimédiás eszközökre is használható.
Jó ötlet volt a Nokiától, hogy piacra dobta a Nokia N97 minit: frissítették, rádobtak egy minimális design változást és kész is volt.
Mindkét mobiltelefonnal megvoltunk elégedve, egy picit jobban tetszett a Nokia N97 mini, kézreállóbb, számomra többet mutatott, mint az elõdje.

A Nokia N97 és a Nokia N97 mini is igazi multimédiás mobiltelefon, amely az üzleti világban is megállja a helyét. Kicsit kommunikátor utóhangulatú, de szerintem szép külsõt varázsoltak nekik.

A Nokia N97et és a Nokia N97 minit a VIP Phone jóvoltából kaptuk és a GSM online oldalán már 96 849 illetve 83 849 Ft-ért megkaphatod.

 

A mobiltelefont a

biztosította.
Köszönjük!


Fotó: Bajnok Levente

 

www.flickr.com/mobiltelefon
Nokia N97 mobiltelefon teszt Mobiltelefon's Nokia N97 teszt photoset

www.flickr.com/mobiltelefon
Nokia N97 mini mobiltelefon teszt Mobiltelefon's Nokia N97 mini teszt photoset

 

Nokia N97 kapcsolódó képek

legutóbbi Mobiltelefon hírek
mobiltelefon sajtóközlemény
2019. 06. 17.
Idén negyedszerre szerepel a Huawei a BrandZ Top 50 legjobbja között
mobiltelefon sajtóközlemény
2019. 03. 27.
A Huawei P30 Pro kameraképességeivel újraírja a mobilfotózás szabályait
mobiltelefon tartozékok
2019. 02. 28.
A maga nemében egyedülálló HTC 5G Hub otthon, munkahelyen és persze útközben is biztosítja az 5G gyorsaságát
További mobiltelefon hírek >>

további mobiltelefon hírek
szifon.com
2020. 04. 03.
A 9to5Mac-nél előző hónapban megkaparintották az iOS 14 egyik belső változatát és azóta szépen lassan szivárogtatják ki az...
szifon.com
2020. 04. 02.
A koronavírus miatt egyre több Apple Store kerül bezárásra vagy működik korlátozott nyitvatartással. Kínában, Tajvanban és Hong Kongban...
szifon.com
2020. 04. 01.
Manapság már minden futárral érkezik és futárt szeretnénk rendelni is. Sajnos ez még a következő néhány hétben, hónapban is így...
szifon.com
2020. 03. 31.
Az Apple elérhetővé tette az iOS 13.4.5, az iPadOS 13.4.5, a watchOS 6.2.5, a tvOS 13.4.5 és a macOS Catalina 10.15.5 első fejlesztői...
szifon.com
2020. 03. 30.
Az elmúlt napokban felmerült pár pletyka az idén ősszel érkező Apple Watch és iPhone kapcsán, de voltak olyan jóslatok is, amik a jövő...
szifon.com
2020. 03. 28.
Az Apple Arcade indulásakor több mint 100 játékot próbálhattunk ki az 1890 Ft-os havidíj ellenében, majd később minden héten érkezett...
mobiltelefon tweetek
mobiltelefon on Facebook
GSM online TV / mobiltelefon videó
OlcsóbbatiPhoneNokiaSamsungHTC
2006-2020 © Significant Communications Zrt. Impresszum Médiaajánlat Jognyilatkozat
xx