mobiltelefonokat épp ennyien nézik
Felhasználóbarát mobiltelefon oldal

Nokia X3-02 teszt – X-mutáns

Nokia X3-02 teszt – X-mutáns
2011. 04. 26.
A Nokia Touch & Type sorozat elsõ darabja a Nokia X3-02 típusú mobiltelefon, amelyen S40 rendszer fut és érintõkijelzõvel szerelték fel. Egy klasszikus nyomógombos mobiltelefont ötvöztek az érintõrendszer élményével.
biztosította.
Köszönjük!
 

Nokia X3-02 teszt – Bevezetõ

Ez a mobiltelefon tipikus Nokia lett, ha nem írnák rá a márkajelzést, az ember akkor is tudná milyen mobiltelefon ez. Az S40 szoftverrel valószínûleg már sokan találkoztak, még azok is, akik nem tudatosan vettek Nokia mobiltelefont. Ez a rendszer fõleg az alsó kategóriás Nokia mobiltelefonokban található meg, most sincs ez másképp, a Nokia X3-02 mobiltelefont a gyártó az alsó-közép kategóriába szánta.

Ez a döntés mutatja azt, hogy a Nokia nem adja fel a harcot ebben a kategóriában sem és mindenképpen jelen akar lenni; bezsebelni szépen a nekik is járó jussukat. A konkurencia, úgy, mint a Samsung vagy az LG kicsivel hamarabb kapcsoltak és dobálták a piacra az alsó-közép kategóriás érintõkijelzõs mobiltelefonokat. A Nokia is próbálkozott azért ebben a szegmensben, de általában a mobiltelefonjaik inkább a középkategóriában landoltak, már ami az árazásukat illeti. Tudásban sokszor lepipálta õket a konkurencia.

Az okostelefon szóval, manapság már nagyon könnyen dobálóznak az emberek, egyre elterjedtebb az, hogy azt hiszik, ha valakinek érintõkijelzõs mobiltelefonja van, akkor az már okostelefon. Ez sajnos nincs így, egy okostelefonnak azért ki kell érdemelni ezt a jelzõt, ráadásul, ami még nagy probléma, hogy lassan az Android szót is az okostelefon szóval teszik egyenlõvé.

A Nokia X3-02 mobiltelefon köszönõviszonyban sincs az okostelefonokkal, maximum okoskodó mobiltelefonnak hívhatnánk. Viszont, ami mellette szól az a nagyszerû ötlet; az ötvözés. Tehát egy hagyományos billentyûzettel rendelkezõ mobiltelefonba raktak egy érintõ technológiás kijelzõt. Õszintén, akármennyire is elterjedtek manapság az érintõs mobiltelefonok, én még mindig hadilábon állok velük és mindenképpen a billentyûzettel rendelkezõket, vagyis a QWERTY gombsoros érintõs mobiltelefonokat részesítem elõnyben, persze megfelelõ méretû gombokkal.

Erre itt van egy hagyományosan kinézõ mobiltelefon, a Nokia X3-02, ami ráadásul teljesen megfelelõ méretû normál billentyûzettel rendelkezik és érintõkijelzõs. Nagyszerû ötlet ez, és elég nagy rá a kereslet is, mivel a mobiltelefon olcsó, ezért népszerû is, hiszen sokakat vonzz ez az ötvözet. A Nokiának bizony be kell dobnia ilyen és hasonló kreatív ötleteket, mivel azért õk is érzik, hogy süllyed a hajó és szeretnének túlélni. Ezért a Nokia mostanság tesz is ezért és úgy néz ki jó irányba haladnak.

Nokia X3-02 teszt – Külsõ

A Nokia X3-02 úgy néz ki, mint egy mobiltelefon. Semmi extra, nagy gombsor, könnyen kezelhetõ billentyûk, nagy érintõkijelzõ, ami szinté jól kezelhetõ. Az anyagok természetesen mûanyagok, de a jobbik fajtából, a hátlap viszont fém és nagyon jól harmonizál a többi felhasznált anyaggal. Nagyon masszív, borzasztóan összerakták, teljesen minõségi hatást kelt a mobiltelefon. A Nokia X3-02 érdekessége, hogy baromi vékony, mindössze 9,6 mm, ez viszont egyáltalán nincs hatással a kézben tartással, mivel nagyon kellemes a fogása.

Dobozbontás:

A mobiltelefon a szokásos BKV kék színû lapos dobozban érkezik, amely sajnos nincs annyira teletömve, mint a 7-es busz. A Nokia X3-02 mobiltelefont szintén kék színben kaptuk, ami nagyon passzolt a dobozhoz, viszont arra gondoltunk, hogy a Nokia indítatna egy imázsépítõ kampányt a BKV-val és minden buszsofõrnek adhatnának egy Nokia X3-02 mobiltelefont, kék színben. És akinek érvényes bérlete van, jutalmazhatnák egy ilyen mobiltelefonnal. Visszatérve a dobozra, csak a mobiltelefon, egy töltõ és egy sztereó headset található meg benne.

Körültekintés, külsõségek:

Elõször is tisztázzuk, hogy a mobiltelefont, a fiatalok örömére, többféle színben is meglehet vásárolni, tehát; létezik Dark Metal, White Silver, Petrol Blue, Pink és Lilac színû Nokia X3-02. Biztosan mindenki megtalálja a hozzá leginkább passzoló színvilágot.

Az elõlap egyik legfontosabb része a TFT technológiájú 2,4 colos képátlóval rendelkezõ 240x320 pixel felbontású és 262 ezer színárnyalat megjelenítésére képes érintõkijelzõ. Fényerejét szenzoros automatika szabályozza, viszont giroszkóp és proximity szenzor nincs a mobiltelefonban. A másik legfontosabb része a Nokia X3-02 mobiltelefonnak a billentyûzet. Közvetlenül a kijelzõ alatt négy darab vékonyabb gomb található; a két szélsõ híváskezelõ gomb, aztán az üzenetek és a zenelejátszó gyorsgombja. A többi gomb elhelyezkedése kissé furcsa lehet, hiszen elsõ látásra feltûnhet, hogy a billentyûk 4x4-es elrendezésben helyezkednek el, vagyis eltérnek az átlagtól. A 0, *, # gombok a Nokia X3-02 mobiltelefonon kikerültek jobb szélre.

A mobiltelefon bal oldalán semmi sem található, jobb oldalra került a hangerõt szabályozó gombpáros és a billentyûzet-kijelzõ lezáró gombja. A Nokia X3-02 legtetejére kerültek a csatlakozók, szépen sorba; a microUSB bemenet, a 3,5 mm-es jack aljzat és a 2 milliméteres csatlakozó, ami a töltést szolgálja. A mobiltelefon egyébként microUSB-n keresztül is képes áramot felvenni. A hátlap, azon kívül, hogy fémbõl készült és így feldobja a dizájnt, semmi extrát nem rejt, csupán az 5 megapixeles kamerát legfelül.

Nokia X3-02 teszt – Belsõ

Szoftver, menü:

A Nokia X3-02 mobiltelefonon Series S40 6th Edition fut, Feature Pack 1-gyel megküldve. Sokan rázhatják a fejüket, hogy ugyan már, mégis, hogy bír el egy S40 egy billentyûzetet és egy érintõkijelzõt is… Teljes nyugodtsággal állítom, könnyedén. Jó, persze, számomra is meglepõ volt, amikor szembesültem a ténnyel. Nincsenek akadások, betöltési idõk, gyorsan dolgozik a rendszer és minden nagyszerûen használható. Talán a Nokia titkos fegyvere az S40-ben rejlik és kukába kellene dobniuk az S60-at és a Symbian^3-mat?

Négy gyári téma áll alapból a rendelkezésünkre, a menüt pedig a szokásos módon variálhatjuk; lehet listás illetve rácsos. Az S40 rendszert nagyon kellemesen optimalizálták érintésre, lényegében minden ugyanúgy néz ki, mint eddig, annyi különbséggel, hogy ha megérintünk valamit a kijelzõn, akkor a megfelelõ funkcióhoz lépünk. Az alapképernyõn legfelül a szokásos adatok találhatóak (akksi-térerõ adatok), legalul pedig három funkciógomb. A középen lévõ tartalom teljesen testre szabható, lényegében mintha widgetekkel pakolnánk tele a kijelzõt, csak mégsem. Az almenükben a betûméret változtatható, lényegében minden a szokásos, annyi különbséggel, hogy most az ujjunkkal is tudunk vezérelni. A vibrációs visszajelzés nagyon jó, én szerettem, és a görgetés is rendkívül jól mûködik mindenhol.

Alkalmazások:

Az Ovi Store természetesen rendelkezésünkre áll, regisztráció után, a mobiltelefon adottságaihoz megfelelõ programokat telepíthetünk, az amúgy alapalkalmazásokkal rendelkezõ szoftverre. Az Ovi szinkronizáció egyre fontosabb helyet kap, több helyen is feltûnik a funkció, és csábítóan hívogat, hogy használjuk. Az 1000 férõhelyes névjegyzékben egy kontakthoz több adatot is megadhatunk; webcímet, e-mailt, születésnapot, megjegyzést, csengõhangot, videót, fotót. Az üzeneteknél összefûzi a beszélgetéseket, amolyan chatesen, támogatja az MMS-t és e-mail kliens is került a Nokia X3-02-be. A naptár szinkronizálható, a szokásos módon menthetünk, sajnos nincs heti nézet. Kapunk még ébresztõórát, ahová csak egy idõpont rögzíthetõ. Van még természetesen számológép, diktafon, stopper, idõzítõ, átváltó, világóra és To-Do lista. A mobiltelefonra négy játékot telepítettek; Climate Mission, Guitar Hero 5, Hip Hop Tour és a Memorize.

Multimédia:

5 megapixeles kamera áll rendelkezésünkre állóképek rögzítéséhez, így 2592x1944 pixel felbontásban fotózhatunk, sajnos autofókusz, LED villanó és dedikált exponáló gomb nélkül. Álló és fekvõ formátum között manuálisan válthatunk, a képminõség nem állítható, van viszont sorozatfelvevõ, fehéregyensúly beállítás és késleltetés. A galéria gyors, jól mûködik, van diavetítõ funkció, képszerkesztõ és nyomtatási lehetõség. Videót legmagasabb felbontásban 640x480 pixelben vehetünk fel, 18 fps-el.

A zenelejátszó nem rejt magában semmi különöset; kezeli a lejátszási listákat, rendelkezik hangszínszabályzóval, FM rádióhoz szükség van a fülesre. Egyébként meg úgyis mindenki csak simán zenét fog rajta hallgatni.

A Nokia X3-02 beépített és elõre telepített Opera böngészõvel rendelkezik. Ajánlatos az utóbbi használata, mivel a gyári böngészõ a mobiltelefon Achilles sarka, sajnos gyakori az akadás és a lassulás. Elforgatni nem tudjuk és a Flasht sem támogatja.

Facebook, Twitter és Myspace alapból integrálva van a mobiltelefonon, ezeket a fõoldalra ki is helyezhetjük, viszont a frissítés csak manuálisan mûködik. Szinkronizációra nincs lehetõség. Gtalk és MSN is elérhetõ, szóval semmi akadálya, hogy a Nokia X3-02 mobiltelefonunkon közösségi életet éljünk.

Adatátvitel:

A mobiltelefon négynormás GSM vevõvel rendelkezik, HSDPA segítségével 10,2 Mbit/s letöltési sebességet érhetünk el, a HSUPA révén pedig maximum 2 Mbit/s sebességgel tölthetünk fel. A Wi-Fi támogatja a b/g/n szabványokat, Bluetooth viszont csak 2.1. Tehát a Nokia X3-02 nem szégyenkezhet adatátviteli szempontból, hiszen ebben a kategóriában nagyon szép teljesítményt nyújt.

Nokia X3-02 teszt – Összegzés

A Touch & Type sorozat mindenképpen sikeres lesz, hiszen egyrészt egyedi darabok születhetnek, másrészt érdekes és vonzó, ráadásul igény  is van rá. Sikerült egy fiatalos mobiltelefont faragniuk, amely mégis minden korosztályban megállja a helyét. Nem egy okostelefon, de a kijelzõ és a billentyûzet mutációja hozhat még érdekes statisztikákat a Nokia számára. Szoftverileg nagyon jól optimalizálták, ami tudást csak tudtak belepréseltek és a Wi-Fi is nagy ötlet volt. Összességében tehát egy pofás mobiltelefon, ami igencsak jól kezelhetõ, gyors és a mai általános igényeket kielégíti. Így bátran ajánlhatjuk egyaránt az extravagáns fiataloknak és a hagyományõrzõ idõsebb rétegnek is.

A nagyméretû képekért kattintsatok a logós képekre!

A Nokia X3-02 mobiltelefont a VIP Phone jóvoltából kaptuk és a GSM online oldalán már 34.000 Ft-ért megkaphatod.

Fotók: Bajnok Levente

www.flickr.com
Mobiltelefon's Nokia X3-02 mobitelefon képek photoset

Mobiltelefon's

Nokia X3-02 

photoset

 
Csatlakozz te is a GSM online internetes rajongótáborához a Facebook közösségi oldalon, hogy képben a legyél legfrissebb mobiltelefonok tesztjeirõl!

Nokia X3 teszt videó

legutóbbi Mobiltelefon hírek
mobiltelefon sajtóközlemény
2019. 06. 17.
Idén negyedszerre szerepel a Huawei a BrandZ Top 50 legjobbja között
mobiltelefon sajtóközlemény
2019. 03. 27.
A Huawei P30 Pro kameraképességeivel újraírja a mobilfotózás szabályait
mobiltelefon tartozékok
2019. 02. 28.
A maga nemében egyedülálló HTC 5G Hub otthon, munkahelyen és persze útközben is biztosítja az 5G gyorsaságát
További mobiltelefon hírek >>

további mobiltelefon hírek
szifon.com
2020. 08. 06.
A 2020-as WWDC nagy sikert aratott, ugyanis összesen több mint 22 millió néző követte online az eseményt. Az Apple egy újabb kihívással...
szifon.com
2020. 08. 06.
Az új iMac mellett az Apple egy talán nagyobb bejelentést is ütemezett kedd estére, mégpedig azt, hogy Phil Schiller többé nem az Apple...
szifon.com
2020. 08. 05.
Szerencsére Magyarországon elég jól volt kezelve a koronavírus első hulláma, reméljük, bármi is jön ezután, azt is hasonlóan jól vagy...
szifon.com
2020. 08. 05.
Tegnap, augusztus 4-én csak úgy a semmiből az Apple frissítette a 27 colos iMac-et néhány igazán izgalmas változtatással. Ahogy azt a...
szifon.com
2020. 08. 04.
Az Apple elérhetővé tette az iOS 14, az iPadOS 14, a watchOS 7 és a tvOS 14 negyedik fejlesztői bétáit, pár órával később pedig a macOS...
szifon.com
2020. 08. 04.
Egy igen ötletes videóval hívja fel a figyelmünket az Apple az NHL visszatérésére a Shot on iPhone kampányuk keretében. A “Hockey...
mobiltelefon tweetek
mobiltelefon on Facebook
GSM online TV / mobiltelefon videó
OlcsóbbatiPhoneNokiaSamsungHTC
2006-2020 © Significant Communications Zrt. Impresszum Médiaajánlat Jognyilatkozat
xx