mobiltelefonokat épp ennyien nézik
Felhasználóbarát mobiltelefon oldal

Samsung Galaxy Tab teszt – Ping Pong Tab

Samsung Galaxy Tab teszt – Ping Pong Tab
2011. 01. 18.
Elkezdõdött. Mint minden indult valahol az Egy Almával, aztán most már minden valamirevaló gyártó termékei között szerepel egy Tablet. Ez az élet rendje, így is van ez jól. Válogasson a nép és döntse el számára melyik a legmegfelelõbb választás.

Samsung Galaxy Tab teszt – Bevezetõ


Kezdjük egy kis definiálással; mi is az a Tablet. Legegyszerûbben, egy lekicsinyített számítógépként, vagy felnagyított mobiltelefonként - de még inkább a kettõ ötvözeteként értelmezhetõ. Igazából se nem számítógép, se nem mobiltelefon, hanem egy digitális palatábla. Kinek is jó ez? Ezt sokkal nehezebb behatárolni.

Minden valamirevaló  üzletembernek van egy laptopja és egy nagyképernyõs érintõs mobiltelefonja. Ez mostantól nem elég, ezután hordani kell egy Tabletet is. Amivel persze komolyabb feladatokat, mint számítógépen nem lehet végezni és a mobiltelefonálás is nehézkesebb, de megoldható, amúgy villantásnak  nagyszerû.

Azt gondolom, hogy egy Tabletet csakis azok az emberek tudják teljesen kihasználni, akiknek a munkájuk megköveteli a folyamatos online jelenlétet és  napi néhány prezentáció elkészítését. Valóban a Tablet kiválthat egy laptopot, hiszen nem kell akkor azt magunkkal cipelni és SIM kártyát belehelyezve még telefonálni is lehet rajta. Tehát elméletileg egy kütyü kivált kettõt. Kérdés, hogy feltétlenül szükséges-e?

A Tabletekre inkább úgy kell gondolni, mint egy jóllakott érintõképernyõs mobiltelefonra, mintsem egy lekicsinyített számítógépre. Az Apple lovagolta meg legelõször a témát, nagyon is helyesen. iPad lett a neve nagyon találóan. A konkurensek hamar léptek és dobálták kifele a sok táblát. Voltak jó, kevésbé jó és teljesen életképtelen elképzelések is. Esetünkben a Samsung nagyon jól kapta el a fonalat és az Androiddal karöltve erõs konkurens Tabletet hoztak le a szalagról. Ráadásul kihasználták helyzeti elõnyüket, pontosabban a lemaradásukat, mert nem kapkodtak fejvesztve az iPad megjelenése után, hanem átgondoltan kitalálták mit kellene csinálni.

Ebbõl a gondolatból született meg a Samsung Galaxy Tab a maga 7 hüvelykével. A Tablet gép pont akkora, mint az iPad kijelzõje. Szóval sokkal kisebb és az a helyzet, hogy ez sok mindenkinek jobban bejön. Az iPad nagy és drága, a Samsung Galaxy Tab kicsi, de pont elég ráadásul olcsóbb.


Samsung Galaxy Tab teszt – Külsõ

Lássuk elõször mit is kapunk a pénzünkért. Visszafogott dobozt, kicsikét kb. pont akkorát, mint maga a Samsung Galaxy Tab. A Tablet van legfelül egy papírtálcán, alatta pedig a kiegészítõk. Egy töltõ, egy Adatkábel és egy headset, plusz a használati utasítás. Nem halmoztak el semmi jóval, ennyi van, érjük be ezzel.

A külsõ  dizájn amolyan Galaxys, tehát mûanyag. Nem gondolom, hogy ezzel baj lenne, mivel nagyon jó minõségû plasztikból készült és pofásan néz ki a Samsung Galaxy Tab. Az elõlap fekete a hátlap fehér, ami szerintem jó ötlet. Méreteit tekintve 3 hüvelyk az eltérés az iPadhez képest, ez pontosan: 190,1 x 120,5 x 12 mm-t jelent, azaz 5 és 7 cm az eltérés egyes irányokba. Viszont a Samsung Galaxy Tab így sokkal könnyebben kezelhetõ és használható és hordozható, mint egy iPad. Tömege is kevesebb, vagyis 380 gramm. Ezek az adatok barátibban hangoznak, elgondolkodtató, hogy érdemesebb-e ennél nagyobb gépet vásárolni.Kiváló  összeszerelési minõsége és az anyagok használata tetszett, igaz néhány ponton gyûjti az ujjlenyomatokat. Viszont csûrtük-csavartuk és meg se nyekkent.

Na most az tény, hogy a Samsung Galaxy Tab nem egy „zsebrevágom” típus - talán belsõzsebben szûkösen elfér -  így mindenképpen táska kell neki. De akkor már érdemes hozzá beszerezni egy védõ tokot, hiszen azt nem akarhatjuk, hogy karcos legyen a kicsi Tab. Könnyû a kezelése, pár perc alatt megszokjuk, de azt el kell fogadni, hogy bizony kétkezes a Tablet. Elõnyére válik kis mérete és számomra sokkal szerethetõbb volt, mint egy iPad.

Csatlakozók, gombok:

Az elõlapot szinte betölti a 7 hüvelyk átmérõjû 600 x 1024 pixeles TFT-LCD kijelzõ kapacitív technológiával felszerelve. Felül a Samsung logó, tõle jobbra az 1,3 megapixeles elõlapi kamera és a fényérzékelõ  szenzor található. A kijelzõre semmi panasz nem lehet, tökéletes a képi megjelenítés, nagy a betekintési szög és jól látható erõs napsütésben is. Legalul sorban az érintésérzékeny gombok; almenü elõhozása, fõképernyõ megjelenítése, vissza gomb, keresés.

A hátlap törtfehér színû, letisztult és elegáns. Bal felsõ sarokban találjuk a 3,2 megapixeles LED vakuval ellátott kamerát, középen a Galaxy Tab feliratot (hogy tudjuk nem egy iPad), az alsó sorokban a Samsung és további információk találhatóak. Minden sallangot nélkülözõ, letisztult, igényes kidolgozás jellemzi a Tab megjelenését.

A Samsung Galaxy Tab tetejére kerül a 3,5 mm-es jack csatlakozó, alulra a töltõ és adatcsatlakozó, amelynek semmi köze semmilyen szabványhoz. Itt alul van még egy hangszóró páros.A készülék bal oldalán csak a mikrofon árválkodik, jobb oldalt a bekapcsoló gomb, a SIM és microSD foglalatok, a hangerõszabályzó gombok. A SIM és microSD kártya helyeit egy retesz védi, memóriakártyát gond nélkül lehet cserélni bekapcsolt állapotban, viszont SIM kártya cserénél újraindul a Samsung Galaxy Tab.


Samsung Galaxy Tab teszt – Belsõ

A Samsung Galaxy Tabbe raktak egy ARM Cortex-A8 típusú 1Ghz-es processzort és megtoldották egy PowerVR SGX540 3D chippel. 512 MB RAM-ot áll készenlétben a programok futtatására és 16 vagy 32 GB-os verzióban rendelhetõ. Plusz még van bõvítési lehetõségünk, tehát akár 64 GB-os Tabletünk is lehet.

Az operációs  rendszer: (nagy meglepetés) Android 2.2 (Froyo), természetesen a Samsung saját kezelõfelületével megspékelve, vagyis a TouchWiz 3.0-val.

A használat megy egy kézzel is, aki már ügyesebb és otthonosabban mozog e téren. Viszont ideálisan két kézzel tudjuk használni a Samsung Galaxy Tabet, fõleg gépelésnél.

Az Android rendszer alkalmazkodik a nagyobb felbontáshoz állítva és fektetve is. A lezáró képernyõ az alap androidos változat, vagyis oldalra csúsztatható lezáró- és némító ikonokkal. A fõképernyõk száma módosítható; növelhetõ és csökkenthetõ. A testreszabás ugyanúgy mûködik, mint a többi androidos mobiltelefonon, vagyis minialkalmazások és könyvtárak pakolhatóak ki a fõképernyõre, segítve így minket a könnyebb elérésben. A képernyõ legalsó sorában három ikon található; böngészõ, alkalmazások és e-mail. Maradt a lehúzható státuszsor is ahol különféle információk jelennek meg és itt kapcsolhatóak könnyedén be az adatkapcsolat funkciók is. A fõmenü több képernyõbõl áll amelyek oldalra mozgathatóak és az ikonok elhelyezkedése szerkeszthetõ.

Programok terén nem szûkölködünk, van egy Allshare nevû médiamegosztó, digitális képkeret funkció, digitális könyvolvasó program, van egy Feladatkezelõnk, plusz a Google szolgáltatások, RSS olvasó, navigációs program, van külön fájlböngészõ, ThinkFree irodai csomag, YouTube kliens…, és még sorolhatnám.

Plusz extra, hogy a [[link4]] telefonálásra is alkalmas. Persze nem a hagyományos módon, hanem kihangosított állapotban, vagy a mellékelt headset segítségével. Természetesen ugyanúgy üzeneteket is küldhetünk/fogadhatunk. Ráadásul videóhívásokat is lebonyolíthatunk az elõlapi kamera segítségével és a szoftveres támogatással.

A naptár funkció  is fantasztikus; böhöm nagy naptár rengeteg lehetõséggel és funkcióval ellátva. Van napi, heti, havi lista meg miegymás. Külön jegyzetelõ  program társul jegyzeteink írásához. A gépelés egészen könnyû ezen a nagy Tableten. Kényelmes és gyors a bevitel.

A webböngészés tökéletesen megy, szép nagyban látunk mindent, támogatja a Flash-t, mûködik a két ujjas nagyítás és jók a tördelések. Igazán kényelmes és nagyon gyors. Az e-mail kliens is hasonlóan szuper, jól kezeli a csatolt fájlokat és jó a megjelenítés.

Adatátvitel:

Van itt kérem szépen minden. GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSUPA, WLAN, Bluetooth 3.0, USB (egyedi csatlakozóval) és GPS. Teljesen internetezésre hegyezték ki a Samsung Galaxy Tabet és ezt mind mobilnettel, mind WLAN-on keresztül is baromi gyorsan tehetjük meg. Senki nem fog panaszkodni emiatt, teszi a dolgát, úgy ahogy azt kell.

Multimédia:

Az elõlapi kamerát fõleg videótelefonálásra tervezték, ez plusz extra és jó  dolog, az már más kérdés mennyire van erre igény… A hátlapon fekvõ 3,2 megapixeles kamera teljesen középszerû, minõségben elmegy. Nem csinál szuper éles fotókat sem videót. Igazából nem értem, miért nem tudtak bele legalább egy 5 megapixelt rakni, akkor már inkább ne raktak volna semmit. Ugyanis nem gondolom, hogy a Samsung Galaxy Tabnak a fotózás lenne a fõ profilja.

FM rádió  sajnos mínuszos, viszont kapunk cserébe egy pofás és könnyen kezelhetõ zenelejátszót. A hangszórók elmehetnek a levesbe, a gyári füles elmegy, de ott a 3,5-es jack szerencsére. A videólejátszás nagy erõssége a Samsung Galaxy Tabnek. A HD filmekkel is könnyedén boldogul, s emellett gyönyörû képe van, napokig el tudnám nézni.

Az viszont nem menne, hiszen a gyári adat szerint 7 óra a videólejátszás. Az akksi nagyon erõs, 4000 mAh-os, kb. 3 napig ment nálunk. Szép teljesítmény, büszke lehet a Samsung.

Samsung Galaxy Tab teszt – Összegzés

A teszt végére én is átéreztem a Tab érzést. Ha nem is mondtam azt, hogy vennék egy ilyet, de látom értelmét. Átlátom, hogy valóban megkönnyíti az emberek életét a munkájukban; vagy akár vegyenek csak szórakozásból egyet. Persze drága mulatság, de megéri a pénzét. Én inkább vennék egy „tényleg” mobiltelefont és mellé egy Tabot.

Sokkal több értelmét látom pl. egy Samsung Galaxy Tabnek, mint egy 3 hüvelykes érintõs telcsinek. Az online jelenlét a Tabon sokkalta könnyebb és egyszerûbb bármiféle kapcsolattartás. Bátran ajánljuk üzletembereknek, idõseknek, fiataloknak, szórakozni vágyóknak stb. Bizton állíthatom, hogy a [[link4]] képes arra az életérzésre, mint egy iPad. Olcsón.


A Samsung Galaxy Tabet a Piarsoft jóvoltából kaptuk és a GSM online oldalán már 164 900 Ft-ért megkaphatod.

Fotók: Bajnok Levente


www.flickr.com
Mobiltelefon's Samsung Galaxy Tab képek photoset Mobiltelefon's
Samsung Galaxy Tab
photoset

Samsung Galaxy Tab teszt videó

legutóbbi Mobiltelefon hírek
mobiltelefon sajtóközlemény
2019. 06. 17.
Idén negyedszerre szerepel a Huawei a BrandZ Top 50 legjobbja között
mobiltelefon sajtóközlemény
2019. 03. 27.
A Huawei P30 Pro kameraképességeivel újraírja a mobilfotózás szabályait
mobiltelefon tartozékok
2019. 02. 28.
A maga nemében egyedülálló HTC 5G Hub otthon, munkahelyen és persze útközben is biztosítja az 5G gyorsaságát
További mobiltelefon hírek >>

további mobiltelefon hírek
szifon.com
2020. 04. 03.
A 9to5Mac-nél előző hónapban megkaparintották az iOS 14 egyik belső változatát és azóta szépen lassan szivárogtatják ki az...
szifon.com
2020. 04. 02.
A koronavírus miatt egyre több Apple Store kerül bezárásra vagy működik korlátozott nyitvatartással. Kínában, Tajvanban és Hong Kongban...
szifon.com
2020. 04. 01.
Manapság már minden futárral érkezik és futárt szeretnénk rendelni is. Sajnos ez még a következő néhány hétben, hónapban is így...
szifon.com
2020. 03. 31.
Az Apple elérhetővé tette az iOS 13.4.5, az iPadOS 13.4.5, a watchOS 6.2.5, a tvOS 13.4.5 és a macOS Catalina 10.15.5 első fejlesztői...
szifon.com
2020. 03. 30.
Az elmúlt napokban felmerült pár pletyka az idén ősszel érkező Apple Watch és iPhone kapcsán, de voltak olyan jóslatok is, amik a jövő...
szifon.com
2020. 03. 28.
Az Apple Arcade indulásakor több mint 100 játékot próbálhattunk ki az 1890 Ft-os havidíj ellenében, majd később minden héten érkezett...
mobiltelefon tweetek
mobiltelefon on Facebook
GSM online TV / mobiltelefon videó
OlcsóbbatiPhoneNokiaSamsungHTC
2006-2020 © Significant Communications Zrt. Impresszum Médiaajánlat Jognyilatkozat
xx