mobiltelefonokat épp ennyien nézik
Felhasználóbarát mobiltelefon oldal

Samsung Omnia 7 teszt – Windowsos gályahajó

Samsung Omnia 7 teszt – Windowsos gályahajó
2011. 03. 22.
A Samsung mobiltelefonokon sokféle operációs rendszer megfordult már és ezt a hagyományt nem megszakítva kapott a Samsung Omnia 7 egy Windows Phone 7 rendszert. Ez az elsõ Samsung amin a ropogós új WP7 fut.

 


A mobiltelefont a

VIP PhoneVIP Technika

biztosította.
Köszönjük!

 

Samsung Omnia 7 teszt – Bevezetõ

A Microsoft cég szembenézett a ténnyel és felismerték, hogy mobil fronton jelenleg nem muzsikálnak valami fényesen. A Windows 7 megjelenése nagy siker volt a cégnek, így újítottak a mobil piacon is és kidobták az új platformjukat a Windows Phone 7-et. Teljesen elvonatkoztattak a számítógépeken használatos operációs rendszertõl, így az új WP7 már egyáltalán nem hasonlít a PC-s verzióhoz. Ez az egyik legjobb döntésük.

Úgy néz ki, a Samsung szereti váltogatni az operációs rendszereit és szeret kockáztatni. A Windows Phone 7 most nem jelent túl nagy kockázatot, hiszen nagyon is jól sikerült és jól mûködõ rendszer lett. Természetesen csakis egy prémium kategóriás termék kaphatta meg a megtiszteltetést, hogy Windows Phone 7 döcögjön rajta, neve pedig nem más, mint; Samsung Omnia 7. Ami azért érdekes, mert a Samsung szereti a felsõ kategóriában a Galaxy vonalat, de ezek szerint lehet, hogy az Omnia család mostantól Windowsokat kap majd, a Galaxy-k pedig maradnak az Androidnál.

A mobiltelefon a szokásos módon tökéletesre sikerült. Kapott egy letisztult, szép dizájnt, gyönyörû kijelzõt, fém burkolatot és stabil operációs rendszert. Talán ennyi elég is a sikerhez.

Samsung Omnia 7 teszt – Külsõ

Az a bajom a Samsung mobiltelefonok külsejével, hogy nem tudok róluk rosszat mondani. Most sincs ez másképp, mivel olyan szinten összerakták a Samsung Omnia 7-et, hogy egy fikarcnyi ropogást vagy recsegést sem tudtam eredményezni a tekergetések közepette. Ha nagyon kukacos akarok lenni, talán a hátlapot sikerült addig feszegetnem, amíg egy picit meglötyögött. De ennyi. Minõségi anyagokból készült, fémházas és Super AMOLED kijelzõs, többet nem is kell írnom. A dizájn egyszerû, letisztult, szögletes. Semmi csicsa, egy visszafogott, szerény okostelefon.

Körültekintés, csatlakozók, gombok

Nem egy kis mobiltelefon az tény; 122x64x11 mm, kb. akkora, mint a Samsung Galaxy S. Tömegben viszont a fém miatt nagyobb, vagyis 139 gramm. Néha komolyan visszasírom azt a vonalat, amikor még a mobiltelefon gyártók a minél kisebb és könnyebb címre pályáztak. Hol van az már…

Ugyanazt a kijelzõt kapta, mint a Samsung Galaxy S, vagyis Super AMOLED és 800x480 felbontással bír, kapacitív érintéstechnológiával. A színek vibrálnak, egyszerûen lemásznak a képernyõrõl annyira élesek és szépek. A Samsung beletrafált ezzel a kijelzõjével. Méretileg is nagyon kényelmes, hiszen a 4 hüvelyk igen méretes, használata gyors, egyszerû és tényleg egy élmény.

A kijelzõ alatt három gombot találunk; visszalépés, alapképernyõ, keresés. Az alapképernyõ gombja természetesen Windows logós, naná. A mobiltelefon bal oldalára kerültek a hangerõt szabályzó gombok, a jobb oldalára pedig a lezáró gomb és a dedikált kamera gomb. A Samsung Omnia 7 tetején csücsül a 3,5 mm-es jack és egy kis ajtócska mögött a microUSB csatlakozó.

A levehetõ hátlap is fémbõl készült, itt egyébként az 5 megapixeles kamerán és a LED-es villanón kívül, csak a hangszórót találjuk. Az akkumulátor eltávolítása után férünk hozzá a SIM kártyához, memóriabõvítési lehetõség nincs, tessék az adottal gazdálkodni.

Összességében tehát a dizájnerek kitettek magukért és méltó mobiltelefont sikerült megalkotniuk a Windows Phone 7 operációs rendszerhez. A mobiltelefonról készült képek önmagukért beszélnek, szinte magát adja el a Samsung Omnia 7, nem kell ide semmi sallang.

Samsung Omnia 7 teszt – Belsõ

Hardverkommandó

A Microsoft természetesen felállított egy sor hardveres követelményt, amiknek a gyártóknak meg kell felelniük különben nem kapnak Windows Phone 7-et az okostelcsijükre. Az elvárások magasak, de úgy gondolom, hogy egy mai okostelefonnak ezek a paraméterek már-már alapok. Ugyanis a kijelzõnek legalább WVGA vagy HVGA felbontásúnak kell lennie és legalább 4 ponton érzékelni képes kapacitív rendszerûnek, aztán minimum 1 GHz-es ARM Cortex/Scorpion procinak kell döcögnie a mobiltelefonban aztán DX9 kompatibilisnek kell, hogy legyen GPU-val, minimum 256 MB RAM és 8 GB flashmemóriával kell rendelkeznie. Apróságok még, hogy legyen benne 5 megapixeles kamera, iránytû, gyorsulásérzékelõk, közelségérzékelõk, A-GPS, fényérzékelõ, hat fizikai gomb és FM rádió.

Ezeknek a feltételeknek természetesen a
Samsung Omnia 7 meg is felel: kijelzõje 4”-os és WVGA felbontású, processzora pedig egy Qualcomm Snapdragon QSD8250. Ez utóbbi egyébként érdekes lépés a Samsungtól, hiszen a cégnek van saját, a specifikációknak megfelelõ mobil CPU-ja a Galaxy S-ben is dolgozó Hummingbird személyében. A választás azért is meglepõ, mert a Hummingbird nagyobb teljesítményû, különösen ami a GPU sebességét illeti.

A
Samsung az Omnia 7 esetében 8 GB belsõ memóriát épített a telefonba (létezik 16 GB-os változat is), amely sajnos nem bõvíthetõ, így a médialejátszási képességeket nem igazán használhatjuk ki, filmekkel ugyanis ez gyorsan teletölthetõ. Ami a további jellemzõket illeti, ezek a Microsoft által elvártaknak megfelelõ képet mutatják: 7,2 Mbps le- és 5,76 Mbps feltöltési sebességre képes HSPA adapter, 802.11b/g/n Wi-Fi adapter, A-GPS, gyorsulásérzékelõk, mágneses iránytû, és FM-rádió mind megtalálhatók a telefontban. Nem hiányzik a Bluetooth sem, az 5 Mpixeles fényképezõgép pedig 720p-s felvételek készítésére is képes.

Szoftverügyileg

A Windows Phone 7 egy alapjaitól újraírt, és igencsak újragondolt mobil rendszer, amelynek felülete szinte teljesen eltér az eddig megszokott irányvonaltól, legyen szó az iOS-rõl, Androidról, Bada OS-rõl, Blackberry-rõl, vagy éppen a Symbianról.

A Windows Phone 7 felülete szinte él, állandóan mozgásban van, s megszokott kis ikonok helyett itt különféle színû, rajzolatú lapokat látunk, amelyeknek adott esetben állandóan változik a tartalma.

A home képernyõrõl egyébként egy érintéssel elérhetõ a hagyományosabb kinézetû startmenü is, ahol kisebb ikonként megtalálunk minden alkalmazást, beállítási lehetõséget, de természetesen ezek bármelyikét egy mozdulattal odailleszthetjük a home felületre. Sõt, oda szinte bármit pakolhatunk, beleértve a fontosabb konktaktokat, a OneNote mobil változatában írt jegyzeteket, Excel táblázatokat stb.

Ezek száma tetszés szerint módosítható. Eltüntetésükhöz csak nyomva kell tartani az adott tile-t, és az máris kiemelkedik a többi közül, jobb felsõ sarkában pedig megjelenik egy külön ikon, amire kattintva törölhetjük. Újakat a fõmenübõl érhetünk el, ezt vagy a kezdõképernyõ balra húzásával vagy a jobb felsõ sarokban található nyíl megérintésével hívhatjuk elõ.

Az egész rendszerrõl elmondható, hogy egészen apró hibáktól eltekintve nagyon mutatós, és rendkívül könnyen, logikusan használható. Nem kell sem kézikönyv, sem több hetes próbálkozás, a képernyõ elemei önmagukért beszélnek. Nagyon kevés a rejtett funkció is: ami a kijelzõn van, azzal lehet foglalkozni, esetleg az alsó sorban jelenik meg még pár ikon, amelyek soft-billentyûknek felelnek meg. Ha további menüpontok állnak rendelkezésre azt az alsó sáv jobb felsõ sarkában megjelenõ három pont jelzi, ezeket megérintve láthatjuk a rejtett elemeket.

Ahogy az Android a Gmailhez, úgy a Windows Phone 7 a Windows Live szolgáltatáshoz kötõdik a legszorosabban: ahhoz, hogy a Marketplace-rõl letölthessünk dolgokat, mindenképpen szükségünk lesz egy Live ID-re is. Akinek van MSN vagy Xbox Live fiókja, az már rendelkezik is ilyennel, ez tehát nem lehet túl nagy probléma.

Multimédia

Az WP7 hardveres követelményeinek megfelelõen 5 megapixelesnél kisebb felbontású kamera nem kerülhetett a [[link11]]-be. Nem is került, a kamera 5 megapixeles, autofókuszos, és 720p HD videókat lehet vele készíteni. A LED villanóval felvértezett fényképezõ meglepõen jó képminõséget produkál, annak ellenére, hogy a beállítási lehetõségek nem túl széles körûek, legalábbis az olyan extra szolgáltatások, mint a mosoly- vagy arcfelismerés nem állnak rendelkezésre.

Az Internet Explorer felnõtt az
iPhone Safari böngészõjének a szintjére, és bár ha nem is érte utol, nagyon közel a nyomában liheg. A Samsung Omnia 7 méretes kijelzõjén a weboldalak nagyon szépen jelennek meg, a szövegekre duplán „kattintva” azokat a böngészõ az oldal szélességének megfelelõre tördeli. A multitouch nagyon jól és gyorsan mûködik, a görgetés azonban egy kicsit döcögõsebb, mint az iPhone 4 esetében. Flash támogatás – az iPhone-hoz hasonlóan - nincs az Internet Explorerben.

A képgaléria villámgyors és szép, a háttér mindig a legutóbb készített fotó, leszedi Facebookról is a galériánkat. A fotók rögtön küldhetõek tovább, illetve megoszthatóak, ez a terület kifejezetten jól sikerült.

Ami a zene- és filmlejátszót illeti, ezek kinézete inkább funkcionális. Az ID3 mezõkben megtalálható információk és az albumborítók megjelennek a telefonon is. Természetesen elõadók, albumok, dalok, lejátszási listák és mûfajok szerint is kilistázhatjuk zenéinket, amelyek abc sorrendben, betûkkel jelölt „csempékkel” elválasztva jelennek meg. A filmlejátszó sem tud tulajdonképpen semmi többet a feltöltött filmek lejátszásán kívül.

Samsung Omnia 7 teszt – Összegzés

A Windows olyan, mint a Gyõzike Show. Mindenki szidta, de mindenki nézte is. A Windowst is mindenki szidja, de mindenki használja. Vagy így, vagy úgy. A szokásos Windows mizériát most el lehet felejteni, valóban ütõs szoftvert készítettek, ami kiválóan használható. A Samsung meg adott egy szinte már tökéletes mobiltelefont a [[link11]] képében. Lehengerlõ kombináció, nyerõ páros. Sok rosszat így nem is tudok mondani, csakis azt, hogy meleg szívvel ajánlom a [[link11]] mobiltelefont.

A nagyméretû képekért kattintsatok a logós képekre!

A Samsung Omnia 7 mobiltelefont a VIP Phone jóvoltából kaptuk és a GSM online oldalán már 92.000 Ft-ért megkaphatod.

www.flickr.com
Mobiltelefon's Samsung Omnia 7 mobiltelefon képek photoset Mobiltelefon's
Samsung Omnia 7
photoset

  

legutóbbi Mobiltelefon hírek
mobiltelefon sajtóközlemény
2019. 06. 17.
Idén negyedszerre szerepel a Huawei a BrandZ Top 50 legjobbja között
mobiltelefon sajtóközlemény
2019. 03. 27.
A Huawei P30 Pro kameraképességeivel újraírja a mobilfotózás szabályait
mobiltelefon tartozékok
2019. 02. 28.
A maga nemében egyedülálló HTC 5G Hub otthon, munkahelyen és persze útközben is biztosítja az 5G gyorsaságát
További mobiltelefon hírek >>

további mobiltelefon hírek
szifon.com
2019. 08. 24.
Az iOS 11 egyik újdonsága volt a teljesen megújult App Store, amiben helyet kapott a Ma fül, ahol az Apple rendszeresen összegyűjt néhány...
Mobilaréna
2019. 08. 23.
Az Android 10-en készülő rendszerváltozat jól körvonalazza a Huawei telefonok szoftveres jövőjét: egységesebb stílus és...
Mobilaréna
2019. 08. 23.
Lencsevégre kapták a berlini IFA-ra várt Nokia 7.2 lencserendszerét, amely egy klasszikust idéz meg.
Mobilaréna
2019. 08. 23.
Lu Weibing a Redmitől nem bírt magával: két képet is közzétett, amely a bejelentés előtt álló Note 8 Pro 64 megapixeles hátlapi...
Mobilaréna
2019. 08. 23.
A Samsung új csúcsmodelljei messze felülmúlják az elődmodell előrendelési számait; a készülékek ma kerülnek a boltokba.
Mobilaréna
2019. 08. 23.
Az új nevezéktan mögött komoly filozófia bontakozik ki, amihez új logó és betűtípus is jár.
mobiltelefon tweetek
mobiltelefon on Facebook
GSM online TV / mobiltelefon videó
OlcsóbbatiPhoneNokiaSamsungHTC
2006-2019 © Significant Communications Zrt. Impresszum Médiaajánlat Jognyilatkozat
xx