mobiltelefonokat épp ennyien nézik
Felhasználóbarát mobiltelefon oldal

Samsung Wave teszt – Új hullám

Samsung Wave teszt – Új hullám
2011. 03. 08.
2010 nyarán került a boltokba a Samsung Wave mobiltelefon. Egy Samsung mobiltelefon megjelenése még nem is lenne olyan nagy szám, de az, hogy a Samsung Wave az elsõ Bada platformos mobiltelefon, az úgy már mindjárt más!

 

 

 

 
A mobiltelefont a

VIP PhoneVIP Technika

biztosította.
Köszönjük!


Samsung Wave teszt – Bevezetõ

A Samsung háza táján szinte mindenféle operációs rendszer megfordult már; Windows Mobile, Symbian, Android. Na most gondoltak egy merészet és megelégelték, hogy folyton más által kifejlesztett platformokat kell használniuk és úgy döntöttek csinálnak egyet maguknak. Így is lett, megjelent az elsõ Bada rendszerrel felfegyverzett mobiltelefon a Samsung S5800 Wave.

Egy biztos, a Samsung elszánt és nem ismer akadályt. Nem lesz könnyû dolguk, hiszen a konkurensek is folyamatosan megújulnak és erõsödnek. Ráadásul el kell érniük, hogy a felhasználók és nem utolsó sorban a fejlesztõk támogassák a Badát. Lesz tehát félnivalójuk a konkurens szoftverek gyártóinak, mert a Samsung Bada vonatja elindult.

A Samsung célja a Bada rendszerrel, hogy nemcsak a felsõ kategóriás mobiltelefonokba szánják, hanem az olcsó alsó kategóriás rétegbe is. Ezt természetesen a Samsung Wave mobiltelefonnal még nem sikerült belõniük, viszont ha valóban képesek lesznek megvalósítani, hogy az olcsó mobiltelefonokon is Bada fusson, akkor nagy elõnyre tehetnek szert a konkurenciával szemben. Egyelõre sem az Android, sem a Symbian nem volt képes erre, csak a középkategóriás mobiltelefonokig jutottak el, de oda is lebutított vagy nem megfelelõen mûködõ szoftverrel.

A Samsung Wave mobiltelefon kifejezetten jól sikerült, nem spóroltak ki belõle semmit, pofás mobiltelefon lett és nagyon jól használható. De ezt el is várták a Samsung-tól, hiszen egy új szoftver debütálásához dukál egy kifogástalan mobiltelefon, hogy véletlenül se érje szó a ház elejét.

Samsung Wave teszt – Külsõ

Doboz:

Ezen a részen szerintem kissé elvágták magukat a Samsungosok, bár megfogadtam, hogy nem siránkozok többet, elfogadom, hogy a mobiltelefon gyártók igenis csak alap tartozékokat rejtenek el a mobiltelefonokba. Így tehát ne lepõdjetek meg, ha a Samsung Wave dobozában csak egy hálózati töltõ, adatkábelt és egy 3,5 milliméteres jack csatlakozós fülest találtok.

Dizájn:

A Samsung Wave kinézete alapvetõen totálisan Samsungos. Szerintem a középutat nagyon jól eltalálták, a mobiltelefon egyáltalán nem csúnya, de kifejezetten szépnek sem mondható. A mobiltelefon olyan, mint egy Opel Vectra. Mindkettõt vonalzóval rajzolták, csak néhol hajlott meg. Tehát valószínûleg nem akartak kockáztatni a dizájnnal és a biztos befutóra mentek. Egyáltalán nem baj, mert igaz megmagyarázni nem tudom, de végig azt éreztem, hogy nagyon is passzol ez a kinézet ehhez a Badás mobiltelefonhoz. Méretei a mobiltelefonnak: 118 x 56 x 11 milliméter és 118 gramm tömeggel rendelkezik.

Az anyaghasználatról és az összeszerelési minõségrõl meg már nem is akarok szót ejteni, mert azt fogjátok hinni, hogy a Samsung erõsen pénzel engem, hogy folyamatosan csak jót írjak róluk. De egyszerûen nem tudok mást tenni, zseniális amit mûveltek a Samsung Wave mobiltelefonnal. Igényes, elsõrangú anyagok, szálcsiszolt fémek jellemzik, az összeszerelés pedig olyan, hogy azt akármelyik gyártó megirigyelhetné. Semmi recsegés, ropogás vagy bármiféle más zaj nem hallható, ami lehúzná a mobiltelefont. A Samsung Wave nagyon elegáns mobiltelefon, így könnyen megnyeri magának a komoly üzletembereket is, de szívesen vesznek a fiatalok is ilyen mobiltelefont, hiszen mindennel rendelkezik amire õk vágynak.

Körültekintés, csatlakozók, gombok:

Az elõlapon találjuk a 3,3 hüvelyk átlójú, 480 x 800 pixel felbontású, gyönyörû képi megjelenítésre képes Super AMOLED kapacitív érintéstechnológiát használó kijelzõt. Ha minden igaz, a kijelzõ nagyon zöld, vagyis elõdeinél 20%-al kevesebb áramot fogyaszt. Nagyon jól olvasható akár erõs napfényben is, nagy a betekintési szöge, a színek pedig élénkek és tele vannak színnel. A kijelzõ felett a mobiltelefon hangszóróját és a szenzorokat (távolságmérõ, fényérzékelõ), valamint az elõlapi kamerát találjuk. Legalulra került három gomb, melyek közül a szélsõkkel hívásokat tudunk fogadni, a középsõvel pedig a menüt tudjuk elõvarázsolni. Szintén ezzel a gombbal tudunk visszalépni is.

A Samsung Wave hátlapja nagyon szép lett, letisztult és egyszerû. Teljesen fém, csak az alsó csík rész lett fényes mûanyag, de nagyonis a jobbik fajtából. Középen a szokásos Samsung felirat ékeskedik, felül pedig az 5 megapixeles kamera, ledes villanófény kíséretében. Rombusz alakban mindkettõ, amivel személy szerint engem az õrületbe kerget a Samsung, ráadásul a vaku úgy néz ki, mintha valami gyémánt lenne ott.

A mobiltelefon jobb oldalára két gomb került, mégpedig a billentyûzár és a dedikált fényképezõ gomb. Balra a párban lévõ hangerõszabályzó gombok kerültek, a Samsung Wave alján pedig a mikrofon található. A mobiltelefon tetején a 3,5 milliméteres fülhallgató kimenet, a kihangosító hangszórója és a zseniálisan megoldott, apró kis eltolható ajtóval ellátott microUSB csatlakozó található.

Samsung Wave teszt – Belsõ

Hardver:

Hardverileg a mobiltelefon nagyon süvít, 1 GHz-es ARM Cortex-A8-as processzort kapott, PowerVR SGX540 grafikus gyorsítóval. A beépített belsõ memória 2 GB, de természetesen microSD kártyával bõvíthetõ a Samsung Wave mobiltelefon csak sajnos a foglalat az akkumulátor alá került.

A mobiltelefon sebessége lenyûgözõ. A mozgatásokkal együtt járó animációk teljesen jól jelennek meg és akadásoktól mentesek, a rendszer viszont ritkán, de képes belassulni, fõleg ha több alkalmazás fut egyszerre. A feladatkezelõ nagyon korrekt, a felhasznált erõforrások pedig jól lekövethetõk.

Adatkommunikációban is üt a Samsung Wave, mégpedig 7,2 Mbps le- és 2 Mbps feltöltési sebességre képes HSPA adapter, 802.11b/g/n Wi-Fi adapter DLNA támogatással, A-GPS, gyorsulásérzékelõk, mágneses iránytû, és FM-rádió található a mobiltelefonban. Nem maradhat ki a Bluetooth sem, amely a 3.0-ás szabványt is támogatja. Az 5 megapixeles fényképezõgép 720p-s felvételek készítésére is képes, ráadásul a sebességgel sem lesznek problémák.

Bada mobil:

A Samsung Wave az elsõ [[link13]] amelyen Bada platform fut. Egy külsõ szemlélõ elsõre talán semmi újdonságot nem vesz észre az Android és a Bada között. Ez persze betudható annak, hogy a Samsung mindkettõre ráhúzta a köntösét, vagyis a TouchWiz 3.0-át. Megmondom õszintén, egyébként tényleg alig van különbség a két rendszer között. De a Bada a Samsung fejlesztése, tehát ezt ne felejtsük el. A TouchWiz teljesen testre szabható és nagyszerûen használható. Logikusan és kényelmesen építették fel.

TouchWiz 3.0:

A készenléti képernyõk száma akár tíz is lehet, amelyeket hát mire másra használhatnánk, minthogy jól teledobáljuk widgetekkel. Ezt szépen meg is lehet tenni, csak picit másképpen, mint az Android esetében. A bal felsõ sarokban található widget feliratot kell megérinteni, majd a kijelzõ alsó sorában megjelennek a kihelyezhetõ widgetek. Egyelõre még nem kezeli olyan jól, mint az Android, vannak elcsúszások, méretbeli különbségekbõl adódó problémák.

A [[link13]] alsó sávja állandóan látható, itt helyezték el a Billentyûzet, Névjegyek valamint az Üzenetek menüpontot. Az Androidhoz hasonlóan a kijelzõ felsõ részébõl legördíthetünk egy ablakot, ahol ki- és bekapcsolhatjuk a Wi-Fi-t, Bluetooth-t és a Csendes üzemmódot. A menü felépítése 3x4-es alakzatú, de tetszés szerint átrendezhetõ. Létezik egy adaptív mód is, amely a legutóbb használt alkalmazások ikonjait helyezi elõre. Az almenüket is szépen építették fel, kényelmesek, szépek és jól használhatóak. Összességében a TouchWiz 3.0 kezelhetõsége jeles, gyorsan mûködik minden, de persze ne feledjük a bivaly hardvert.

Ahhoz, hogy a mobiltelefont még jobban személyre tudjuk szabni, a gyártó megalkotta saját Market-jét a Samsung Apps-t. Ezt a jól ismert módon tudjuk használni, vannak ingyenes és fizetõs alkalmazások, mára a Bada elterjedt ezért bõven válogathatunk kedvünkre.

Alkalmazások:

Mivel minden kezdet nehéz, jól tudta ezt a Samsung is, éppen ezért látta el bõven programokkal a Samsung Wave mobiltelefont. Jól tudták, hogy az elején nem fognak a Samsung Apps piacon tolongani a fejlesztések.

A Samsung Wave rendelkezik; névjegyzékkel, naptárral, feladatkezelõvel, jegyzettel, számológéppel, mini naplóval, diktafonnal, Facebook, Twitter és YouTube klienssel, valamint egy keresõvel, aminek a segítségével a mobiltelefonban és az interneten kereshetünk kulcsszavakkal. Játékok is kerültek gyárilag a mobiltelefonba pl. az Asphalt 5 autós játék, amely szépen fut a Samsung Wave-n. De vannak ám Java játékok is; Parachute Panic, Diamond Twitester, Tetris refresh, Guitar Hero 5, Brick Breaker, Crazy Penguin, Pyramid Bloxx.

A böngészõprogram támogatja a Java-t és a Flash-t, teljesen jól mûködik, gyors és támogatja a multi-touch kezelést. QWERTY billentyûzet álló és fekvõ helyzetben is elérhetõ és kényelmesen, jól használható.

Multimédia:

A Samsung Wave egy 5 megapixeles, autofókuszos, LED villanóval megspékelt kamerával rendelkezik. A mai viszonylatban ez nem nagy durranás, viszonylag szép képeket készít és a kamera szoftvere is lehetõvé tesz számtalan beállítási lehetõséget, mint pl. az érintõfókusz, arc- és mosolyfelismerés funkció. Videórögzítés 720p, vagyis HD felbontásban tehetõ meg. Szép videót készít, persze nem egy HD kamera. Lejátszásban viszont jeleskedik, mivel ügyesen és gond nélkül játszik le HD videókat bármilyen formátumban.

A zenelejátszója kissé túlnõtt az Android megoldásán, fõleg a hangminõségben. Alapból tartalmaz hangszínszabályzót és szép, látványos lett a felülete is. Zenefelismerés menüpontja és RDS-képes FM rádiója is van, amellyel rögzíthetjük a rádiómûsorokat.

Samsung Wave teszt – Összegzés

A Samsung Wave nagyon jól sikerült és a debütálás is szintén siker lett. Úgy gondolom, nem hibázott a Samsung azzal, hogy saját operációs rendszert fejlesztett ki. Sok más gyártó mintát vehetne róluk, ami nekünk fogyasztóknak csak jót tenne.

A [[link13]] valóban prémium kategóriás lett, ezt köszönheti a készülékházának, kialakításának és a Badának is. Könnyen kezelhetõ és ráadásul ne felejtsük, hogy a Bada tartalmaz magyar nyelvet. Adatkommunikációs és multimédiás frontos is erõs, amit elvárunk tõle, megkapjuk. A kijelzõ meg egyszerûen káprázatos, egy jó választás volt a Samsungtól.

A Samsung Wave egy jó választás, jó mobiltelefon, jó hullám (Bada). Akinek lehetõsége van, lovagolja meg ezt a hullámot, mert veszteni nem fog vele!

A nagyméretû képekért kattintsatok a logós képekre!

A Samsung Wave mobiltelefont a VIP Phone jóvoltából kaptuk és a GSM online oldalán már 75.849 Ft-ért megkaphatod.

www.flickr.com
Mobiltelefon's Samsung Wave mobiltelefon képek photoset Mobiltelefon's
Samsung Wave képek
photoset

Samsung Wave teszt videó

legutóbbi Mobiltelefon hírek
mobiltelefon sajtóközlemény
2019. 06. 17.
Idén negyedszerre szerepel a Huawei a BrandZ Top 50 legjobbja között
mobiltelefon sajtóközlemény
2019. 03. 27.
A Huawei P30 Pro kameraképességeivel újraírja a mobilfotózás szabályait
mobiltelefon tartozékok
2019. 02. 28.
A maga nemében egyedülálló HTC 5G Hub otthon, munkahelyen és persze útközben is biztosítja az 5G gyorsaságát
További mobiltelefon hírek >>

további mobiltelefon hírek
szifon.com
2019. 08. 24.
Az iOS 11 egyik újdonsága volt a teljesen megújult App Store, amiben helyet kapott a Ma fül, ahol az Apple rendszeresen összegyűjt néhány...
Mobilaréna
2019. 08. 23.
Az Android 10-en készülő rendszerváltozat jól körvonalazza a Huawei telefonok szoftveres jövőjét: egységesebb stílus és...
Mobilaréna
2019. 08. 23.
Lencsevégre kapták a berlini IFA-ra várt Nokia 7.2 lencserendszerét, amely egy klasszikust idéz meg.
Mobilaréna
2019. 08. 23.
Lu Weibing a Redmitől nem bírt magával: két képet is közzétett, amely a bejelentés előtt álló Note 8 Pro 64 megapixeles hátlapi...
Mobilaréna
2019. 08. 23.
A Samsung új csúcsmodelljei messze felülmúlják az elődmodell előrendelési számait; a készülékek ma kerülnek a boltokba.
Mobilaréna
2019. 08. 23.
Az új nevezéktan mögött komoly filozófia bontakozik ki, amihez új logó és betűtípus is jár.
mobiltelefon tweetek
mobiltelefon on Facebook
GSM online TV / mobiltelefon videó
OlcsóbbatiPhoneNokiaSamsungHTC
2006-2019 © Significant Communications Zrt. Impresszum Médiaajánlat Jognyilatkozat
xx