mobiltelefonokat épp ennyien nézik
Felhasználóbarát mobiltelefon oldal

Sony Ericsson Vivaz teszt – Csónakban az operatõr

Sony Ericsson Vivaz teszt – Csónakban az operatõr
2011. 02. 08.
A Sony Ericsson vagy nagyon mellényúl, vagy pedig csinál egy használható mobiltelefont. A Vivaz esetében úgy gondolom egyik sem érvényes, ez olyan keverék mobiltelefon lett. Vannak jó meglátások, elképzelések, de az igazi megvalósítás még várat magára.

 

 
A mobiltelefont a

VIP PhoneVIP Technika

biztosította.
Köszönjük!
Sony Ericsson Vivaz teszt – Bevezetõ

Tény, hogy a Sony Ericsson napjainkban kezd alámerülni saját hírnevében. Mindenki tudja, hogy mi az a Sony Ericsson, hiszen sokunknak talán egy Ericsson volt a legelsõ mobiltelefonja. A régmúltban tökéletesen kimerítették a mobiltelefon szó fogalmát, de manapság ez a szó már többet takar. Talán erre a Sony Ericsson-nál is rájöttek, éppen ezért kezdtek olyan érintõképernyõs multimédiás mobiltelefonok gyártásába amik valóban fel is tudják venni a harcot a konkurens gyártókkal.
Nagyon jó próbálkozás a Sony Ericsson Vivaz, amely tényleg tartalmaz már olyan elemeket amivel igenis a Sony Ericsson jelzi, hogy felvenné a kesztyût, de még a szabónál van…
Az, hogy a Sony Ericsson a Vivaz esetében összeállt a Symbiannal egy elhamarkodott és kétségbeesett lépés volt. Mindenesetre mellettük szól, hogy a lehetõ legtöbbet kihozták a platformból és nagyon Sony Ericsson-os lett. Ráadásul valamit jobban csináltak, mint a Sony Ericsson Satio-nál, hiszen ugyanaz a felszereltség található a Sony Ericsson Vivaz mobiltelefonban, de mégis jobban optimalizált a szoftver.
A designerek valószínûleg a Vivaz megalkotása elõtt egy csapatépítõ csónakázós tréningen vehettek részt, mivel a mobiltelefon hátlapja erõsen hajaz egy csónak aljára. Nyugodtan próbáljátok ki, hogy fent marad-e a vízen. De elõtte csináljatok biztonsági mentést…
A jelenlegi Sony Ericsson Vivaz árában már nagyon jó kis Samsung vagy Nokia mobiltelefonokat vehetünk, hogy ki melyik gyártó felé hajlik leginkább azt döntsétek el magatok, de azt bátran állíthatom, hogy a Sony Ericsson Vivaz ebben az árban nagyon szép tudást biztosít egy kiforrott magabiztos rendszeren, ráadásul formabontó külsejével kitûnik a többi tucat téglák közül.
Sony Ericsson Vivaz teszt – Külsõ
A mobiltelefon szokásos Sony Ericsson zöld dobozban érkezett totál alapfelszereltséggel. Kapunk hálózati töltõt, USB kábelt, sztereó headsetet és egy pofás ezüstözött bökõtût. Ez utóbbi hasznos darab a kijelzõ kis mérete miatt. Bár elõször azt hittük, hogy az MIB küldte azzal a céllal, hogy amint végeztünk a mobiltelefon tesztelésével, villantsunk és törli a memóriánkat.
Külsõ tekintetében a Sony Ericsson Vivaz elég furcsa ugye a csónak alja miatt, de kézbevétel után rájövünk, hogy mennyire is tenyérbemászó a kis dög, hiszen nagyon kellemes a fogása; igazi maroktelefon.
Nálunk az ezüstözött hátlapú mobiltelefon járt, ami abból a szempontból elõnyösebb, hogy az ujjlenyomatokat nem gyûjti olyan bõszen, mint fényes fekete társa, de ennek ellenére még így is látszanak rajta a tapicskolás nyomai. Az egész Sony Ericsson Vivaz mûanyag, emiatt is olyan pehelykönnyû, meg hát méreteibõl (107 x 51,7 x 12,5 mm) adódóan is karcsú a tömege (97 gramm). A csónak hátlap miatt nem kell aggódni, asztalra letéve nem billeg, szépen fekszik.
Csatlakozók, gombok:
Az elõlapon a 3,2 hüvelyk méretû kijelzõ fekszik, amely 360 x 640 pixel felbontásra képes. A képminõség megfelelõ, szép a megjelenített kép, élénk és napfényben is jól látható. Egyetlen problémája az átlagos érintéstechnológia, amely a Sony Ericsson Vivaz esetében rezisztív TFT panelt jelent. Legfelül és legalul mûanyag betétek jelzik a kijelzõ határait. Felül a hangszórótól és a Sony Ericsson felirattól jobbra található a fényérzékelõ, amelybõl sajnos kimaradt a távolságmérõ így telefonálás közben nem záródik le a kijelzõ. Alul marad az ívelt formavilág, ahol három gombot találunk; a két híváskezelõ és a menü gombot.
A Sony Ericsson Vivaz bal oldalán találjuk a 3,5 mm-es jack csatlakozót és egy microUSB csatlakozót. A mobiltelefon legtetején csak a ki-, bekapcsoló és zároló gomb található. Jobb oldalra a hangerõszabályzó gombok, a fényképezõ exponáló gombja és a videófelvételt indító gomb került. Na most az utóbbi két gomb valóban nagyon hasznos, csupán annyi a bökkenõ, hogy lezárt állapotban is használhatóak, így nagy az esélye, hogy rengeteg beazonosíthatatlan fénykép és videó fog születni zsebünk mélyén. A microSD bõvítési lehetõség a hátlap alatt kapott helyet, de ehhez nem kell eltávolítanunk az akkumulátort, sem a SIM kártyát.
A mobiltelefon hátlapja az igazi mûalkotás. Személy szerint nekem tetszett a csónak kialakítás, egyedivé tette a mobiltelefont, ráadásul szerintem szép is. A Sony Ericsson Vivaz egy videózásra kihegyezett mobiltelefon, ezt jelzi a nagy HD felirat is a hátlapon. Egy viszonylag nagyobb markáns kör közepén található a 8,1 megapixeles autofókuszos kamera. Mellette a Sony Ericcson felirat a sajátos logójukkal kísérve.

Sony Ericsson Vivaz teszt – Belsõ
Hardverileg nem panaszkodhatunk a Sony Ericsson Vivaz-ra. Egy 720 MHz-es bika processzort vágtak alá, megspékelve egy PowerVR SGX chippel ami a grafikus megjelenítésért felel. Ugyanez muzsikál az iPhone 3GS-ben is. A RAM mérete 256 MB, a ROM-é 512 MB, a szabadon felhasználható belsõ memória kb. 60 MB. Az „elõdhöz”, vagyis a Sony Ericsson Satio-hoz képest a Sony Ericsson Vivaz kifejezetten gyorsabb, pedig közel azonos paraméterekkel rendelkeznek. Az ötödik generációs Symbian S60 már sokkal jobban optimalizált a Sony Ericsson Vivaz esetében, így elkerülték a lassulásokat és a fagyásokat. Ebbõl talán tanulhatna a Nokia is, hiszen úgy látszik, hogy ennek a platformnak szüksége van egy erõs hardverre, amit a Sony Ericsson felismert.
Ami a kezelhetõséget rontja csupán csak a kijelzõ tulajdonságai. Ugyanis sajnos nehezen kezelhetõ, sokszor muszáj használni a bökõtût, mivel anélkül a kisméretû kijelzõ miatt pontatlan az érintés.
Amikor megtudtam, hogy a Sony Ericsson Vivaz mobiltelefonon Symbian S60 döcög, kissé alábbhagyott az érdeklõdésem, mert már herótom volt a tucatsymbianoktól. Bekapcsolás után fellélgeztem, hiszen a Sony Ericsson-nak sikerült Nokia függetlenné tennie a rendszert, így nincs meg a Nokiás érzésünk használat közben. Persze a gondolat mindig ott fog kószálni az agyunkban, de legalább van egy-két olyan megmozdulása a Sony Ericsson-nak ami ezt talán elûzheti.
A szokásos gyorsikonos elrendezéseken és a teljesen üres nyitóképernyõn kívül beállítható az a verzió, ahol öt, fülekre osztott felület között váltogathatunk. Mindegyik fül alá rendezhetünk több dolgot, vagyis a kedvenc kontaktok alá öt ember nevét vehetjük fel, a legtöbbet használt alkalmazások alá összesen 8 programot rendezhetünk. Aztán rendelkezésre áll még egy média menü, ahol függõlegesen lapozhatjuk a legutóbb készített fotókat és videókat, van egy Twitter kliens, valamint egy középsõ fül, amelyhez egy képet, vagy Flash-animációt társíthatunk. Szerintünk egy Facebook kliens még elfért volna valahol a fõképernyõn. Mindenesetre szívesen vettük ezt a kis füles találmányt, legalább eltért kissé a Nokiás kezelõfelülettõl.
Abban viszont hasonlít picit Nokiákhoz a Sony Ericsson Vivaz, hogy a listában szereplõ menüelemeket továbbra is két érintéssel aktiváljuk, míg az ikonokból elegendõ egy is. A kinetikus scroll problémája pedig sajnos a nyitóképernyõn kívül mindenhol felmerül, vagyis sehol nem használható, csak a képeknél.
Multimédia:
Na ez az a pont, ahol a Sony Ericcson Vivaz igazán kiteljesedik, hiszen mégiscsak fotózásra, fõleg videózásra hegyezték ki a mobiltelefont és nagyon is jól teljesít.
A Sony Ericsson azért mindig híres volt az igényes kialakítású mobiltelefonjairól, ráadásul ha valamelyik mobiltelefont kiakarták élezni valamire akkor az általában jól is sült el nekik. Lásd a walkman mobilokat és a Cyber-shot kezdeményezéseket. A Sony Ericsson Vivaz a HD videózásra lett alapozva és nem is tették ezt olyan rosszul.
LED vakuval ellátott 8,1 megapixeles kamera van mindebben segítségünkre. Nagyon szép képeket készít, tiszta, részletes fotók, amelyek nem túl zajosak és nem torzak. Gyors exponálási idõ jellemzi, rengeteg beállítási lehetõségünk van (szituációs módok, felvételi módok, fókusz beállítás, expozíció korrekció, önkioldó, fehéregyensúly, felbontás, képstabilizálás, mosoly felismerés, geo tagging, panoráma etc.
Videófelvételt 720p felbontásban rögzít 24 fps mellett. Megfelelõ a videók minõsége, szépek a színek és a Sony Ericsson Vivaz kijelzõjén kifejezetten jól mutat. Persze ne felejtsük, hogy mind a fotózásnak, mind a videózásnak külön gombja van, így megnyomva azokat rögtön azt tehetjük amit szeretnénk.
Tényleg odatette a Sony Ericsson magát és ezen a téren nagyot alkotott és legalább feledteti valamilyen szinten a Symbiant.
Adatkommunikáció:
Itt sincs szégyenkeznivalója a mobiltelefonnak, rendelkezik minden manapság már alap tulajdonsággal. Adatátvitelre GPRS-t, EDGE-t, UMTS-t és HSPA-t használhatunk, utóbbinál a maximális letöltési sebesség 10,2, a feltöltési pedig 2 Mbps. Van WiFi, 2.1-es Bluetooth, beépített GPS-vevõ és szabvány microUSB csatlakozó.
Sony Ericsson Vivaz teszt – Összegzés
A Sony Ericsson Vivaz mellett pont ugyanannyi érv szól, mint amennyi ellene. Az alapelgondolás tökéletes volt, a megvalósítás sem annyira csapnivaló, de azért vannak hiányosságok, hibák amiket ki lehetett volna küszöbölni és akkor most talán mást írnék. Mellette szól, hogy tényleg szép lett a külsõ, elegáns és vagány. Kis mérete miatt kedvelt mobiltelefon vált belõle. Videózásra hegyezték ki, amit nagyon is jól teljesít, de akkor legalább normális videófelvevõ szoftverrel látták volna el. A webböngészés elég keserves, de legalább az kiküszöbölhetõ. A nyomógombok kényelmetlenek és a kijelzõ technológiájából adódóan az sem teljesít maximális szinten.
De legalább gyors a rendszer, valami újat ad a szokásos Symbianhoz képes, kényelmes a mobiltelefon használata, jó a hangminõség, az összeszerelési minõség. Egyszóval Sony Ericsson kedvelõknek, azoknak akik valami újra vágynak; csakis ajánlani tudjuk a Sony Ericsson Vivaz mobiltelefont.

A Sony Ericsson Vivaz-t a VIP Phone jóvoltából kaptuk és a GSM online oldalán má 59 700 Ft-ért megkaphatod.
Fotók: Bajnok Levente
www.flickr.com
Mobiltelefon's Sony Ericsson Vivaz photoset

Mobiltelefon's
Sony Ericsson
Vivaz

photoset

Sony Ericsson Vivaz kapcsolódó képek

Sony Ericsson Vivaz teszt videó

legutóbbi Mobiltelefon hírek
mobiltelefon sajtóközlemény
2019. 06. 17.
Idén negyedszerre szerepel a Huawei a BrandZ Top 50 legjobbja között
mobiltelefon sajtóközlemény
2019. 03. 27.
A Huawei P30 Pro kameraképességeivel újraírja a mobilfotózás szabályait
mobiltelefon tartozékok
2019. 02. 28.
A maga nemében egyedülálló HTC 5G Hub otthon, munkahelyen és persze útközben is biztosítja az 5G gyorsaságát
További mobiltelefon hírek >>

további mobiltelefon hírek
szifon.com
2019. 08. 24.
Az iOS 11 egyik újdonsága volt a teljesen megújult App Store, amiben helyet kapott a Ma fül, ahol az Apple rendszeresen összegyűjt néhány...
Mobilaréna
2019. 08. 23.
Az Android 10-en készülő rendszerváltozat jól körvonalazza a Huawei telefonok szoftveres jövőjét: egységesebb stílus és...
Mobilaréna
2019. 08. 23.
Lencsevégre kapták a berlini IFA-ra várt Nokia 7.2 lencserendszerét, amely egy klasszikust idéz meg.
Mobilaréna
2019. 08. 23.
Lu Weibing a Redmitől nem bírt magával: két képet is közzétett, amely a bejelentés előtt álló Note 8 Pro 64 megapixeles hátlapi...
Mobilaréna
2019. 08. 23.
A Samsung új csúcsmodelljei messze felülmúlják az elődmodell előrendelési számait; a készülékek ma kerülnek a boltokba.
Mobilaréna
2019. 08. 23.
Az új nevezéktan mögött komoly filozófia bontakozik ki, amihez új logó és betűtípus is jár.
mobiltelefon tweetek
mobiltelefon on Facebook
GSM online TV / mobiltelefon videó
OlcsóbbatiPhoneNokiaSamsungHTC
2006-2019 © Significant Communications Zrt. Impresszum Médiaajánlat Jognyilatkozat
xx