mobiltelefonokat épp ennyien nézik
Felhasználóbarát mobiltelefon oldal

ZTE Blade teszt – Pengekomolyan

ZTE Blade teszt – Pengekomolyan
2011. 04. 04.
A kínai ZTE cég erõteljesen betört a piacra az olcsó, de mégis megfelelõ tudással rendelkezõ, androidos mobiltelefonjával a ZTE Blade-el. Természetesen nem hagyhattuk ki, hogy ne nézzünk meg egy ilyen éles pengét, kíváncsiak voltunk mekkorát vág.

 ZTE Blade teszt – Bevezetõ

A kínaiak egy nagyon okos kis nép, még ha nem is õk az elsõk mindenben, de azért gyönyörûen képesek meglátni a piaci réseket és egy átlagember fejével gondolkozni. Márpedig mi kell manapság egy átlagembernek? Egy menõ androidos slágertermék, de baromi olcsón ám.

A Huawei nevû, szintén kínai cég, már betört az okostelefon piacra, de az õ mobiltelefonjukat a szolgáltatók saját nevük alatt bocsájtják eladásra. A ZTE cég is gyárt így
mobiltelefonokat de kidobták a saját márkás androidos okostelefonjukat a ZTE Blade csodafone-t. :)

Nem kell ám rögtön sopánkodni és elhûlni, nagyon helyesen cselekedtek, mivel ez egy okos döntés volt a részükrõl. Összegyúrták ott Kínában a tökéletes
mobiltelefon tésztáját, mégpedig; egy csipetnyi mûanyag, egy evõkanál érintõkijelzõ, két evõkanál android és jól agyonszórták olcsósággal. Megkelt, megsütötték, díszítették és készen is lett a ZTE Blade. Ragasztottak rá egy szemtelenül olcsó árcimkét, ellátták egy kb. 2 éves szavatossággal és mehetett is a piacra.

Miért is ne féljünk egy kínai
mobiltelefon vásárlásától? Egyrészt azért, mert így is sok mobiltelefon Kínában vagy Ázsiában gyártanak valahol, tehát ez nem szólhat ellene. Másrészt, mivel ez egy ízig-vérig kínai cég saját márkájú mobiltelefonja, ezért próbáltak bizonyítani. Mégpedig azt, hogy igenis lehet olcsón high-tech okostelefonokat gyártani, megfelelõ minõségben és közepesen erõs tudással, jó technikai felszereltséggel.

ZTE Blade teszt – Külsõ

A ZTE Blade valóban egy nagyon olcsó
mobiltelefon, tehát túl sokat nem várhatunk el tõle dizájn és anyaghasználat tekintetében. A kínaiak mellett szóljon, hogy tényleg megtettek mindent és egyáltalán nem kelt sem a doboz, sem maga a mobiltelefon gagyi hatást. Inkább csak az olcsóságot tükrözi.

Dobozbontás:

ZTE BladeA
[[link1]] egy normál méretû fekete dobozban található, rajta egy nagyon penge ZTE Blade fotóval. A várható kiegészítõket tartalmazza, úgymint; magát a [[link6]], magyar használati utasítást, microUSB adatkábelt, hálózati töltõt, sztereó headsetet valamint meglepetésként egy 2GB-os microSD memóriakártyát.

Külsõségek:

Külsõleg persze, hogy levágós, hogy kínai a cucc, de határozott meggyõzõdésem, hogy ha valami más márkanév alatt futna, simán elhinnénk, maximum annyit tennénk hozzá, hogy hát egy kicsit olcsóbb fajta az anyaghasználat. Ez bizony így is van, de legalább árban nem száll el, mint nevesebb olcsójános társai. A
mobiltelefonnak matt mûanyag háza van, ami egyébként nem is néz ki olyan rosszul, ráadásul hatalmas érv szól mellette, mégpedig az, hogy nem gyûjti az ujjlenyomatokat. Oldalt van egy krómszerû, természetesen mûanyag csík; mondjuk ezt az egyet megoldhatták volna másképpen. Egyébként így is 130 grammot nyom a ZTE Blade, ami szerintem pont megfelelõ tömeg. Összeszerelési minõsége viszont egészen kitûnõ, nemhiába, Kínai. Tehát teljesen rendben van a mobiltelefon, egy picike furcsaság talán észrevehetõ, hogy a megszokott hármas android gombok helyet cseréltek, mégpedig a menü gomb került középre, a home gomb pedig baloldalra. Hogy mi értelme volt, ezt csak Kínában tudják megmondani.

Körültekintés:

Az elõlap leglényegesebb része természetesen a 3,5 hüvelyk képátlójú, 480 x 800-as felbontású, 256 ezer színárnyalat megjelenítésére képes, kapacitív technológiát használó, multi-touch-al felszerelt TFT-LCD érintõkijelzõ. A megjelenítési minõség jó, elég nagy a betekintési szög és az erõs napfényben való olvasás is megfelelõ. Nem egy Samsung AMOLED kijelzõ, szóval eget rengetõ megjelenítést ne várjunk el tõle, de árához képest nagyon jó és az érintésvezérlés is megfelelõen mûködik. A kijelzõt egy fekete keret övezi, így legalább kézben tartva a
mobiltelefont, nem nyomhatjuk meg a képernyõt. Lent a panel alatt találunk 3 gombot, mégpedig a home, menü és a vissza gombokat. Ezek fizikai gombok, kissé ropognak megnyomáskor. Feltûnhetett, hogy a szokásos androidos keresés gomb eltûnt, hát igen, a kínaiak biztos kispórolták. A kijelzõ fölött a márkajelzés, a ZTE olvasható, és a hangszóró rácsa tûnik még fel, ami mögött a külsõ fényviszonyok érzékelõje és a közelségérzékelõ bújik meg.

ZTE Blade


A hátlapot kissé nehéz lepattintani, de legalább érzõdik az összeszerelési minõség. Mögötte találjuk a SIM kártya és a microSD memóriakártya foglalatait és az 1250 mAh-os akkumulátort. Egyébként a hátlapon fedezhetjük fel a csupán 3,2 megapixeles kamerát, amelyet egy laza dizájn elembe helyeztek. A
mobiltelefon háza szürkés színû, a kamera elemét viszont fekete színûre festették, így talán feldobja az amúgy elég unalmas hátlapot.

Az oldalsó részeken nem vitték túlzásba a gombok elhelyezését. A ZTE Blade baloldalán csupán egy microUSB kimenet található, jobboldalán pedig a hangerõszabályzó gombok és a külsõ hangszóró fedezhetõ fel. A
mobiltelefon legtetején lapul a ki/bekapcsoló gomb és a 3,5 milliméteres fülhallgató kimenet. Hogy alul is legyen valami, természetesen itt helyezték el a mikrofont és a hátlap leszedéséhez elengedhetetlenül fontos bemélyedést.

ZTE Blade teszt – Belsõ

Hardverileg:

A készülék belsejében egy 600 MHz-es Qualcomm QCT MSM7227-1 processzor dolgozik. Ez persze gyengébb, mint a mostanában elterjedt, 1 GHz környékén ketyegõ mobil lapkák teljesítménye, ám ugyanilyen processzorok zúgolódnak a közép-, sõt egyes felsõ-közép kategóriás készülékekben is. A ZTE Blade-ekben 256 MB RAM és 150 MB ROM teljesít szolgálatot, a
mobiltelefon tárhelyét pedig szabványos microSD kártyával bõvíthetjük.

Szoftveresen:

A ZTE Blade
mobiltelefonon Android 2.1 (Eclair) operációs rendszer fut. Azóta természetesen már kifutott a 2.2-es Froyo és már a 2.3-as Gingerbread is, tehát mondhatjuk ezt is, hogy kissé elavult a platformja. ZTE BladeDe megnyugtató, hogy mivel a [[link6]] felkészítették a frissítésre, így már elérhetõ a 2.2-es változat, ami kissé talán megdobhatja sebességügyileg. Mivel a jelenlegi rendszerrel akadnak problémái a mobiltelefonnak sajnos, ami görgetésnél látszódik nagyon, vagy akár a menü tallózásánál is elõbukkan. Sajnos az internetezés is szaggat néha és a multi-touch használata is belassítja. Kissé talán túl szigorú vagyok a ZTE Blade mobiltelefonhoz, hiszen az igazat megvallva ezek még nem hatalmas problémák és egészen jól használható egyébként a [[link1]]. Egyébként valamit valamiért, tehát ilyen olcsón, ilyen nagy tudású és kellemes [[link6]] elég nehezen lehet találni.

Adatátvitel:

A 900, 1800 és 1900 MHz-es GSM mellett 7,2 MBps HSPA modult használhatunk a 3G-s internetezésre, ráadásul 5,76 MBps feltöltési sebesség áll rendelkezésünkre. Természetesen Wi-Fi is használható, a 802.11b/g modul mellett pedig Bluetooth 2.0 és microUSB 2.0 is rendelkezésünkre áll. A navigációt aGPS modul segíti, amihez az alap androidos alkalmazásokat használhatjuk, de könnyen és gyorsan letölthetünk akármilyen más navigációs szoftvert is, amivel jól és gyorsan kommunikál a készülék.

Kezelõi felület, programok:

Sajnos a ZTE gyártónak egyelõre nincs saját felhasználói felülete, így egy teljesen csupasz Android rendszert kapunk, mindenféle csiricsáré hókuszpókok nélkül. Õszintén megvallva talán ez még elõnyükre is válhat, hiszen sok felhasználónak tele van a hócipõje a gyártók felületeivel, bár Androidnál ez egész egyszerûen kiküszöbölhetõ. De mivel ez egy nagyon olcsó
mobiltelefon, ezért az egyszerûsége és könnyû kezelhetõsége kiemelheti a többi hasonló árfekvésû, vagy akár drágább mobiltelefonok közül. Összességében tehát, úgy alakítjuk a ZTE Blade mobiltelefonunkat, ahogyan csak akarjuk, hiszen az Android elég erõteljesen lehetõséget ad erre.

Újfent kihangsúlyozom, hogy a ZTE Blade
mobiltelefon nagyon olcsó. Azért mondom el ezt újra, mivel sajnos programok terén nem kell túl sokat várnunk. Van egy e-mail szinkronizáló program a mobiltelefonon és egy irodaszoftver, amivel a szokásos Microsoft Office dokumentumokat szerkeszthetjük, valamint PDF fájlokat olvashatunk.
Az elõre telepített programok persze rendelkezésünkre állnak, de ezek alapfelszereltségnek számítanak. Ilyen az Android Market, Latitude, Maps, naptár, zenelejátszó, FM-rádió, Places, számológép stb. Tárházunkat az Android Marketrõl úgy bõvítjük, ahogyan azt nem szégyelljük.

Multimédia:

ZTE BladeA ZTE Blade egy 3,2 megapixeles autofókuszos kamerával rendelkezik, sajnos segédfény nélkül. A maximális képfelbontás 2048 x 1536 pixel, a képminõség három fokozatban állítható, a fényérzékenység pedig ISO100, ISO200, ISO400 és ISO800 értékeket vehet fel. Manuálisan állítható a fehéregyensúly, az élesség, a kontraszt és a színtelítettség, az elkészült képek pedig megjelennek a képernyõ jobb felsõ sarkában. A galéria egész gyors, mûködik a multi-touch és diavetítés opciót is felkínál. A felvételek MMS-ben, Bluetooth-on, Picasán, Gmailen, RoadSync mailben, illetve normál e-mailben továbbíthatók.

A videófelvevõ maximális felbontása 352 x 288 pixel és MPEG4, H.263, H.264 videóformátumokat támogat. Meglepõen elég gyorsan mûködik, szóval nem kell megijednünk.

A
mobiltelefon képminõsége sajnos elég gyér, kissé elmosódottak. A kamerával persze mindenki tisztában van vásárlás elõtt, tehát ez sem okozhat nagy meglepetést. Azt még hozzá kell tenni, hogy a ZTE Blade nem a kamerára gyúrt rá, hanem arra, hogy okostelefon legyen, olcsón.

ZTE Blade teszt – Összegzés

Sokat gondolkoztam, hogy milyen kategóriába is tudnám besorolni a
mobiltelefont. Ha az árát egyáltalán nem veszem figyelembe, akkor sem sorolnám alsó kategóriába semmiképpen sem. Középkategóriába csupán csak azért nem, mert jelenleg vannak ott erõsebb egyének, igaz, sokkal drágábban. Szóval valahova a kettõ közé tenném. Azt kell mondjam, hogy a ZTE Blade hiányzott a piacról és jót tett a megjelenése. Sokan nem tehetik meg, hogy százezer forintos árhatáron vásároljanak okostelefont, viszont a ZTE Blade teljesít úgy, mint a drágább társai. Olcsó köntösbe bújtatták, teletömték minden jóval és végül összehoztak egy olyan mobiltelefont, ami Androidos, megfelelõen mûködik, sebessége elfogadható, nagyszerûen kezelhetõ és egyszerûen csak jó. Szóval talán új célpontjává válik a fiatalok körében, hiszen végre egy olyan okostelefon, ami olcsó és valóban jól használható. De ajánljuk a ZTE Blade mobiltelefont még kicsiknek, nagyoknak, telteknek, és karcsúaknak. Optimistáknak és pesszimistáknak. A biztonság megszállotjainak, és a veszélyesen élõknek. Az egyéniségeknek, a feltörekvõknek és a léhûtõknek. Stb. Vegyétek és szeljétek ezzel otthon a kenyeret.

A ZTE Blade
mobiltelefont a Piarsoft jóvoltából kaptuk.

Fotók: Bajnok Levente

www.flickr.com
Mobiltelefon's ZTE Blade mobiltelefon képek photoset Mobiltelefon's ZTE Blade mobiltelefon képek photoset


ZTE Blade teszt videó

legutóbbi Mobiltelefon hírek
mobiltelefon sajtóközlemény
2019. 06. 17.
Idén negyedszerre szerepel a Huawei a BrandZ Top 50 legjobbja között
mobiltelefon sajtóközlemény
2019. 03. 27.
A Huawei P30 Pro kameraképességeivel újraírja a mobilfotózás szabályait
mobiltelefon tartozékok
2019. 02. 28.
A maga nemében egyedülálló HTC 5G Hub otthon, munkahelyen és persze útközben is biztosítja az 5G gyorsaságát
További mobiltelefon hírek >>

további mobiltelefon hírek
szifon.com
2020. 04. 03.
A 9to5Mac-nél előző hónapban megkaparintották az iOS 14 egyik belső változatát és azóta szépen lassan szivárogtatják ki az...
szifon.com
2020. 04. 02.
A koronavírus miatt egyre több Apple Store kerül bezárásra vagy működik korlátozott nyitvatartással. Kínában, Tajvanban és Hong Kongban...
szifon.com
2020. 04. 01.
Manapság már minden futárral érkezik és futárt szeretnénk rendelni is. Sajnos ez még a következő néhány hétben, hónapban is így...
szifon.com
2020. 03. 31.
Az Apple elérhetővé tette az iOS 13.4.5, az iPadOS 13.4.5, a watchOS 6.2.5, a tvOS 13.4.5 és a macOS Catalina 10.15.5 első fejlesztői...
szifon.com
2020. 03. 30.
Az elmúlt napokban felmerült pár pletyka az idén ősszel érkező Apple Watch és iPhone kapcsán, de voltak olyan jóslatok is, amik a jövő...
szifon.com
2020. 03. 28.
Az Apple Arcade indulásakor több mint 100 játékot próbálhattunk ki az 1890 Ft-os havidíj ellenében, majd később minden héten érkezett...
mobiltelefon tweetek
mobiltelefon on Facebook
GSM online TV / mobiltelefon videó
OlcsóbbatiPhoneNokiaSamsungHTC
2006-2020 © Significant Communications Zrt. Impresszum Médiaajánlat Jognyilatkozat
xx